Sunday, January 02, 2011

Memories of 2010 and welcome 2011... the story and life unfold

Bila cakap pasal tahun baru, semua orang dah siap pasang angan-angan mengenai azam tahun baru. Ada yang achievable dan ade pulak yang pasang angan-angan tinggi sampai awan pun tak boleh sampai. Tapi terpulang kepada semua orang, dream is not impossible, plus, its good to have a dream. A dream can drives us to work harder. 

Gambar diambil masa menantikan tahun baru 2011 di Jambatan dekat Masjid Selat, Melaka..

Hari ni je dah masuk dua hari dalam bulan 2011.. I still dekat Melaka, menghabiskan cuti hujung minggu di Melaka, sebab tu kurang sikit masa nak bercengkarama di internet.. -- err takkan lah I nak ngadap komputer lame-lame kat rumah mak mertua kan :D.. anyway, duduk kat Melaka, adik ipar I pi introduce tengok cerita Korea, Marry Me, Mary! Menarik!!

Ok, ramai tanye wat do I want to achieve in 2011.. Sekarang ni i tak nak buat list banyak banyak.. Cukup lah sekadar Empat bende saje.. 


1) I nak Emir ade adik.. (sounds simple, but definitely not for me)


2) I nak settled down pasal keje I.. sungguh, umur dah nak masuk 29 ni (in 14 Mar), I tak settle lagi pasal keje, memalukan rite.. I am not really happy at my current work.. most of the time, I sangat stress .. tak menarik kan.... enough said..  bile umur kite makin meningkat, kite tau ape yang kite nak.. cume masa dan ketika je yang akan menentukan.. I hope 2011, I can put away my resume.. I sendiri pun dah penat mintak mintak keje ni.. InsyaAllah


3) Reduce my debts burden.. huhu, sape yang tak ade hutang tapi tak de duit, bertuah la anda.. I pulak even though the debts are still manageable but tak seronokk!!!



4) I nak menang contest... I'm aiming to win BIG contest.. kalau boleh nak dapat pergi trip lagi ke,  barang-barang elektrik ke.. duit ke...
Cukup lah 4 setakat ni.. kalau buat KPI dekat tempat keje I pun, boss takkan bagi letak banyak banyak aim, takut nanti tak achievable, biar sikit tapi boleh dicapai...

Sorotan 2010....

KEHILANGAN

Ingat lagi masa 1 January 2010, keluarga belah ayah I ada buat gathering makan makan bersama keluarga dekat rumah pakcik I. mase tu arwah auntie yang anjurkan makan-makan ni, dia lah chief in charge (as always) telefon satu keluarga panggil untuk makan makan.. kami buat BBQ.. seronok...


Gambar sepupu sepapat I,  I tak de dalam gambar.. more stories :- http://emmira.blogspot.com/2010/01/1-january-2010.html

Lepas tu kite hanya merancang, Allah yang menentukan.. pada 29 January 2010, Andak, auntie I yang paling meriah, telah meninggal dunia setelah dua tahun berlawan dengan kanser darah. Terkejut.. Allah saje yang tau, baru beberapa hari sebelum tu kami bersuka ria, baru beberapa hari sebelum tu arwah bercerita pasal diragut, yes, arwah diragut di depan rumah sendiri.. tapi yang pergi tetap pergi, kite yang hidup, kehidupan mesti diteruskan...



Gambar kat atas ni bersama dengan arwah Andak I, I remember masa ni arwah sangat happy sebab hajat untuk menunaikan haji tercapai.. Gambar diambil pada hari di mana Tabung Haji called arwah untuk menyampaikan berita baik...

Kemudian pada 18 Jun 2010, ayah mentua I, "abah", meninggal dunia secara mengejut. Walaupun Abah memang menghidapi penyakit Parkinson, tetapi kematian abah memang tak dijangka. Walaupun abah kurang sihat, tapi abah bukan terlantar, abah masih boleh berjalan , bercakap.. Pada hari kematian abah sendiri, abah masih lagi melayan tetamu di rumah .. Abah terjatuh dan itulah cara Allah mengambil nyawa Abah.


our last Hari Raya picture with Arwah Abah

Lagi sekali, kite hanya merancang Allah yang menentukan, seberapa cepat kami cuba balik dari KL ke Melaka, namun, kami terutamanya laki I, tak sempat nak menatap wajah Abah untuk kali terakhir. Kami sampai lewat sebab tanpa dijangka kerete kami rosak di highway sewaktu perjalanan balik ke Melaka. memang tragis kalau ingat balik.. Tak pernah dalam sejarah kerete kami mati tengah jalan.. Moga Abah tenang di sana.. 

Alfatihah untuk arwah Andak dan arwah Abah...

Ok, buat sementara ni cukup lah I cerite sampai di sini.. I memang sensitif sikit kalau bercerite bab bab kematian... Di lain entry i akan sorotkan balik kenangan di tahun 2010... insyaAllah...





11 comments:

Mama Zharfan said...

me pun dh bergenang air mata bila baca psl ur late FIL & bab2 kematian :(

bab2 nak menang contest tu, yeah, go go mira heehe me pun nak menang mcm u gak :) semangat membara bila dh balik msia nanti :p

AyuArjuna BiGoshh said...

moga tahun 2011 lebih sukses, lebih ceria dan lebih baik dari tahun sebelumnya...

mama_umar_maryam said...

mira, i mcm u..suke list azam yg short but sharp!hahahaha

Iryani Noor said...

aku doakan moga thn 2011 nie, semua wishlist ko tercapai.. Amin =p...

ashra said...

moga murah rezki dlm kerjaya dan keluarga k?insyaallah..rezki emir nak adik pasti ada tu.amin..

=)

Nini D.. said...

Kak Mira..Happy New Year...banyak kejadian yg meninggalkan kenangan dalam diri kan...ini mengajar kita erti kehidupan...i'm proud to be one of your fren... ;)

mommy nazeef said...

mira...semoga semua yg dihajati untuk tahun 2011 tercapai...aminnn :)

aincomel said...

mira,

i'm back.. @ http://aincomel.blogspot.com/

-ain-

Ummu umar said...

Moga tercapai segala hajat ibu emir..amin..
Entri baru,
giveaway hb
iklan terkiniMake Your Own Gifts Here

Anna Da Lady said...

hmm...ur Andak mula dikesan mengidap blood cancer bila?boleh kongsi?coz, one of my untie baru2 ni pun didiagnosis macam tu.....hmmm :(

elise said...

hye!

ai doakan apa yang dihajatkan akan tercapai...ameen...

=)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez