Tuesday, January 31, 2012

Anugerah Juara Lagu 26 || M. Nasir said... -- my view

Saya menang ni nasib je, budak-budak sekarang ni hebat-hebat..


M.Nasir Anggap Awan Nano Menang Sebab Nasib


I think more or less itulah yang dicakapkan oleh Datuk M Nasir semasa lagu ciptaan beliau Awan Nano dinobatkan sebagai Juara untuk Anugerah Juara Lagu ke 26 di Stadium Putra Bukit Jalil.


I personally agreed with him, i sendiri dapat rasa dalam industri muzik di Malaysia sekarang ni agak kompetitif, and the senior has to learn how to survive in this industry.


Kalau dulu masa zaman i membesar, i masih ingat kebanyakan penyanyi pada masa tu hanya mengharapkan lagu ciptaan komposer-komposer hebat dan terkenal untuk menaikkan nama mereka. dan tak salah kalau saya cakap, penyanyi dahulu hanya berapa kerat saje yang betul-betul boleh menyanyi, kalau zaman 80 an sungguhlah i tak berapa ingat melainkan Francessa Peter, Jamal Abdillah, Alleycats, Nurshila Amin (alaa lagu da da di di du di da da di) tapi kalau cakap pasal 90s, i still ingat lagi..mase tu penyanyi yang sedap di halwa telinga i, nora, siti nurhaliza, liza hanim..


dan mase late 90s tu, rasa macam tak paham dengan industri muzik Malaysia yang rata-rata sibuk concentrate on Muzik Dangdut. Sekarang mane pergi itu Dangdut? Dah tak de, boleh katakan, tenggelam terus.. At that time, kualiti suara penyanyi memang tak diambil kira langsung, asalkan cantik, boleh gelek, dah diangkat sebagai penyanyi. Dan sayangnya, kebanyakan penyanyi hanya bertahan dengan satu killer song, lepas tu dush... either hilang atau jadi suam suam kuku. Not only penyanyi genre Dangdut, tapi penyanyi lain jugak.. ingat tak Feminin? Elite? M'Steen? Res'2?... 




But nowadays, anak-anak sekarang makin bijak, lihat sendiri penyanyi yang ada di Malaysia sekarang ni, please put aside whether u suke rap ke tak, suke K-Pop ke tak, or any other reasons.. we can easily observe who is talented singer and composer..


not to compare, just see


mawi vs aizat?


 


ingat tak mawi mase dia menang AF dulu.. beliau disanjung dan dijunjung. ke mana pergi, beribu sokongan yang dia dapat, tapi after a few years dia makin tenggelam, mawi hanya berkebolehan untuk menyanyi, tapi dia tak de bakat lain selain menyanyi, in terms of komunikasi pada pendapat I, dia belum berjaya lagi... dan makin lame Mawi mengiyakan Artis Mi Segera.. 




But Aizat, he is not a winner, not even a finalist, but he can go far in this industry, ok baiklah, i agree, kelebihan yang dia ade, Aizat lahir di kalangan anak orang berada, mungkin duit tak jadi masalah pade dia, but whatever it is, he has what it needs to be as a performer rather than a singer... and look at him now..




and we also have Yuna, a lady with big talent.. nasib ade orang jumpe dia kat MySpace / YouTube, kalau tak makin lame makin banyak je penyanyi yang naik sebab ade suara ala-ala Siti Nurhaliza.. After Yuna, then only ade something fresh -- there you go, ade Zee Avi, ade Ana Rafali and Najwa.. semua bakat ni lari dari apa yang dah kite kene sogokkan bertahun-tahun.. 


dan akhirnya... kebangkitan muzik kita barulah menidakkan muzik dari Indon, please I agreed, Indonesian songs memang sedap macam nak makan, but the fact that we know, senangnya derang masuk negara kite sedangkan susahnya artis2 kita nak masuk negara derang.. sampai satu tahap i dengar radio i rasa macam dengar radio dari Indon.. semuanya lagu Indon... untuk I semua lagu akan jadi sedap kalau dah beribu-ribu kali diulang kan :)


so maksudnya, if you want to enter any industry, you need to have a talent, and a talent bukannya setakat cakap dengan TV "i masuk industry ni bukan nak cari glamor tapi sebab bakat yang ada".. it goes beyond than that and it comes with education.. education not comes easily, you kene kejar, in fact ape bidang sekali pun.. no pain no gain..


ok ok, i ni taip panjang-panjang macam lah reporter.. actually nak buat cerite pendek je pasal Hafiz, tapi melencong pulak hahaha.. 


but for me, Hafiz deserved to be there .. only, how I wish dia nyanyi bawak M Nasir dengan penulis lirik tu ke depan rather than peluk sakan dengan Herman Tino selepas result tu.. :) and again.. i dont really like the judging process.. sistem penjurian dah dibuat sebelum bermulanya pentas AJL, yes another 20% lagi during the final, tapi ape lah sangat 20% boleh buat since 70% ke 80% dah di setkan awal-awal, ape lah salahnya bawak je 30 judges tu bagi markah during the final, barulah menarik kan...


ok, just my 20 sen hehe..





11 comments:

AyuArjuna BiGoshh said...

kan kan...ramai sangat yang berbakat sekarang...muda2 lak tu...tgk najwa tu pun not bad lirik2 lagu yang dibuat :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila mmg suka hafiz. yg berbakat ila ras amalam tue yuna, aizat.. diorang menyanyi tak payah ikut2 kehendak org..

jojoe said...

restu feminin tu girls group mmg susah nak bertahan sbb sume dah ada famili.. camne nak prektis or buat show kejap sorg wekwek.. sorg nak jaga anak etc.. susah nak stay in a grup. mawi tu kalo stick tu irama melayu n nasyid stil so good sbb suara dia recognizable sbb bnyk nasyid lelaki suara sama je unless rabbani sebelum arwah asri pass away.
sekian makcik reporter. btw m.nasir ckp bdk2 skrg ni dasyat :D

Wansteddy Tales said...

yg betul2 buat bulu roma meremang malam tu jamal abdillah je hahahha...

mummy_ayu said...

agree gak...zaman sekarang artis tumbuh mcm cendawan..ramai sgt tapi yg betul2 ada talent.. tak banyak sgt and hafiz, aizat, hazama antara yg tak banyak tu....

Mama Zharfan said...

statement mnasir tu sgt jujur :)

mama_umar_maryam said...

heheh,mmg best klu mira yg buat report AJL nih,hahaha, agreed with u..tibe2 rase cam,eh,apehal herman tino nih terlebih enterprem plak?

Iryani Noor said...

betul la beb.. yg penting ada bakat, bkn takat ada rupa tp suara & berkebolehan main alat muzik pun penting.. leh tulis lyric sndri, mmg artis tu boleh pergi jauh la.. syg yuna xmenang apa2 mlm tu..

eioul said...

Nak baiki sikit, yuna bukannya bermula dengan youtube semata-mata mcm najwa latif or ana rafali. Dia bermula dalam dunia muzik underground (indie). Sama seangkatan dengan Hujan, Bunkface. so sebelum join mainstream, budak-budak yang selalu pegi gig dah kenal sape tu yuna. dan dari situ dia melangkah dalam dunia mainstream :) so ada sikit perbezaan mcmana bermulanya yuna dengan ana rafali. but yes, ada certain org pun kenal dia dalam youtube :)

ashra said...

good commment,mira...

tang mee segera tu tepat sekali! muehehe

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

suka statement mira ni, wah leh jadi pengulas muzik ni....

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez