Sunday, May 29, 2011

Emir's report card day.. note: first semester 5 years old

first of all, walau semacam mane I try to be on time,. but i am still late for Allah knows what ever reason.. adoiii.. tak tau laah..

Anyway, today is Parents - teachers meeting and this is the first time I sit down talking about Emir's progresss and officially met Emir's class teacher. sebelum ni tak berape banyak sangat borak.. hai hai bye bye jer.. and we arrived 10 minutes late from the scheduled even though we made a move 1.5 hours earlier.. pelik kan hehe.. This year, Emir's class teacher is only at school up until 1pm.. while previously his class teachers were in school until 6 pm.. so I rarely meet his class teacher..

This year.. Emir is in Starfish class..


I rasa dah banyak kali dah I keep telling readers in this blog that I really love this school.. The environment, the teachers, up until now I do not have any complaint especially when they treated my son to the best possible..sebab tu hati i susah hati sikit bile fikir Emir nanti mase darjah satu..

This is Emir's teacher.. Teacher Asmitta.. and Emir i perasan setiap cikgu dia, memang dia sayang betul.. dan perkara normal.. semuaaaaaaaaa cikgu cakap betul!!

 
and Alhamdulillah.. teacher Asmitta was telling us, that Emir is doing well and nothing that I have to worry.. he is catching up.. i pun tak de la nak push pun.. i know time is a factor jer.. and I am glad both husband and I in the same boat...


his report's card shows that teacher Asmitta has indicated that Emir got Very good and Good's grade... ade dua jer perkara yang kurang sikit -- Kemahiran komunikasi dalam bahasa.. insyaAllah, sekarang pun we all tengah ajar banyak flash card dalam bahasa.. 

- the class room's "wallpaper"
tapi kesian jugak.. Emir sometimes confused between bahasa and English bile bab nak mengeje .. let say for example sometimes he spells "kite" as "ki-te"..

in conclusion.. anak i dah besar!!!!!!!!!!!!!!!... :( i still ingat dulu mase ambik report card emir for the first time, teacher Emir informed us on how they had to gain trust from Emir because Emir refused to talk, dan nak satu teacher ni saje. and very the very "sdn bhd".. -- maksudnyer susah nak campur dengan orang lain.. but now, the teacher  told us that he is soo talkative and loves to laugh..

anak dah besar.. kite pun dah tua.. but anyway, im still havent reach 30 :p Saje je nak ngusik ... kasik can orang yang last year ade angke 2 kat depan :D hehheheh





   

Wednesday, May 25, 2011

Kleenex - A box of love...
















Tuesday, May 17, 2011

I know some of you may marah me when I say.....

.................. it sucks to know the Premium Beautiful that I bought at RM2,400++ is actually cost at RM80-RM120!!!

Sape tak sayang duit.. I really really sayang my duit.. I bought that corset becos I thought I am going to wear it, but hell no, honestly I just wore the full set for less than a week before I nicely placed that corset somewhere hidden in the Toyogo Box.. 

Absoloutely it is my fault la kan for not wearing it.. but the issue here.. mahalnyeeee depa markup!!!! I understand the profit and the costing of to sell an item but when the price is way higherrrr that the cost price, hmmm... hmmm... im talking about not 5, not 6 not even 10 but 20 kali ganda here.. manyak takk...

No further comment.. :) but the worst response that I received was... AN EVIL LAUGH from my husband!!! menciiiiiiiiiiiiiiii

For further reading... Click here...





   


Wednesday, May 11, 2011

A thought as a wife...


Ade sape-sape tak rindu dekat Mira. macam takde kan.. rindu nak blogging, tapi masalahnyer i tengah malas.. honestly, i will write when I feel it is a good time to write. banya gambar dah mira amik, sekarang ni lagi la, selagi laki i tak pinjam kamera i, selagi tu la mira punye kamera akan sedap2 je ade dalam beg mira.. sebenarnyer i will snap one picture every day.. ikutkan , satu picture untuk satu entry kat blog everyday, tapi gamaknyer, macam malas nak tulis..

ok, sape bace AididMuaddib..go get the link from Mr. Google.. i bet ramai yang bace, same ade korang nak ngaku ke tak, i sendiri bace, and as you know dalam dua tiga hari ni kaw mat piaw dia hentam Hai-O. well, dia pun ade hentam Amway jugak.. i respect his opinion. lagipun dia cakap berdasarkan fakta.. cume kite ni ambik je la mane yang ok dan tak ok.. tapi itulah bace blog dia ni, kite pun same-same mencarut bagai nak rak.

enough about his opinion, so dalam satu entry yang i termiss which has been forwarded by my cousin Ani, this mr. Aidid kalau ikut i bace, he is a medical doctor, and bile i bace this one link.. then buat i terkenang zaman mak i beranak kan i.. go get this link http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/04/lightning-crashes.html?m=1

which is true.. bile i jadi mak ni, baru i tau kepayahan kite ni sebagai seorang isteri dan ibu.. dua tanggungjawab yang besar dan memang tanggungjawab ni diamanahkan terus dari Allah untuk kite.. dan sebab dua tanggungjawab yang besar ni lah, juga menentukan nasib kite di akhirat kelak..

Itu belum masuk lagi kite sebagai anak kan. dulu mase i mule nak membesar, sebagai anak sulung, i banyak mengalah, even sampai sekarang, i perasan i banyak mengalah, tapi itulah satunyer, sebab anak sulung, i pun perasan, i ade sedikit bossy.. selalu rasa diri tu betul jer dan adik-adik mesti ikut cakap kakak.. so, my parents on the other hand, i tak pernah nampak pulak depa against my arah mengarah ni.. lagipun mulut i je suke bebel, tapi i tak pernah lak angkat tangan nak pukul adik-adik..

well, ok tak payah la nak refer back i punye childhood experience.. untuk i, bersyukur alhamdulillah, i appreciate my childhood memories.. biaselah budak kecik, lompat sane lompat sane, bile dah akil baligh, perasan orang tu orang ni suke kite, nak cantik sane, cantik sini..

so sekarang zaman peralihan i sendiri sebagai seorang isteri.. orang tua pernah kate kan, the first five years of your marriage is a pure testing.. sungguh, mase tu lah nak adjust, mase tulah nak sesuaikan diri..

i kawin awal, mase i kawin i tak dapat tengok diri i, tapi i dapat tengok kawan2 i, and i bet, aku pun same.. dalam sebulan pertama kawin, masyaAllah, ayat lovey dovey panjang berjelaa.. (tolak mase bercinta).. tapi bile dah masuk bulan ketiga kawin, da kurang dah ayat lovey dovey ni. yelah, dah jumpe tiap2 hari, buat ape nak tayang kat Facebook kan.. aiyoo ape aku merepek ni.. maksudnye.. i nak cerite dari peralihan kite pegang sebagai status isteri..

macam i mule kawin, Allah tahulah, i ni yang membawa karektor as an eldest sister in marriage, bossy, terbawak2 character ni dalam perkahwinan i.. dan Allah temukan i dengan seorang yang agak stubborn juga and has a strong character. so i ingat lagi, mule2 i tersentak la bile Emran marah gile kat i sebab i ni bossy, treat him as my adik adik.. i pun agree, as a husband, i patut keluarkan sifat i yang suke mengarah dan treat him on top.. ok kaw mat piau laa kalau mira kate mira berubah dan dan kan.. it takes time.. and slowly i pun berubah..

walaupun i tak berubah semua, at least i dah lame tinggalkan certain certain character in me.. tak payah la i sebut yang mane.. marriage is all about tolerance. aku jadi macam ni ko kene jadi macam tu.. same-same bergerak untuk harmonikan perkahwinan.. alhamdulillah this month dah nak masuk 6 tahun usia perkahwinan i..

mane ade rumah tangge tak dilanda badai.. sape kate takde tipu!! bile tengah kite geram dengan laki kite, i selalu fikir, katekan lah Allah tarik nyawa I mase i tak sempat lagi nak mintak maaf ke, atau tengah geram tahap cipan dengan laki i, mampukah i nak masuk syurga.. check mate!!

So kesimpulannyer, besar tanggungjawab kite kat sini.. laki cume kene pastikan, bagi nafkah dekat kite, monitor kerukunan rumah tangge.. dan suami ade kuasa veto dalam segala hal..

tapi sebagai seorang isteri dan wanita.. nak taknak, tanggungjawab kite lagi lah besar memandangkan kite ade 9 nafsu.. walaupun kite bukan penyara keluarga, actually kite jugak backbone dalam rumah tangge.. pade yang keje, suami patut bagi full appreciation sebab kite dah extendkan tugas hakiki kite untuk bantu suami kite dalam meyara keluarga..

dan kite juga kene tau macam mane nak control 9 nafsu kite ni.. dari segi hati dan perasaan, dari segi harta bende yang kite nak, kalau cakap pasal nafsu perempuan memang esok pun tak habis, tapi kesimpulannya, memang betul kite ni jantina yang paling ramai sekali kat neraka nanti.. it is so easy for us untuk melanggar adab kite sebagai seorang isteri.. as an example, dalam kite kalut2, kite rasa kite tak tinggikan suara bile bercakap, tapi untuk laki kite, dia dah rasa kite tinggikan suara...so dosa tu dah sampai kan..

dan bile kite anak, isteri ni memang sifat semulajadinya sayang anak tersangat-sangat sayang.. jadi ada masa keperluan anak kite lebihkan, keperluan suami kite tinggalkan.. dan sebab tu isteri must has balance in everything, macam mane kite nak control emosi kite supaya tak over.. supaya laki kite jugak boleh dengar cakap kite.. bayangkan lah, kalau kite tengkingtengking, marah-marah, walaupun kite betul, nak ke laki kite dengar.. dia pun ade ego jugak kan.. sebab tu kite kene bagi neraca tu sama berat.. susah tak? susah kan.. suami kalau dia kate dia tak suke, kalau kite bantah dosa tak ? :) tapi kalau perempuan kite tak suke pun, laki kite buat, depa dapat dosa ke? .. 

sebab tu i tau, perempuan ni sangat istimewa.. walaupun Mother's Day tu hanya untuk mak.. tak salahnya kalau laki kite cakap Happy Mother's Day dekat kite, i sendiri rasa bahagia laki i ucap Happy Mother's Day.. kite ni ibu kepada anaknyer, isteri kepadanya.. jadi sebab Hari wanita sedunia tak femes, untuk I, biarlah mase Mother's Day untuk kite semua orang perempuan.. besar bulat hati kite nak nak kalau dapat hatta sekeping kad dari laki kite on Mother's Day kan.. so nanti Father's Day, just do the same.. jangan takat nak ucap Father's day kat bapak kite jer.. suami kite pun kene cakap jugak..

i cakap pasal isteri dululah, sebab most of my readers pun adalah isteri orang-orang juga.. so kesimpulannya, we are special, Allah jadikan kite kuat untuk hadapi dugaan yang mendatang.. walaupun dari segi fizikal kite ni insan lemah, tapi dari segi ketahanan emosi, melalui rutin2 kehidpuan, i believe kite ni sangat-sangat kuat compare dengan kaum adam.. dan sebab itulah, syurga tu sentiasa di bawah telapak kaki ibu..

actually i nak cakap kite as a mother, ntah macam mane, bile karangan tak buat rangka karangan, dan otak ligat bende lain, macam ni lah jadinya..:p

Love 
Amira





   

Thursday, May 05, 2011

Did I tell you that my husband's hobby

ALWAYS CHANGE THROUGH TIME!!!!


After he managed to gain some skills in khat...



NOW.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Wednesday, May 04, 2011

Question: Wanna go?

As to date, mira ade terima beberape soalan especially on Nutrilite (the supplement)... Antara soalan yang I terima...


1. Macam mane nak turunkan darah?
2. Macam mane nak naikkan darah?
3. Macam mane nak bagi banyak tenaga?
4. Supplement ape untuk orang mengandung yang sesuai?
5. Supplement ape untuk banyakkan susu..
6. Ade supplement tak untuk anak berusia sekian sekian
7. Ada tak daily vitamin?
8.etc...

I bukan suke-suke bagi advise ok.. of course i rujuk sane sini.. bab-bab macam ni mane boleh hentam koromo kan.. :)

TAPI... 

yang kelakarnyer.. ade jugak orang yang tanye i..

Mira, ade tak ape-ape untuk turunkan berat badan..!!

Waa.. salah orang ni :p... walaupun ade dalam Amway ni... of course la i jawab ade.. but at the end of conversation, mind you i will honestly tell my prospect mira tak pernah try.. tak nak aku tipu orang kan heheeh.. 

 and another thing yang I tak pernah advise

is Artistry... - our make up range..


Yes, i mengaku i bukan beauty expert.. (yer, mira berpijak di bumi yang nyata :D).. Walaupun Artistry is the top 5 best selling in the world.. i tak berani lagi nak suke-suke.. unless kalau orang tanye ade tak this and this, then i pun recommendlaa what we have...

BUT

if you are interested to have some direct consultation from the experts in these TWO fields - Nutrilite and Artistry... JOM join us this 7th May at our HQ in PJ.. Buzz me kalau interested ok.. 

Feel free to click for a larger view..

One of the speaker above is Dr. Aziz. He is a medical doctor by profession specialized in brain, aiyoo i dunno laa term doctor bahagian otak2 ni ape .. :d neurologist? Anyway, we have quite a lot of successful doctors in Amway.. 

Kalau ade sape-sape yang interested, do buzz me, insyaAllah I will be there..




   

Tuesday, May 03, 2011

My first small achievement in Amway...

... Alhamdulillah, segala puji pujian bagi Allah, selepas dua bulan buat Amway actively, orang kate buat perniagaan kecil-kecilan, akhirnya I berjaya jugak sampai minimum reward in Amway in my first month.. the reason jugak kenape I on off blogging huhu.. Alaa not much pun, tapi tome it is still a reward, tambahan pulak i started this business with nothing.. :)

Please remind me, I will share / reveal my inspiration stories by end of this year. Sebab i sendiri nak tengok sejauh mane i boleh pergi sampai akhir tahun 2011 ni.. Sampai Mei 2011, jujur i cakap tahun 2011 adalah tahun yang paling mencabar dalam kehidupan I sepanjang 29 tahun dilahirkan di dunia.. Yes, 2011 simpannya jatuh bangunnya diri I...


I sendiri nak tengok kejayaan I sendiri yang akan datang..Doakan I yer.. InsyaAllah..





   

Monday, May 02, 2011

Happy Birthday Dr Suzi!! aka Mama Zharfan (an outdated post :p)

One thing that I really love about my job right now is because it offers me flexibility, as long as I know the limits and "my boss" gives her approval, absolutely nothing to worry. 

And the best part, when you are able to makansakan with your BFF during weekdays.. dah la tak payah nak berebut, tempat pulak kosong.. 

and "The Day" happened to be one of my rushing day. Feel free to refer to my previous entry. :) especially when I only managed to make a move at 11.40 am  from KL and promised to meet them at 12 pm at The Curve. Thanks to DUKE cos I managed to reach The Curve at 12 pm :D


It was my first time to Paddington House of Pancake, called Ayu and Ezna and they asked me to wait for them at Paddington. Oh anyway, it was a surprised birthday party for Suzz.. Actually she thought that she only gonna had a lunch date with Ezna..

Ezna had properly planned what we were supposed to do, me and Ayu had to position ourselves against the glass door and Ezna off to catch Suzz at another place. Ezna did a serious proper planned, even i pun tak tau.. She booked the place, bought the birthday cake, passed the birthday cake to the waiter..

and finally the birthday girl pun datang dengan lemah gemalai nyer.. and again it was my FIRST time meeting this lady hehehe.. but i think rase dah macam ages kenal.. you know you know, the first word came out from her mouth when she saw us "laa, apasal tak cakap you all ade" -- cam gitu la bunyi dia.. 

and the rest was a history...

Ayu, Suzz, Mirrr, Ezzz... nampak tak, tak berjanji pun,  Ayu and Ezz baju kaler same, I ngan Suzz pun baju kaler same.. :)

and the waiter came, and we sang Happy Birthday Song together...

Siap ade tiara lagi...

with the comel cake .. comel kan..

Not only the tiara.. rasa macam masquerade party pun ade jugak :D I siap "curik" emir punye yang mate tu...

and ape lah blogger kalau semua bende tak nak amik gambar kan.. enjoy lah gambar gambar makanan makanan kiterang




Rasa macam dah lame kenal, tapi baru je jumpe..sebab we shared the same interest, jadi senang nak masuk.. ok ok mereke-mereke ni untuk I adalah orang2 yang hardcore sangat main contest.. Kalau kate tiap2 hari nak menang pun boleh :)

Sedap tak makanan kat atas tu?? mane tak sedap kan, i datang dengan badan je kali ni, sebab Ayu belanje.. Thanks Ayu!! Camera pun i tak bawak, sebab laki I ambik, semua gambar ni except logo Paddington tu adalah hak milik kekal Ayu and Suzz.. Moga-moga ade lagi next time untuk kite jumpe.. harap2 lepas ni the more the merrier.. 





   
 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez