Wednesday, May 11, 2011

A thought as a wife...


Ade sape-sape tak rindu dekat Mira. macam takde kan.. rindu nak blogging, tapi masalahnyer i tengah malas.. honestly, i will write when I feel it is a good time to write. banya gambar dah mira amik, sekarang ni lagi la, selagi laki i tak pinjam kamera i, selagi tu la mira punye kamera akan sedap2 je ade dalam beg mira.. sebenarnyer i will snap one picture every day.. ikutkan , satu picture untuk satu entry kat blog everyday, tapi gamaknyer, macam malas nak tulis..

ok, sape bace AididMuaddib..go get the link from Mr. Google.. i bet ramai yang bace, same ade korang nak ngaku ke tak, i sendiri bace, and as you know dalam dua tiga hari ni kaw mat piaw dia hentam Hai-O. well, dia pun ade hentam Amway jugak.. i respect his opinion. lagipun dia cakap berdasarkan fakta.. cume kite ni ambik je la mane yang ok dan tak ok.. tapi itulah bace blog dia ni, kite pun same-same mencarut bagai nak rak.

enough about his opinion, so dalam satu entry yang i termiss which has been forwarded by my cousin Ani, this mr. Aidid kalau ikut i bace, he is a medical doctor, and bile i bace this one link.. then buat i terkenang zaman mak i beranak kan i.. go get this link http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/04/lightning-crashes.html?m=1

which is true.. bile i jadi mak ni, baru i tau kepayahan kite ni sebagai seorang isteri dan ibu.. dua tanggungjawab yang besar dan memang tanggungjawab ni diamanahkan terus dari Allah untuk kite.. dan sebab dua tanggungjawab yang besar ni lah, juga menentukan nasib kite di akhirat kelak..

Itu belum masuk lagi kite sebagai anak kan. dulu mase i mule nak membesar, sebagai anak sulung, i banyak mengalah, even sampai sekarang, i perasan i banyak mengalah, tapi itulah satunyer, sebab anak sulung, i pun perasan, i ade sedikit bossy.. selalu rasa diri tu betul jer dan adik-adik mesti ikut cakap kakak.. so, my parents on the other hand, i tak pernah nampak pulak depa against my arah mengarah ni.. lagipun mulut i je suke bebel, tapi i tak pernah lak angkat tangan nak pukul adik-adik..

well, ok tak payah la nak refer back i punye childhood experience.. untuk i, bersyukur alhamdulillah, i appreciate my childhood memories.. biaselah budak kecik, lompat sane lompat sane, bile dah akil baligh, perasan orang tu orang ni suke kite, nak cantik sane, cantik sini..

so sekarang zaman peralihan i sendiri sebagai seorang isteri.. orang tua pernah kate kan, the first five years of your marriage is a pure testing.. sungguh, mase tu lah nak adjust, mase tulah nak sesuaikan diri..

i kawin awal, mase i kawin i tak dapat tengok diri i, tapi i dapat tengok kawan2 i, and i bet, aku pun same.. dalam sebulan pertama kawin, masyaAllah, ayat lovey dovey panjang berjelaa.. (tolak mase bercinta).. tapi bile dah masuk bulan ketiga kawin, da kurang dah ayat lovey dovey ni. yelah, dah jumpe tiap2 hari, buat ape nak tayang kat Facebook kan.. aiyoo ape aku merepek ni.. maksudnye.. i nak cerite dari peralihan kite pegang sebagai status isteri..

macam i mule kawin, Allah tahulah, i ni yang membawa karektor as an eldest sister in marriage, bossy, terbawak2 character ni dalam perkahwinan i.. dan Allah temukan i dengan seorang yang agak stubborn juga and has a strong character. so i ingat lagi, mule2 i tersentak la bile Emran marah gile kat i sebab i ni bossy, treat him as my adik adik.. i pun agree, as a husband, i patut keluarkan sifat i yang suke mengarah dan treat him on top.. ok kaw mat piau laa kalau mira kate mira berubah dan dan kan.. it takes time.. and slowly i pun berubah..

walaupun i tak berubah semua, at least i dah lame tinggalkan certain certain character in me.. tak payah la i sebut yang mane.. marriage is all about tolerance. aku jadi macam ni ko kene jadi macam tu.. same-same bergerak untuk harmonikan perkahwinan.. alhamdulillah this month dah nak masuk 6 tahun usia perkahwinan i..

mane ade rumah tangge tak dilanda badai.. sape kate takde tipu!! bile tengah kite geram dengan laki kite, i selalu fikir, katekan lah Allah tarik nyawa I mase i tak sempat lagi nak mintak maaf ke, atau tengah geram tahap cipan dengan laki i, mampukah i nak masuk syurga.. check mate!!

So kesimpulannyer, besar tanggungjawab kite kat sini.. laki cume kene pastikan, bagi nafkah dekat kite, monitor kerukunan rumah tangge.. dan suami ade kuasa veto dalam segala hal..

tapi sebagai seorang isteri dan wanita.. nak taknak, tanggungjawab kite lagi lah besar memandangkan kite ade 9 nafsu.. walaupun kite bukan penyara keluarga, actually kite jugak backbone dalam rumah tangge.. pade yang keje, suami patut bagi full appreciation sebab kite dah extendkan tugas hakiki kite untuk bantu suami kite dalam meyara keluarga..

dan kite juga kene tau macam mane nak control 9 nafsu kite ni.. dari segi hati dan perasaan, dari segi harta bende yang kite nak, kalau cakap pasal nafsu perempuan memang esok pun tak habis, tapi kesimpulannya, memang betul kite ni jantina yang paling ramai sekali kat neraka nanti.. it is so easy for us untuk melanggar adab kite sebagai seorang isteri.. as an example, dalam kite kalut2, kite rasa kite tak tinggikan suara bile bercakap, tapi untuk laki kite, dia dah rasa kite tinggikan suara...so dosa tu dah sampai kan..

dan bile kite anak, isteri ni memang sifat semulajadinya sayang anak tersangat-sangat sayang.. jadi ada masa keperluan anak kite lebihkan, keperluan suami kite tinggalkan.. dan sebab tu isteri must has balance in everything, macam mane kite nak control emosi kite supaya tak over.. supaya laki kite jugak boleh dengar cakap kite.. bayangkan lah, kalau kite tengkingtengking, marah-marah, walaupun kite betul, nak ke laki kite dengar.. dia pun ade ego jugak kan.. sebab tu kite kene bagi neraca tu sama berat.. susah tak? susah kan.. suami kalau dia kate dia tak suke, kalau kite bantah dosa tak ? :) tapi kalau perempuan kite tak suke pun, laki kite buat, depa dapat dosa ke? .. 

sebab tu i tau, perempuan ni sangat istimewa.. walaupun Mother's Day tu hanya untuk mak.. tak salahnya kalau laki kite cakap Happy Mother's Day dekat kite, i sendiri rasa bahagia laki i ucap Happy Mother's Day.. kite ni ibu kepada anaknyer, isteri kepadanya.. jadi sebab Hari wanita sedunia tak femes, untuk I, biarlah mase Mother's Day untuk kite semua orang perempuan.. besar bulat hati kite nak nak kalau dapat hatta sekeping kad dari laki kite on Mother's Day kan.. so nanti Father's Day, just do the same.. jangan takat nak ucap Father's day kat bapak kite jer.. suami kite pun kene cakap jugak..

i cakap pasal isteri dululah, sebab most of my readers pun adalah isteri orang-orang juga.. so kesimpulannya, we are special, Allah jadikan kite kuat untuk hadapi dugaan yang mendatang.. walaupun dari segi fizikal kite ni insan lemah, tapi dari segi ketahanan emosi, melalui rutin2 kehidpuan, i believe kite ni sangat-sangat kuat compare dengan kaum adam.. dan sebab itulah, syurga tu sentiasa di bawah telapak kaki ibu..

actually i nak cakap kite as a mother, ntah macam mane, bile karangan tak buat rangka karangan, dan otak ligat bende lain, macam ni lah jadinya..:p

Love 
Amira





   

8 comments:

Wansteddy Tales said...

Menulis kat blog ni lebih pada luahan perasaan (syok sendiri) sbb kalau follow rule menulis sangat org sangka kita wartawan hahhaa... Yg penting kita selesa dgn cara penulisan kita. dan myb ada org di luar sana yg senang dan faham dgn cara kita. Hubby wan xucapkan wish hari ibu. tp dr riak wajah, wan tahu betapa dia hargai juga wan sbg ibu pada anak dia. nk2 bila kita kena g outstation masa tu lebih dia terkenang... baiknya ada wifey time kena jaga anak sorang2 gitu hahaha...

Nini D.. said...

btol kak....hidup berumahtangga perlu tolak ansur..nini setuju...

nini pon baru nak masuk 4 taun..Alhamdulillah..Allah kurniakan nini seorang suami yg sangat sabar dlm melayan kerenah xberapa betol bini dia nih...

Iryani Noor said...

betul la bab, aku dh 3 thn kawen pon kengkadang still tak paham laki aku.. miahahah..
tp yg penting harus ada kerjasama & tolak ansur...diri sendiri pon bnyk kelemahan lg, so jgn la harap dpt laki yg perfect kn =p..

anyway Happy mothers day to u =p

ana-kirana said...

lama tul tak update hehe...
kite mmg baca blog aidid..dlm bloglist lagik....mmg byk carut..tp amik yg positif lah

happy mother's day utk mira :)

BabyBooned said...

rindu lah, mana tak rindu ;)

ashra said...

btul mira.suka idea u.
mmg bukan senang lunaskan tanggungjawab sbg isteri dan ibu.ada masa,rasa jadi isteri lagi berat dari jadi ibu.ada masa jadi ibu lagi berat dari jadi isteri.
bagaimana caranye pun,ni lah saham2 akhirat kan..

it takes two to make the marriage works.kalu kita suami isteri mmg boleh tolerate dalam banyak perkara,meskipun kdg2 bertegang urat..kita masih kategori bahagia dgn rumahtangga.syukur kan..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

saya2 rindu nak tengok gambo emir yang encem tu...now mood kita pun dah masuk ke dasar laut...tengah upkan mood

mama_umar_maryam said...

kdg2 sbb jrg updet lah buat org dtg blog dan tertnye2,hik3,..rindu la namenye tukan?

xpandai nk komen ur n3 nih,i pon masih jagung2 gitu..kawen baru nk masuk 5 taon,ups & down tu stendedla kan..cume kene byk2 doa agar kekal hingga akhir hayat..dan kuat utk hadapi susah senang bersama..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez