Sunday, August 28, 2011

Selamat Hari Raya

Ringkas saje..

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri 2011

Tahun ni kami beraya di Melaka...

Maafkan saya jika terkasar bahasa
terlanjur kata

InsyaAllah, pintu rumah sentiasa terbuka untuk anda semua

tapi...

kene call dulu :p

kalau tak korang pengsannn!!!

hahahaha

SELAMAT HARI RAYA!!!



SELAMAT HARI RAYA!!!!!!!


Wednesday, August 24, 2011

BIG winning entry: Peraduan Minum Maspati Menang Duit Raya & Hadiah

Ada satu hari tu, I pergi kedai Tujuh Sebelas..

Dalam dok pusing pusing mengekor Emir nak pilih barang.. mate pun meliarlah mencari kot-kot ade borang Contest..

*tak habis-habis ko Mira dengan borang contest

Mira: ape nak buat kak.. dah hobi.. ade orang suke shopping, ade orang suke panjat bukit, saye suke main contest...

Jadi alkisahnya Mira pun terjumpelah borang Maspati ni. 



Tengok date: eh baru lagi ni..

Takpe simpan dulu, kemudian kemudian I buat...

*
*
*
*
Sekali, bulan July dan bulan Ogos adalah bulan yang tak dijangke, banyak agenda dalam hidup yang dah diatur olehNya...

Sekali, akibat terlalu "bz" lah konon...

Closing date 21 Ogos dah dekat (note: i memang hafal :p), kalau ikutkan mira dah lame dah pikir nak buat slogan ape..

Oh lupe bagi tau

Contest mintak slogan :D.. minggu pertama contest tu lagi i dah buat, banyak la i senaraikan.. ape yang i ingat, I jotted down...

sebab --


*
*
*
*

ngeee yours truly ni pelupe :D terpakselah tulis dalam Notepad..

So mase last week tu, baru terkocoh kacah nak isi borang.. 

Bukan isi borang je, nak cari Maspati ni..

Kedai 7 Sebelas tu, kene beli satu pek...

Mase tu Mira punye duit sangat limited.. Satu pek mahal sangat untuk Mira..

Ye... guess what, first time I nak reveal dalam blog ni walaupun ade setengah orang  yang rapat dengan Mira dah tau..


*
*
*
*

*
*
*
*

Dari Januari sampai July saye tak keje

Tak usah tanye kenape.. nanti I cerite di lain hari..

Sekali jumpe Kedai yang jual sebotol-sebotol...

Alhamdulillah, mampulah I bayar RM13..

Balik rumah.. isi borang..

Pikir.. nak letak name I or name hubby... 

Kalau letak name hubby, nanti kalau menang, sure dia malas-malas sikit nak ambik hadiah...

Tapi name I tak ong..

Tapi I rase slogan I best :p

So I decided letak name hubby..

Sekali... 


*
*
*
*

eh eh, borang contest ade satu je.. selalu borang contest at least I ambik dua, mane tau kalau  borang rosak, ade satu borang lagi..

tapi ade satu borang jer..

itupun dah lunyai... kalau kene air, koyak terus..

sekali bile tengok, eh I dah tulis name I siap dengan slogan lagi

Bile? I pun tak sure.. 

So... nak tak nak gune lah name sendiri...

Bace slogan yang dah tulis tu

"eh, ni slogan bile kala aku buat ni"

sungguh, mira pun tak sure..


*
*
*
*

so, I pun letak slogan lain, lepas tu tak suke pulak, cross lagi (liquid tak de), tukar slogan lain

berape kali tukar pun tak tau

tapi serious babe, kertas form i tu teruk benar condition nya...

I pun tak ingat slogan mane yang menang

tapi I rasa


*
*
*
*

*
*
*
*
"Berkongsi rahsia cergas berseri denganmu"

I pun hantar lah on Monday, 15 August 2011.. pagi buta sebelum pergi keje I hantar..

Sekali, damn!! lupe pulak, sekarang kan orang nak Raya

Entah-entah tak sempat sampai..

Sedih.. tapi tak pelah..

Lepas kejadian saya berhenti kerje.. saya sangat percaya pada Rezeki.. mira tahu Allah akan kurniakan Rezeki pada siapa yang dikehendakkiNya dan Allah juga akan tarik rezeki pada siapa yang Dia mahu... sungguh.. saya dah rase kedua-duaNya..

Jadi, saya goes back pade rezeki.. kalau borang tu tak sampai, bukan lah rezeki saya, padan muke, sape suruh hantar last minute kan...

Tapi..

Ya Allah, tahukan sekarang ni saya takde internet access siang hari.. sebab... Rezeki juga.. nanti kemudian saya cerite..

Jadi I memang terputus dengan dunia luar..

Malam baru I connected balik

So lepas balik keje, tolong Mama kat dapur, nak dekat Maghrib baru saya duduk kejap..

Bukak Facebook.. itupun bile tengok laptop tak de orang

Sekali bile log in

*
*
*
*

*
*
*
*
*
*
Makkkk aiiii banyak orang bagi ucapan Congrats

Sebab ape...


*
*
*
*

*
*
*
*
I MENANG GRAND PRIZE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Terus saya terduduk..

Terdiam

Kenape rezeki datang lagi. Datang lagi selepas GRAND PRIZE itu..



Sungguh buat saya takut juga, takut kesenangan akan datang sebelum susah

Saya dah mentally prepare dah, raya kali ni saya raya seadanya.. tak de baju raya pun saya tak kisah..

Tapi bak kate my SIL, saya dah lalui hari susah saya.. mungkin ini masa saya..

Walaupun GRAND PRIZE itu l agi besar, tapi saya tak menangis, saya menjerit..

Tapi kali ni.. 

KEMENANGAN MASPATI buat saya menangis...



Menangis kegembiraan.. 

Terima kasih Allah sebab pilih saya..

Akan saya gunakan sebaiknya.. bantu balik orang yang banyak tolong saya masa saya sempit dulu..

InsyaAllah

p/s congrats jugak kepada rakan comper saa *Hidayat


Tuesday, August 23, 2011

Segala puji...

bagi Allah Tuhan sekalian alam..


ok macam mane nak start, I baru jenguk blog rakan-rakan dan ramai yang bercerite mengenai pemergian adik Dania Emelda Aqasha mengadap Ilahi baru-baru ini. Tentang cerita seorang Ibu kehilangan anak.. Betapa berat ujian yang Allah turun kan untuk ibu dan bapanya. Untuk adik Dania, sudah tentu syurga dijanjikan dan sudah tentu ade insan yang tenang menanti ibu dan ayah di pintu syurga kelak..

Insaf.. ye memang insaf.. yang pergi tetap akan pergi, kite yang ditinggalkan, sudah banyak kah amalan kite, sudah cukupkan solat kita? sudah habiskah kite maafkan orang lain?
Hmmm...

Hari ni jer, ade satu kejadian tak diingini.. orang yang tak sabar, ye kali ni mira berani cakap mira tak salah, motor menyelit kiri dan kanan, jalan sesak, kerete sudah tentulah tak dapat bergerak. Si penunggang motor ini terpaksa berhenti dan pakse I bagi jalan untuk dia. I buat tak tahu, macam mane lah i nak bergerak, memang dah sempit, kalau i ikut cakap dia, mau je i cium kerete myvi kat depan tu.



Sebab i buat tak tau lah, makin galak penunggang motor ni marah. Orangnya tak de lah muda, dan tak de lah tua, i rase umur dalam late 30.. tapi masyaAllah.. tahu ape dia buat, dia ketuk pintu tingkap kerete.. what he expects me to do?.. betul betul naik kan darah i.. rase mendidih tadi.. ketuk tu bukan pelan2, ketuk nak bagi tau yang dia tengah marah.. sambil menjerit2 suruh I jalan sikit ke depan..



kalau kate nak balik, semua orang nak balik rumah, kalau kate nak cepat, semua orang nak cepat, terus lepas tu i mendidih dalam hati, rase tension teramat, kurang pahala puasa i, sebab semua perkataan yang tak sepatutnya i keluarkan.. tension sebab tak dapat nak melawan orang yang kurang ajar macam tu.. lepas dia blah, boleh pulak dia hon kat i, and I pun ape lagi hon dekat dia sekuat hati..


Cakap pasal maaf, hmmm susah betul i nak maafkan orang tadi.. sikit pun i tak takut tadi, dalam hati i, terkumpul satu perasaan y ang sangat-sangat marah..


tapi tu tadi.. sekarang hmm kurang sikit dah marahnya..


balik saje rumah, i ceritakan kat ayah I.. i tak cerite pun i tension ke ape, just isi penting - mamat tu ketuk pintu kerete i and blah.. but my dad said "dont ever used that short cut anymore, nanti sendiri tension, create pulak unnecessary stress" and it is so true...


sedih dengan sesetengah sikap pemandu / penunggang kat Malaysia..








Monday, August 22, 2011

"Trip" to Creative Magazine's office

Creative Magazine office is located at SS2/75 PJ, wah guess what, while I am typing this, I clearly remember their address? Why, cos I have a very hard time to find SS2/75 hehehe.. 


actually this was my second visit there, my first visit was very funny where I accidentally met Ayu there... and this time around, still I lost of direction but luckily I was not alone.. my sister agreed to accompany me :D and it was not as bad as the first time.. 



While waiting for my prize... mari kite posing dulu.... 



Chit chatted with the staff and the staff admitted that contest is one way to boost the sales of the magazine.. and tak habis-habis dia promote suruh masuk contest bulan ni sebab hadiah dia kat depan mate...


This hamper is worth RM800.. jangan tertipu, that is not cat's food, itu adalah bantal :d and inside the hamper barang2 hiasan rumah...

So, get your Creative Magazine NOW!!!

Sunday, August 21, 2011

Quote of the day

created by Yours Truly with the adaptation from The Forrest Gump...


Contest is Colorful, you will never know what will happen to you the next day after you submit your form, and if you win, the reward is shaking your world to smile, perhaps it may change your life today, tomorrow and forever.....



Note: apam tunjuk, tak pandai lagi den nak buat :)


and to that, I received an unexpected call from the organizer of ***** **** (hint: not Dutch Lady :)) yesterday's morning and......................


source: Google - wanmus.com

Alhamdulillah, praise to Allah.... it will be the BIGGEST winning for me so far insyaAllah.. and honestly this winning is so meaningful cos there are a lot of stories behind it that teach me a lot about....

LIFE....

I will reveal to you once the result is officially announce after Raya....






Saturday, August 20, 2011

Habit as a blogger

is reading other blogs... or in other words.. Daily Dose


Hehe, walaupun lah kan Mira dah makin susah nak online, kalau bukak internet, tengok FB, tengok email dan zzzzzzzzz.. but in between tu mesti mesti i akan jenguk blog-blog mereka ini...


First blog Suzie ni... blog Suzie ni kalau tak jenguk banyak hari, jenuh kamu kamu nak khatamkan nya, rajin dia update....





Lepas tu i jenguk blog Ayu and Wan sebab nak tengok derang menang hadiah ape :p Actually derang ni lah pencetus semangat i nak masuk contest, and Wan tu lah penyebab i aktif mase offline contest, lepas lepas dia menang jam Guess and beg Gucci tu!! Yang Ayu pulak selain dari contest, I really love to read about her children.. orang anak ramai... seronok betul...





Tak lupe juga i jenguk Ezna.. Ezna i bace sebab cerite dia selalunyer cerite yang ape yang dia nampak dan fikir pada hari tu.. tak de nyer macam i berkepam2 dah kejadian tu berlaku baru nak update.. 


kalau i nak tengok nak masak ape... i akan jenguk blog best friend I, Yani .. ekarang ni pulak majoriti entry dia entry pasal makan huhu.. tapi tension tengok blog dia ni, dia melantak pun boleh tahan jugak, tapi jadik tension sebab badan dia dok laa lagu tu jugak 


I suke tengok blog Jojoe... she always tell the truth about her life.. kalau orang yang takkan tipu keadaan diri anda di alam maya.. Jojoe lah orangnya... she is a businesswoman now, ade kedai bakeri dekat Sungai Besi, Emir punye birthday cake yang bola tu pun i order pada dia.. dah siap ambik gambar kedai dia nak promote kan sini, tapi ape nak buat, SD card rosak :( but unfortunately her blog only for invited readers jer :D


I akan ke blog Ninie D jugak, sebab nyer Nini D ni kelakar orangnya... gaya penulisan dia kadang2 buat i tersenyum sorang.. Anyway, Emi.. Happy Anniversary!!!



Kalau I nak berangan tengok anak perempuan, kat sini lah i selalu menyinggah blog Ayu and blog Anje...




then kalau I nak tengok kegigihan seorang suri rumah ... kalau la mira ade pilihan, mira tak kisah pun jadi suri rumah... and now Ashra is pregnant!!! dah 3 bulan dah anak no 3.. and Nina from Babyboon too!!!!




Kalau blog orang glamer pulak, actually yang setiap hari i tengok
Beautifulnara... ape nak buat, kak suke gossip dik oii :D

then i akan ke Ladyverde punye blog.. Even though dia banyak $$$ but to me the way she presents it in her blog, tak de pun aksi nak menunjuk-nunjuk :D more like rambling about her life and her stuff...



then of course lah i akan singgah blog Shila ni..



dan tak lupe juga satu-satunya blog lelaki yang i akan jenguk kat alam maya ni...


dan dan dan... satu satunya blog yang i rase i muda remaja dan cantik lagi tinggi macam model... i akan singgah sini...

Blog-blog yang tiada di atas ni bukan bermaksud Mira tak bace, tapi inilah blog yang Mira akan belek setiap hari... macam sekarang ni mira bace jer, tapi jarang la sangat mira nak tinggalkan jejak kasih kepada mereka2 ni :d




Thursday, August 18, 2011

Winning entry: Cadbury Share The Happiness

Sebenarnya kan, i dah seminggu lebih tak jenguk blog, slap me on my blog hehehe... yang I update blog tu semuaaaaaa nya auto publish, ampun yaa... i macam panik sikit seminggu ni, Alhamdulillah it is all over,  tengok je la what happen next, if it is a good news.. of course I am going to share with everyone, else, just email me mummymer@gmail.com kalau tak sabar hahahah.. :D kalau not a good news.. pun i akan share jugak, but most probably tidak lah dalam mase terdekat ni...

Anyway, hari ni Imam dari Mekah datang mengimamkan jemaah dekat surau Kemen*sah Hei*ghts.. seronoknya, ye lah i kan tak merasa lagi nak jejakkan kaki ke tanah suci Mekah, jadi bile dengar Imam ni bace, ya Allah syahdunya.. sebutan beliau sangatlah dalam dan sangat jelas, tinggal i jer tak paham bahasa Arab..

Ok fine.. back to the topic, following my entry http://emmira.blogspot.com/2011/08/top-40-cadbury-share-happiness.html and as expected I did not win any top prizes, but Alhamdulillah to win at least consolation prize among nearly 1000 entries is wonderful.. To that.. I have won myself.....


RM50 dining voucher at RasaMas, KFC or Pizza Hut




Most probably I want to go for Ayam Mas and eat together with my family.. :D insyaAllah, kene tunggu adik2 balik dulu dari kampus.. kite makan ramai-ramai okeh...


Monday, August 15, 2011

Jom Makan: JM Bariani House Wangsa Maju


Makan saje, well makan sakan.. :) but anyway, that doesnt mean we are always eating out. not at all.. :) up till today, 2 kali jer makan kat luar with a record that I yet to "visit" any bazaar Ramadhan this year.. lebih baik tolong mak i masak lagi bagus.. lagipun, mak i masak penuh satu meje..


and again, Mr. Husband balik jer rumah terus ajak.. "jom hari ni bukak dekat luar".. so i pun ok je lah , but you know recently, Emir malas nak ikut kiterang luar, he would rather stay at home with my family..so la ni.. kiterang keluar pun selalunyer berdua je lah ..


So our first bukak puasa dekat luar dekat jer.. JM Bariani House dekat Wangsa Maju, betul2 sebelah NZ Curry House tu, laki i nak makan kambing.. :D yeah, he loves kambing ok...




sekali sekala makan macam ni punye berminyak.. errrr tak pe kot.. but anyway, sedap care dia masak.. cukup semua perasa.. lame jugak i tak makan nasi beriyani, so this is splendid..




My husband RSVP, kalau i tau dia order yang same, tak kisah punye i nak order ayam.. boleh la ade lain-lain rase sikit.. anyway, laki i minum air 3 layer.. mira minum sirap limau jer..



and inilah gambar terbaik yang i ade untuk diri i sendiri.. mane laa mira tau Encik Husband dok snap gambar bini dia.. sebelum tu dok la ambik gambar makanan..kite pun relax je la kan hehehe.. anyway, still cantik kan hahahaha...








Sunday, August 14, 2011

Jom Makan: Dondang Sayang @ Corus Hotel

This Buka Puasa was sponsored by the Company, so of course I am more than happy to attend especially when I got to know the price per person was RM85++.. mak aih.. don't you think that Hotel buffet is extremely unreasonable and expensive. Of course I understand they have a reason to justify the price but err.. for me, to spend RM85 per person for buka puasa is seriously hurting my pocket..



I thought Chef Dato' Ismail was around, but he was not there.. but I bet the food was his taste kot.. actually to get to KL from Ampang was not that bad, the heavy traffic was on opposite side, so I just took about 15 minutes to reach Corus Hotel. and yes, the parking is quite reasonable with RM6 per entry.. but the main reason this Hotel is popular because it is situated near to KLCC and 5 minutes walking to Putra KLCC Station.. err it is popular to me because errr Clark Warehouse Sale usually will be held here :p


So, i didnt snap pictures as u know la people are busy filling up their plate, me too.. actually i nearly forgot that I brought along my camera until-lah i heard these 3 ladies singing on top of my head.. yes readers, on top of my head.. I didnt notice there is a "stage" above me..



and of course the highlight for the food was the BBQ Lamb.. Starving people were more than willing to queue up to get a taste of this BBQ Lamb..  but unfortunately, err the lamb was not that excellent, and many of us turned off by the strong smell of the lamb huhu... 



Of course, they were varieties of food serving on the table and we just had to choose and stuffed ourselves. 



and these are my dessert hehehe.. very traditional kan.. hahaha.. ya laa what to do, i am a big fan of kuih koci.. and err i would rather reduce my cakes intake for my kuih koci :D


but honestly, dah namenyer puasa kan, berape banyak sangat lah yang  kite boleh makan.. i think ape yang i makan,  not even worth more than RM50 / RM40 :D







 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez