Monday, October 10, 2011

Betapa ketagih anda sebagai seorang contest lover..??

I cube jugak cari perkataan dalam bahasa untuk contest lover, tapi bile translate bunyi macam tak sedap.. "pecinta pertandingan" - serious bunyi tak sedap kan.. :) sorry, i bukan orang yang merendahkan bahasa, i kat rumah pun cakap BM, dengan Emir pun i cakap BM, walaupun si kecik tu asyik translate balik in "bahasa kebangsaan" dia.. but sometimes, you find it funny to translate in BM on certain words.


ok baiklah.. tinggalkan bahasa jiwa bangsa kite.. yang penting I nak cerite pasal contest lover.. 


sesungguhnya ... dan sebenarnyer (macam lagu yuna :p), i makin teruk suke main contest adalah tahun ni, kalau nak ikutkan lepas2 i menang American Idol tu, i ade sedikit addicted, but not as teruk as this year.. why.. 


meh la i kupas2 sikit kot kot la nak tahu takat mane ketagihan kite.. this is purely based on my experiences..


first and foremost.. kalau lah u all ketagih, untuk follower i yang tak seberape tu, kalau nampak perkataan contest dekat dashboard ade orang publish title "contest" sure you all klik terus kan.. same goes to kalau ade orang publish entry "winning entry", sebab kite nak tau dia menang ape.. :) kalau orang yang tak berkenan bab2 contest ni.. sure dalam hati dia akan kate "tak habis2 contest mira ni" dan terus berlalu pergi meninggalkan entry i yang pasal contest tu... 


secondly.. u dah ketagih dengan contest bile tetibe kawan-kawan u pun same je kepala dengan you suke contest (hi Suzi, hi Ayu, hi Ezna, hi Wan).. sebab tu last year i kate lepas i menang American Idol tu, i tak de la teruk sangat join contest macam this year.. sebabnya... i tak de geng lagi.. so semangat kemenangan orang lain tak masuk lagi terus dalam jiwa raga i hahahaha... tapi sekarang ni, lepas dah kumpul sorang-sorang suke contest.. boleh katekan setiap hari i akan ade orang yang mintak jadi rakan taulan dekat Facebook and they are all contest seeker.. :)


thirdly... u tau u ketagih bile u masuk mane2 kedai, u akan pusing satu kedai tu kot-kot ade borang contest yang boleh you ambik and simpan.. tak pun, akan ade family or kawan terdekat you dengan rela hati serahkan segala borang contest untuk tatapan you cos they know you will not value that contest form as another paper.. macam i, selalunyer hari jumaat,  balik dari keje i akan singgah jap kat giant.. bukan beli barang pun.. just ambik borang contest dekat kaunter Giant Melawati tu, then balik rumah :p


fourth... u tau u ketagih bile u sanggup letak sebelah a portion of your monthly salary to buy the item as proof of purchase. honestly until this year tapi tak ingat sampai bile, i memang anti kalau contest ni mintak proof of purchase, to me (at that time - lah ) rase macam organizer tu tak ikhlas pulak nak organize contest.. but hey... bile i pikir balik, of cos it is a marketing strategy kan :) plus, i tengok kengkawan i yang "hantu" contest ni kebanyakan yang menang hadiah best-best dari offline contest.. so i cube lah luck.. Alhamdulillah it is proven, i sendiri menang RM20K dari offline contest -- thanks to Royal Gold... (tapi sedey tak sampai-sampai lagi hadiahnye dari minggu ke minggu :)) and RM3K dari Maspati.. lumayan kan.. As to date, the highest purchase yang I beli was RM80.. untuk Maybelline contest.. mase tu memang I nak beli pun compact powder and lisptick.. so I didn't think it was a waste.. (i mean saje beli sebab nak masuk contest).. kalau menang, it is a bonus.. kalau kalah, its ok sebab i memang nak pun .. 


fifth.. u tau u ketagih bile u ade your own control list, contest ape yang belum masuk and contest ape yang u dah masuk.. hehe its me.. aler control list biase-biase je.. kalau nak tengok contest ape yang i belum masuk, usually i will refer to this http://devidalildevil.blogspot.com/search/label/CONTEST%20CRAZE . Devi, is another my contest sifu.. she is really superb in contest !! and contest yang i dah masuk, i have my own spreadsheet. hari ape i hantar,  hantar pakai ape.. online ke post ke, by hand ke slogan based ke, or lucky draw based ke... maybe next in line i should include kalau yang slogan based ni, slogan ape i tarik kan..


dan yang keenam, u tau u ketagih contest bile u dok heret ahli keluarga u or kawan-kawan you tolong u ambik gambar ke, posing sakan ke.. and you know sometimes depa pun "penat" tengok kite ni :D ok fine -- vote for u ke.. from now on, i will try to avoid voting contest except kalau tengok ade harapan nak menang :p.. part nak mintak vote ni yang paling i malas.. it is seriously dum*ba*ss time consuming.. dan i ni pulak tak pandai fish vote..


dan paling best, tetibe je ramai orang yang berdekatan dengan you pun join sekali masuk contest.. :) even my father pun rajin dah ambik2 borang ni.. :D


so kalau you ade keenam-enam yang i dah sebut tu ataupun lebih dari 3/6.. perhaps we are contest lover.. hehehehe











:D

10 comments:

mama rifQy said...

hehehehee..suke bace entry ni..nampaknya..kite bukan lagi contest lover..hehhehe..baru ade 2/6!!hehehee

mummy_ayu said...

tu la.mcm Ayu ckp semalam time kita jumpa tu..rajin tul join contest and banyak menang plak tu...best..

Mama Zharfan said...

hehehhe no doubt i'm a contest lover hehehe ur RM20k winning is sumber inspirasi me---sbb susah nak beat that amount of winning hehheeh

Wansteddy Tales said...

terjebak sejak 2010 haha... bagusnya bila kita wat entry pasal cntes ni, tarik perhatian ramai nk mencuba juga. klu sblm ni myb dorg xberani sbb xyakin hadiah blh dapat :) dah baca blog2 active comper, yg tunjuk hadiah, barulah rs confident nk join cntest :)

Cute MuM said...

betul cakap wan.. dulu uyun pon tak yakin.. tapi dah selalu baca geng u semua asyik menang.. Dah terjebak jugak.. sekarang dah hampir buat semua dalam list tue.. huhu..

Iryani Noor said...

hehehe... sesungguh nyer aku bukan lah contest lover... aku ada 1 out of six je dr list ko.. hahaha

mama_umar_maryam said...

siyesly tgk mira n frens menang mcm2 contest buatkn zt terajin join,tp skg termalas plak,pastu bile bc org tu mng,jeles,hehehe

AyuArjuna BiGoshh said...

huhu.......no komen..6/6 me dapat full marks wink wink

Ummi Dania Yasmine said...

mia...i'm a contest lover jugak tapi very selective. I tengok hadiah dulu...hehehehe....lepas tu ada sekali tu org siap cakap dgn i, dia tak berapa percaya contest contest ni sebab cakap organizer ni mungkin tipu....

intanloveamir said...

waaa...sy pn contest lover gak...mcm dh terlbih 3/6...hehehe..part buat list contest tu yg xtahan...hehehe

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez