Saturday, September 10, 2011

Salam Raya

Kenapa raya tu best..

Ayat Skema selalu kate 
"Ia merupakan hari kemenangan setelah sebulan berpuasa"
"Berjumpa sanak saudara yang jauh di mata"

Tapi hakikatnya Raya sentiasa best sebab
1. Traffic jem lain macam.. boleh jumpe setahun sekali jer
2. Boleh bedal makanan suke hati dengan alasan "tak pe lepas raya kite diet" :p
3. Kite anggap semua orang boleh maafkan kite dengan alasan "dalam bulan Syawal yang mulia ini, eloklah kite bermaafan sesame kite".. contohnya macam owner Petknode... :D
4. dapat tengok cerite melayu Free kat Astro :D


No laa, tak delah pathetic sangat kan.. tapi that is some of the facts yang selalu kite dengar..

I always look forward for Raya sebab officially mase tu lah kite nak salam Raya.. bukan kite tak salam mak ayah kite kan, or salam laki kite, tapi hari-hari biase bile kite salam, salam tanpe ucapan, kalau macam I, honestly selalu cakap

"ok, mira pergi dulu"
"jangan lupe ambik 5.30 sharp" 
"telepon tu make sure sentiasa on" hehehe

tapi kalau Raya.. mase ni lah nak dapat sincere punye maaf-maafan.. 

tahun ni tak de pulak gambar I dengan laki I bersalam-salaman..

takpe yang penting dah salam...




Sesungguhnya, antara salah satu nikmat yang I bersyukur pada yang Maha Esa adalah masih dikurniakan orang yang I sayang disisi. Saya masih lagi ada suami, ibu, ayah, anak, adik beradik.. Mira sendiri tak tahu kalau mereka-mereka ini tak de disamping Mira. dan sesungguhnya, Mira sangat tahu, Mira ni tak kuat.


Mira tahu semua orang diberi ujian yang berbeza-beza. Bile kite selami sendiri kehidupan mereka-mereka ini, serta merta timbul keinsafan.. Betapa Agungnya kuasa Allah.. Walau ape yang kite rancang, takkan mampu untuk menolak perancanganNya..

Jadi, hidup itu tak selalunye indah..


Dugaan itu pasti..
Mati itu pasti..


dan tak lupe juga, nikmat itu pasti...


Cume kite tak tau bile mase itu datang...


Hmm.. jadi cakap pasal rezeki.. ramai cakap kat mira, apesal rezeki mira murah sangat..


Please.. honestly..


You do not know what I have gone through for the first half of the year..


I lost my "charm"


and at the same time


I lost in my own direction..


Truly lost..


Unexpected happened, and at that time I didn't know how to cope with it..


and it brought me to tears most of the time..


as it was getting worst day by day...


Panjang nak cerite, but dunno where to start..


Alhamdulillah, things getting better, not 100% recovered, still along way to go, but at least, sinar tu ade..


apart on what have happened to me.. honestly, that was the period where I really see


Allah is always there for me.. and I betul2 malu dengan diri sendiri..


So please, doesnt mean that semua cerite baik2 jer dekat blog, semuanya baik.. everyone has their own ups and down.. and it is up to u whether to share or to keep.. right??


Loves 
Amira

6 comments:

Mama Zharfan said...

can't agree more...
for me, i memang seboleh mungkin tak nak citer selain benda2 yg baik2 ajer kat blog..miles of smiles kan...
yg kurang baik, me sendiri yg hadapi..

Iryani Noor said...

agreed...
tak semua kite nk citer especially the bad ones dlm blog kn.. harus la citer pasal makan2, mana kite p holiday.. hehehe...

alhamdulillah beb, berkat kesabaran ko, skrg Allah bagi mcm2 rezeki kt ko.. ada hikmah di sebalik ujian Allah tu kan =p

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila penah terbaca 3 doa yg dimakbulkan allah 1. doa org yg terdesak, 2.doa org yg teraniya 3.doa..terlupa hehe..

maybe masa tue mira kat no 2 ke & allah kabulkan semua doa mira.. sapa tahukan?? lagipun mira usaha bukan tak usaha..ingat senang ke nak pg beli barang yg belum tentu kita akan menang, pg pejabat pos yg jauh(naik turun lrt-ila le tue) etc etc... btul tak?

Raihan Rozlee (Yan) said...

Mira dearest,
I personally like this entry of yours. Allah will test us when we least expected. But that shows how much He loves us, kan? More than what we can imagine. And it will also make u closer to Him. Hope your life will be fulfilled with love and barakah, insya ALLAH :)

Em's Family said...

Suzie: sebab ade orang cakap kat mira, hidup i ni macam tak de maslaah... so i terdiam sekejap.. sebab honestly, hmm 2011 is the best year for me (macam2 ade, manis, masam, pahit semua ade...)

yani: tak sempat nak cerite banyak dengan ko semalam, aku lagi syiokkk main dengan sofea hahahaha

Ila: i agree with u sebab mira rase mira dalam golongan no 1 dan no 2 at one point.. alhamdulillah, mira pun bukan jenis yang sabar, tapi tak tau la macam mane kekuatan tu sendiri datang.. i know at that time Allah nak uji mira..

Raihan: yan... gosh.. u read my blog? i mean seriously hehehe .. yan, i owe u ur lunch.. seriously .. and yan... i will be in ur company.. :) but seriously.. i dont know its a good idea or wat..

Devi da Lil' DeviL said...

aaaahhhhh...kehidupan kita semua biasalah pasti ada yg indah dan ada waktu pedihnya. biarlah kita simpan citer sedih untuk mematangkan diri, citer happy boleh share, sebab at the end of the day, kita sendiri yg tahu dan faham masalah yg dihadapi, betul tak?
org sekeliling/sayangi hanya mampu kata mereka faham, tapi (__blank______) hahaha...anyway bila kita start fikir positif, pasti benda yang indah akan menyusul. :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez