Monday, November 14, 2011

Tadika - Bahagian 2.. my comment

Thank you ladies (ladies as I don’t think many or even any fathers are reading this small blog kan).. Again, thank you ladies for the nice sharing session be it personally emailed me (u know who u r) and in the comments below. i might say it was an overwhelming feedbacks, I ingat I dah tak de reader dah since suke suki saje nak update blog ke tak nak..



Thank you for your dua puluh sen. And seriously I don’t think it was 20 cents but close to RM176.. haha, u know currently I was seriously analyzing the gold rates, waiting for the right timing to sell the gold that I won from the Royal Gold contest. Yeah I know it is good for future investment, but hmm I am more comfortable to settle all my debts first before I call it as an investment kan.. but anyway, did you know that as of today, the price of the gold has gone up to RM184 per gram, gile betul..


Thank you yani for giving me some of the testimonials. Cayang ko.. aku dah check satu satu.. Thank you Sidratul Muntaha.. really appreciate your thoughts.. but I really attracted to Ashra’s comment.. let me quote..


“Mira,


sekadar pendapat saya je ni.maklumlah belum ada pengalaman kan anto anak ke sekolah.tapi pernah bincang dgn hubby.

saya pun agak choosy gaks nanti kot.kalu leh nak cari yang macam kriteria mira sebutkan.islamic school and english.tapi,tau lakan,kriteria yang lengkap gitu susah nak cari.but still lucky tau,kita duk KL/klang valley ni.


Saya tatau sgt pasal kindy ni.tapi,tertarik dgn genius aulad,Little Caliph...sebab main educationnye lebih kepada agama though not fully in english,i guess.

saya walaupun duk rumah,saya tetap nakkan anak2 blaja agama di sekolah.kita kat rumah leh ajar mengaji,dan sesikit termampu.tapi kat sekolah beragama,ilmu lebih kepada penerapan teori tuk difahami dan dipraktikkan. yang basic2 tuk bebudak2 ni mula hidup.hehe.ye lakan,kita jadi mak ayah ni pun bukan dari golongan hebat agama.so-so je..hehe


Berbanding english,they can learn a lot dari buku2 yang dibaca,newspaper,tv shows,daily communication with us and whatknot.communication skill,vocab bagai tu tak kan hilang.


Saya juga ada niat,kalu da masuk sekolah rendah,petang pun nakkan anak ke sekolah agama daripada anto ke tuisyen.They dun have to be excellent in exam kat sekolah agama pun..but what i really hope,apa yang dorang blaja dari ustaz dan ustazah tu melekat kat hati.


the can read quran in proper way with tajwid bagai,they perform solat in better way,and so on...


like puasa la kan..semua kanak2 tau bulan ramadan kena puasa 30hari nak sambut raya,tapi tak semua faham kenapa kena puasa.puasa merangkumi perbuatan baik kita juga like jaga hati,jaga solat,jaga mata dan segala bagai tu..barulah penghayatan puasa akan dibawa sampai dewasa.kita ibubapa dan guru kalu both main peranan,lagi hasilnya hebat.

so,kalu saya kan mira..


korbankan sikit je english tu pun takpe..asalkan,pembelajaran agama nye penuh.


tapi kalu mira jumpa sekolah yang ada both criteria mira nak..itu lagi bagus =)


Ni apa yang pernah saya dan hubby bincangkan. =)”


Paling I berkenan kate-kate Ashra, apalah salahnya korbankan sikit je English.. to be honest, dulu pun mase I kecik mane la hade cakap orang putih dekat rumah, cakap melayu je, tapi bile besar tak de lah problem besar nak cakap bahasa orang putih kan .. same goes to all ayah mak kite yang pandai cakap orang putih, mane lah ade depa ni cakap dengan atok nenek kite dulu dalam bahasa orang putih kan.. tapi bile besar, bile keje, I think their English is way better than us.. :) ok ok, sebab dulu sekolah English banyak, but still.. :)



You know the reason why I want to send Emir to Islamic education because I want him to have the environment where Islam is the way of life. We do, I mean my husband, is really committed in teaching Emir Iqra’ and Alhamdulillah with his pace, he is currently on Iqra’ 3. He knows how to recite certain doa but what I want him to have in him is, he understands the beauty of Islam. Waktu solat pukul berape, bile nampak masjid teringin nak pergi, bace doa sentiasa. Doesn’t mean that I want him to become an anak ustaz, kalau ye Alhamdulillah, but at least he has that in him.. My husband and I do not have an ample time to be with Emir for 24-7, so as I said, we need help in certain area and this is one of it. I believe, budak-budak kene pupuk bende2 macam gini sejak dari kecik lagi .. and at his age, kalau macam Emir, whatever teacher said is always correct but when the parents say, he will question here and there. When he already has this, then as a parent, we should maintain all the good things he has learnt. And same goes to his English, nampak gayenyer I kene cakap orang putih lah dengan dia.. I think he is way better than I am.. teacher dia, care-care nak cakap huruf L, R, S, pun ade care-care dia.. and if you talk with Emir, you will realize that he has certain ways in pronouncing the words. And definitely, I think he gonna miss this..

So insyaAllah, esok lusa, or tulat, minggu depan I akan share ape yang I jumpe pasal tadika Islamic ni..

Loves
Amira



9 comments:

Ummi Dania Yasmine said...

My Dania kat Tadika Little Caliphs. :-) Nak makan doa, Nak belajar doa, sebelum mula kelas doa, Dah habis kelas nak naik kenderaan pun doa.....i sarankan u hantar kat sekolah tadika islamic ni....nak lentur buluh biar dari kecik lagi....supaya bila dah besar senang anak kita ikut landasan yang betul...insyaallah :-)

ashra said...

hehe..
setuju dgn komen balas mira.
bebudak ni mmg...
kalu kita yang ajar,lagi meleret die tanya kita sampai tak terjawabkan.

kalu teacher yang ajar,full stop,lekat kat hati,balik citer kat kita.hehe..

good luck mira.
sharing2 eh info yang dapat.dapat gak saya idea tuk 3 tahun akan dtg.. =p

e.l.i.s.s.m.i.e said...

susahnya kita sebagai ibu bapa sekarang kan sbb byk pilihan. kalo zaman kita kecik2 dulu, tu jer satu sekolah tadika. tapi Alhamdulillah, tak der la kelaut sangat english nyer :)

Iryani Noor said...

hehe sayang ko jugak =p...

betul ckp ashra tu, mmg kite boleh ajar anak kite tp kalau ada org yg lebih bagus agamanya it is better kita hantar anak kite pd org yg lebih tinggi ilmu nya.. dibantu pulak dgn kite, parents die kasi sokongan & galakkan, insya-Allah penghayatan agama die pasti lebih mantap

mama_umar_maryam said...

:)..CIC kah? kitorg pon blm decide btol2 nih..apepon mmg kite nk yg terbaik utk anak kan? insyaAllah,moge jmpe school yg baik..actually sumer school baik,hehehe

Prasetyo said...

Nice articles. I'm just blogwalking and very happy to stop here. And also give you some comment here.

Dont forget to give us some your comment into my blog too.

Thanks for share,
* Rio Prasetyo *

yu131313 said...

moncler jackets for women http://www.2011monclerjackets-ca.com
goose jacket canada http://www.goosejacketcanada.org
jordan heels http://www.nikejordanheels2012.com
cheap uggs jimmy choo http://www.uggjimmychoo4u.com
nike heels http://www.nikeheelsshoes2012.com
ghd rettetang http://www.billigghdrettetang.com

dee said...

iam going to send ameer and eyman to little caliph next year. previous kindy was ok lah... sejuk hati bila ameer eyman boleh baca Fatihah, surah2 simple, doa2 simple dan zikir2.dan dah train dia solat atleast sekali sehari.membaca semakin boleh lah walau tak pandai sgt lagi. apa lagi yg saya nak? Insyaalah, dia akan terus belajar dan belajar, dan terus lagi belajar di sek rendah, menengah, pra u,uni,tak pe, kalau kita cuba mengejar akhirat, Insyaalah Allah bagi duniawi sekali...Insyaalah, terpulang kepada kita. Yg penting niat kita untuk memberi yg terbaik untuk anak2.

dee said...

i dah register pun both ameer eyman kat little caliph. so far kata org, genius aulad n little caliph is a gud choice.

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez