Tuesday, August 23, 2011

Segala puji...

bagi Allah Tuhan sekalian alam..


ok macam mane nak start, I baru jenguk blog rakan-rakan dan ramai yang bercerite mengenai pemergian adik Dania Emelda Aqasha mengadap Ilahi baru-baru ini. Tentang cerita seorang Ibu kehilangan anak.. Betapa berat ujian yang Allah turun kan untuk ibu dan bapanya. Untuk adik Dania, sudah tentu syurga dijanjikan dan sudah tentu ade insan yang tenang menanti ibu dan ayah di pintu syurga kelak..

Insaf.. ye memang insaf.. yang pergi tetap akan pergi, kite yang ditinggalkan, sudah banyak kah amalan kite, sudah cukupkan solat kita? sudah habiskah kite maafkan orang lain?
Hmmm...

Hari ni jer, ade satu kejadian tak diingini.. orang yang tak sabar, ye kali ni mira berani cakap mira tak salah, motor menyelit kiri dan kanan, jalan sesak, kerete sudah tentulah tak dapat bergerak. Si penunggang motor ini terpaksa berhenti dan pakse I bagi jalan untuk dia. I buat tak tahu, macam mane lah i nak bergerak, memang dah sempit, kalau i ikut cakap dia, mau je i cium kerete myvi kat depan tu.



Sebab i buat tak tau lah, makin galak penunggang motor ni marah. Orangnya tak de lah muda, dan tak de lah tua, i rase umur dalam late 30.. tapi masyaAllah.. tahu ape dia buat, dia ketuk pintu tingkap kerete.. what he expects me to do?.. betul betul naik kan darah i.. rase mendidih tadi.. ketuk tu bukan pelan2, ketuk nak bagi tau yang dia tengah marah.. sambil menjerit2 suruh I jalan sikit ke depan..



kalau kate nak balik, semua orang nak balik rumah, kalau kate nak cepat, semua orang nak cepat, terus lepas tu i mendidih dalam hati, rase tension teramat, kurang pahala puasa i, sebab semua perkataan yang tak sepatutnya i keluarkan.. tension sebab tak dapat nak melawan orang yang kurang ajar macam tu.. lepas dia blah, boleh pulak dia hon kat i, and I pun ape lagi hon dekat dia sekuat hati..


Cakap pasal maaf, hmmm susah betul i nak maafkan orang tadi.. sikit pun i tak takut tadi, dalam hati i, terkumpul satu perasaan y ang sangat-sangat marah..


tapi tu tadi.. sekarang hmm kurang sikit dah marahnya..


balik saje rumah, i ceritakan kat ayah I.. i tak cerite pun i tension ke ape, just isi penting - mamat tu ketuk pintu kerete i and blah.. but my dad said "dont ever used that short cut anymore, nanti sendiri tension, create pulak unnecessary stress" and it is so true...


sedih dengan sesetengah sikap pemandu / penunggang kat Malaysia..








3 comments:

Iryani Noor said...

smlm pagi aku dpt tau pasal adik dania ni.. sedih sgt.. bergenang2 air mata baca blog mak die, tgk gambar2 die.. al-fatihah buat adik dania..

biasa la beb, bln2 puasa ni smer nnk balik cpt.. motor lak suke main selit2 tp kalu nk tegur kena la berhemah kn.. aku pernah dpt "middle fingger" dr pak cik yg agak berumur la siap acah2 nk langgar aku sbb die tak puas hati ngan aku kt Duke.. mmg la aku rasa mcm nk menyumpah2 je kt pak cik tu.. maybe sbb die tgk kite nie pompuan, tu yg derang berani nk buat mcm tu..

Mama Zharfan said...

me memang nangis sampai bengkak2 mata bila baca blog leen ibu dania tu..

and psl rude motorist..memang sgt ramai kat msia--kat UK mcm tak pernah nampak situasi sebegitu sbb tak de motor pun, ada ler jrg2 sebuah..tu pun motor besar..

mama_umar_maryam said...

yg kisah 1 - zt mmg xsanggop nk bc,taunye,mmg akan nangis beria2..alfatihah utk arwah

kisah 2- hmm,mmg rude die tu..seb bek u blh control lagi temper kan

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez