Saturday, August 13, 2011

Jom makan: Satay Hut @ Tanjung Karang

DI SEBALIK


Sekinchan tak pun Jeram dah jadi tempat untuk Mr. Husband dengan kawan-kawan menikmati ciptaan Tuhan untuk dirakamkan. Ade juga dalam beberape kejadian tu, Mira dan Emir ikut sekali, tapi untuk Mira .. alangkah baiknya dari tunggu matahari terbenam, matahari naik, lebih baiklah pancing ikan.. Selalunya   I cume jamu mata jer tengok brother-brother kiri dan kanan dapat ikan sambil anak tekak cakap *gulp*.. Apa nak buat, laki I tak minat pancing-pancing ni.. huhu..


Dan dalam banyak-banyak kejadian jugak, dah banyak kali dah hasrat nak makan dekat Satay Hut Tanjung Karang ni terbantut, sebabnya, kerete berderet-deret parking memenuhkan kawasan Satay Hut tu, pernah sekali dapat parking, tapi sebab parking dekat tempat kedai orang lain yang terletak sebelah je dengan Satay Hut, kami yang baik hati ni, tak sampai hati pulak, dah la parking dekat tempat orang, tapi nak berkunjung kedai lain..


So, di satu hening yang maghrib (ye sayang -- outdated story).. Mr. Husband cakap, "jom, kite makan Satay Hut"... mase tu dah lah baru balik keje kan.. malas lah pulak nak mengeluarkan diri dari rumah untuk perjalanan yang rasenyer lebih satu jam kot.. tapi lepas Baba balik Isyak dari surau, Mira saje je ajak Baba, then Baba dengan sportingnya


"ok, jom".. so thats the whole story how we went to Satay Hut Tanjung Karang, moreover, actually both my father and my husband wanted to explore LATA Highway which was recently opened to public... 


sebab hari pun dah malam, mak i malas nak ikut, Emir pun malas nak ikut, so yang pergi, kami berempat jer.. and the journey took us around 1.15 minutes from Melawati 


SUASANA


Kami sampai dalam pukul 10 malam, tapi orang Malaysia masih lagi berpusu-pusu menyesakkan Satay Hut walaupun semua orang tahu, nak tido, kene tunggu sekurang-kurangnya 3 atau 4 jam lepas makan.. tapi malangnya orang Malaysia memang terkenal dengan -- makan untuk hidup...



Sampai-sampai we all pandang kiri, pandang kanan, serentak adik I dengan I cakap ----- mak aiihhhh, besar giler satay dia... tunggu tunggu, jangan scroll bawah, bagi lah i cerite dulu...


bawah ni bapak I, bapak I jenis spesies kalau orang nak ambik gambar, selagi boleh nak pandang ke tempat lain :D..



Ok baiklah, jangan lah tengok muke berminyak i dekat bawah ni, sila tumpukan perhatian kepada menu-menu dekat atas kepala I dengan laki I ok..  so dipendekkan cerite, kiterang pandang kiri pandang kanan lagi, rate-rate semua orang order yang same, mee bandung dengan satu.. jadi Baba pun mintak order Mee Bandung.. nak laa rasekan, udah ler datang jauh dari KL.. alang-alang datang biar berbaloi...



Dekat sini konsep dia adalah konsep Malaysia, konsep Malaysia tu ape, makan dulu baru bayar, Mira pernah bace dekat one of review dalam Trip advidor, mat saleh ni dia kagum dengan orang Malaysia sebab honest, dan sangat mempercayai, sebabnye dia kate, makan dulu baru bayar, dah la datang bayar dekat kaunter lagi, and pulak tu, cashier pulak tanye kite makan ape, mat saleh ni kate, kalau orang nak tipu senang jer.. tapi jarang dari kite macam tu kan sebab kite percaya, ape yang kite makan, mengalir dalam darah kite.. dan kite sangat-sangat taat kepada makanan yang halal kan..



Sempat jugak lah mira ambik gambar dekat "pusat pembakaran" sate, bile tengok tradisional pusat pembakaran ni, mira tahu, sure satay ni sedap.. sebab tau la kan, bile kite pergi sate-sate yang dah famous tu.. hmm depa tak pakai dah arang batu.. la ni depa pakai gas kat atas tu haaa..kalau sape pandai makan, tahu lah bezekan mane satu masak pakai arang, mane satu masak pakai dapur gas.. senang je nak beze, yang masak pakai dapur gas, cepat benor sate dia sejuk...




oh, kalau la tunggu sate lame sangat kan, boleh la nak rehatkan mate you all dekat kolam ikan ni.. aksi cekak pegang both my husband and my father.. terbeliak  biji mate tengok ikan keli sebesar peha bulat i.. besar betul ;p sekali tengok, mane laa tak besar, budak2 yang datang kat situ dengan murah hati dok campak kan sate yang sebesar tu kat dalam kolam.. patut laa sihat walafiat ikan ikan dalam kolam tu.. gambar tak dak sebab i takut ikan keli besar tu lompat atas i hahahaha...



MAKANAN


Haa, tiba lah masenya nak perkenalkan menu-menu best dekat sini.. ape yang mira nak cakap, seriously sedap!!!! u know me kan, kalau i kate, kurang berkenan, i will write it down here kurang berkenan.. tapi yang ni.. best wei!!!


Mee bandung.. SEDAP GILER... harge mee bandung RM5.50, tapi depa letak 4 ekor udang saiz XL.. tahu lah kan dekat dengan laut / muara.. tapi mee bandung ni yang buat dia sangat best sebab kuah dia yang cukup semua perasa..mule-mule kiterang order satu jer.. tapi sebab sedap sangat dan perut pun bising mintak lagi, so kiterang tambah order lagi satu!!



Adik I, Mimi lah yang perhabihkan pinggan kedua, i setakat hirup kuah dan mintak udang jer.. memang best, balik rumah tu lupe pulak nak bungkus bagi mak i rase ish ish ish.. :p



Ini adalah sate, mase tu sate yang disediakan hanyalah sate ayam. Ok I pun tak sure whether they just concentrate on sate ayam jer.. so mase tu, i cakap dengan Mr. Husband


"order 20"
"haa 20? besar-besar ni"
"alaa tak pe"
"15 jer"


sekali sungguh babe... besar betul... gebu-gebu sate dia.. bile makan, memang cukup segala rase untuk sate, cukup serai, cukup bau, kurang lemak, kire memang betul lah taste I..



Cube tengok gambar dekat bawah ni..besar kan.. but i know, gambar kat bawah ni macam sate lain jer.. but serious besar.. i dapat makan 4 jer.. lepas tu dah kenyang, Baba dengan Mimi pun makan 3 cucuk jer.. yang lain. err err.. cube teka sape yang licinkan pinggan :p



Dalam semua kekenyangan tu, ade hati nak turutkan nafsu, mane taknye, mate kiterang ni bukan boleh tengok kiri dan kanan, pulak tu, ramai jugak order ABC.. mase tu i dah mintak maap lah nak makan, dah cukup kenyang, tapi Mr. Husband dah meliur tengok air yang macam-macam color ni...


Again ABC ni memang cukup segala rase ABC.. bahan pun tak kedekut.. guess what, this ABC only cost RM2.50.



Jap, selingan, ambik gambar dengan Baba.. saje nak simpan kat dalam cyber space ni..





HARGE 


Dekat sini, ade satu kaunter tu, banyak telur masin susun bertingkat-tingkat, Baba cakap "sedap ni kalau kite makan untuk bukak puasa".. ye lah telur masin ni pembangkit selere.. mule-mule nak beli 5 biji dia.. tapi orang tu kate, dah habis, so beli lah 10 biji punye.. Telur masin ni pulak kene masinkan sendiri, tapi jangan risau, depa dah letak dah air garam , kite cume tolong letak dalam botol je ..


Kalau nak tau besar tak besar.. tengok lah harge sate kat bawah ni.. tapi kalau datang tak yah lah ambik sate kecik.. tak special rasenyer :D.. ambik je satay besar, baru lah dapat menikmati kesedapan Satay Hut...



Overall i memang sangat berpuas hati dengan Satay Hut ni.. harge berpatutan, rase pun memang sedap, berbaloi perjalanan kiterang ke Tanjung Karang, walaupun bile masuk je kerete i terus tido hahaha.. (i kan tido awal sekarang), mane tahan dah nak stay up stay up ni.. 

So, kalau ade yang nak menyinggah Satay Hut Tanjung Karang, sebut name Amira, sure dia bagi diskaun :p hahahahaa








8 comments:

Mama Zharfan said...

baekk punya review ni :) meleleh air liur me tgk mee bandung tu yum yum

Ya ALya said...

hehhehe......umah ya memang dekat dgn tanjung karang ni,tapi tak suka makan sate yg besar tu,sebab pernah terkena sekali kan,tak masak sangat sataynyer,sejak tu makan yg kecik je.....tapi mee bandungnyer memang ramai yg gtahu sedap......lain orang lain citarasakan.......

BabyBooned said...

betol ke bole sebut nama u? haa jgn tipu.. i ni cepat percayakan orang tau.. hehehehe :p

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

belum penah sampai.. nampak sungguh sedapla...

Anonymous said...

MMg sedap....saya pernah makan sekali kat situ..sgt puas hati..lg sedap daripada satay kajang

uji ski said...

setuju,memang sedap dah 4 kali gi.ada satu lg pot satay yg boleh tahan gak sedapnya,try la kat satay sri subang kat Kuang Sg Buluh

Anonymous said...

wahh kedai pak cik sedara saya ni.. tnks for review.. lama dah x pergi pekena satay die..

Em's Family said...

pakcik sedara u yer. lpeas ni boleh mintak diskaun hehehe.. anyway, memang saya suke ke situ..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez