Wednesday, December 28, 2011

Where to eat: Hotel Istana | Urban Restaurant | Fine Dining | Part 2

During our stay here, seriously, it is all about having a good food. Yeah, I bet definitely we gain few kilos here, but worry about this later as somehow, this would be our life time experience kan makan tempat mahal cam gini..


Anyway, yesterday, Hotel Istana arranged for our dinner at Urban Restaurant, a contemporary fine dining restaurant located at the Lobby. Malu-malu jugak nak masuk since err ye lah, fine dining kan..


The decoration is simple yet elegance, with orange color dictated the space. 



Staffs sangat friendly. They told us the recommended menu, ok seriously, we didn't know what to order, semua nampak macam best, semua nampak macam menarik. I discussed dengan husband i, nak order something yang different.. tapi rasanya semua name i tak pernah dengar hahaha...



First, they served us with Puri Bread.. Sedap!! Emir pun melahap bende ni jugak.. This is not in the menu that we ordered, I think this is complimentary kot.. tapi sedapp!!


Then, not long after that, came the walnut bread.. We were errr.. "banyak nyer nak makan".. Of course, we didn't manage to eat all. kene simpan untuk next menu that we officially ordered..



Ok below is my appetizer.. Risotto served with Scallops, Prawns and Asparagus Risotto is an Italian rice, Emir yang suke, very cheesy and creamy, kalau I makan sorang memang muaklah, luckily Emir finished 3 quarter of it..



Ambik gambar 3 beranak dulu.. :) Nampak tak kat belakang, tak de orang, we were the only customers that night hehe

Below is hubby's Appetizer - Australian Lamb Rib served with Onion Relish and Cheese Dolmades sedap jugak, Emir pun balun ni jugak.. Ok, anak teruna i sekarang makan banyak tau!!.. 



While waiting for Main Course to come, Emir dah restless dah, dengan battery Tab dah habis, dia dah pusing-pusing, and I dah started to worry, ye lah, gelas sane sini. So, I gave him my camera, and pergilah dia ambik gambar.. Punyelah lame dia dekat this area, ntah ape dia borak I tak tau, but later, bile I tengok gambar.. ni lah hasilnya dari Emir



sempat tu "flirting" kakak-kakak kat sini.. 



See.. siap ade gambar staff buat peace lagi Emir ambik haha.. (bagus ni untuk masuk contest :p). While waiting for our main course, we have been served with Strawberry Sherbet .. sedap!! Again, Emir pun dapat portion dia and he finished it all.. mak paknyer tok sah cakap la kan.. balun!!!



Actually kiterang eager nak tengok macam mane rupe our main course kan.. haa ni I order.. I was contemplating nak order ni atau sea bass..Tapi Seabass kat rumah pun i masak, so baiklah i order something yang i tak masak kat rumah.. plus i sekarang ni pun dah avoid red meat, tapi kali ni belasahh je..once a while heheh.. This is Roasted Barramundi Fillet served with Kailan and Star Anise Sauce



and ni Hubby punye.. menarik?? I rasa menarik!! otak udang tu perghhhh yummylicious hehe.. Name order hubby.. Fillet Mignon paired with Seaweed Butter Blue Leg Prawn and Mushroom Ragout



 Sangat full ok, nampak portion kecik je, tapi very filling.. mase ni i dah terduduk dah.. kenyang giler, tapi hubby sempat order coffee lagi tu.. Emir cakap the biscuit tu sedap.. he ate it all..



Menyandar I Ok, was thinking macam mane lah nak sumbat dessert ni.. tapi dah part of allocated entitlement kan.. haruslah merasa semua.. So I ordered this Apple Crumble with Madagascan Vanilla Ice Cream, Peanut & Almond Crumbs.. sedap!!! I simply love the presentation, pinggan bukan main besar tapi ade hole tengah2..



Tapi the presentation, tak boleh lawan hubby punye, first time tengok orang letak gelas sebesar ni.. Emir pulak excited tengok strawberries, he just love strawberries!! Kalau ade jamu strawberries, kalau boleh semua dia nak habiskan.. I ordered Lime Caramel Choc & Biscuit Strudel and Fresh Berries served with Hot Lime Caramel for hubby..  



Tengoklah gelas dia menarik kan.. ni i tak sempat nak merasa, tapi since Emir tak berminat dengan i punye, but could sit still with his father, mesti sedap punye tu..



There goes the bill.. Total - RM309.40, tak denyer I nak keluar belanje banyak ni  untuk dua orang makan hehe.. THANK YOU THANK YOU THANK YOU!!!



Walau macam mane fine dining pun, my two heroes masih dengan hobi masing-masing.. Sorang pegang Galaxy Tab tak habis-habis.. sorang lagi dengan kamera...



Honestly, serious best!! I cakap dekat laki i, this is one of the best prize I have ever received!!





8 comments:

ujie said...

Beshnyer mira...haris pn samer mcm emir mira..galaxy tab wajib ader kt tgn dia time makan, x kira la kt rumah ker kt kedai ker..kalo tak, makan ke mana, dia pn ke mana...huhuhu

Mama Zharfan said...

siyes sgt besh!!!

AyuArjuna BiGoshh said...

terus jadi lapar tgk pic makan u...siyes beshla

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

makanan tue superbbbbbbbbbbbb..nama mesti pelik2kan.. salah pilih dapat cekodok je kiki

Iryani Noor said...

wah wah udang die mantap beb... ngegegegegegeg jeles =p

ashra said...

perhh..bestnye..sgt menyelerakan.dgn hotel yang bestnye...
syiok! lucky u..

azura samsuddin said...

tersangatlah best sis!! tahniah skali lg

Ummi Dania Yasmine said...

menarik makanan tu....i x pernah dengar pun...

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez