Friday, December 16, 2011

Musim Rambutan di KL

Sape kate KL susah nak ade musim rambutan.. ade... tengok lah di Kemensah ni, tengah bandar lagi, lebat pulak tu, baik rumah mak i, baik jugak rumah jiran i.. dua-dua rumah tengah lebat dengan rambutan.. rumah mak i ade 3 pokok, sekarang ni memang musim lebat buah rambutan, yang best tu, kali ni, tak de pulak monyet-monyet datang tumpang sekaki, kesian jugak dekat monyet-monyet, banyak kawasan kat melawati tu dah tebang dah pokok semua, lari semua monyet2...




seperti biase, baba i jadi orang bagi arahan hehe.. adik-adik laki i kene kutip rambutan yang tinggi-tinggi..




dah namenyer duduk KL, manelah nak cari galah sangat kan haha.. so kene lah pakai tangge ni and adik i tolong panjat.. kalau ikutkan ni lah kali kedua dapat rambutan yang lebat macam ni, dan inilah pertama kali mak i rasa buah lebat macam ni.. mase first time tu, family i semua tak de, depa dok States two years back.. mase tu i lah tukang jage yang hampeh.. tak petik sangat pun rambutan yang ade mase tu huhuhu..




Lepas I dengan adik-adik I rancak petik buah, last-last mak I pun naik seronok join same petik buah rambutan.. datang mak I, terus buat galah.. dia kate macam mane lah kalau tak buat galah nak ambik buah yang tinggi-tinggi tu kan hehe..




Inilah sebahagian dari hasilnya yang kiterang kutip, mase i ambik gambar ni, baru je start.. sedap buah buah ni, i suke yang rambutan "budak sekolah" .. manis and lekang..



Tapi betul, rase puas kalau dapat makan buah hasil tanaman sendiri.. sebab tu i lagi suke tanam pokok yang boleh makan dari pokok bunga :)







5 comments:

Mama Zharfan said...

yum yum i suka rambutan ;)

ADEEYA said...

Sedapnyaaaa rambutan ! :D Ni rasa cam nak balik kampung ni :D hihi

Ummi Dania Yasmine said...

dania suka sangat buah rambutan. me pun suka rambutan...

Aleeya (Yaya) said...

alahai..buah rambutan...nakkkk...suka rambutan stu plastik pun bley abes sorg2

Anonymous said...

salam ...ada rambuatan lg ker

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez