Monday, October 18, 2010

When contest is no longer about creativity...

Mira start masuk contest sejak kecik lagi, cume lepas SPM, I makin ligat masuk contest, and dulu-dulu, Mira selalu sangat menang X-Fresh. Mase tu X-Fresh tak popular lagi, belum ade radio pun. Kalau dulu-dulu ade dua website untuk teenagers yang sangat popular X-Fresh & Terato.com. X-Fresh Still ade lagi, Terato.com Im not sure, dah lame sangat tak jenguk website tu. Macam-macam I menang dari X-Fresh, selalu menapak kat Astro amik hadiah.. tapi tak de la bombastic punyer prize, cume paling mahal I menang, sport shoes from Nike I guess..

and sebab gile nyer main contest, I pernah masuk Roda Impian (satu Astro, satu TV3) dua kali and Teka Kata (TV3) program sekali.. anyway, NTV7 ke yang ade nyanyi karaoke ngan artis tu, pernah  call I untuk join that show, tapi tidak la aku nak malukan diri sendiri sampai tahap tu, sedar diri yang suara tak sedap langsung..

So, lepas tu I kepam sikit masuk contest.. malas, tapi I still dapat tengok revolusi cara orang organize contest.. Selalunyer orang organize contest sebab nak introduce the products, but now, with revolution of contest, orang organized contest, bukan sahaja nak promote product but also to increase web / blog traffic.. 

Pada I, itu hak masing-masing macam mane you nak organized contest.. cume bile Mira masuk, memang Mira masuk untuk suke-suke, of cos masuk untuk menang, tapi kalau kalah,  I tak kisah, I lagi seronok kalau tengok orang yang menang tu orang yang I kenal.. 

as you know, memang hasil masuk contest amat berbaloi-baloi.. Kalau tak kerana contest I takkan jejak Hollywood and I takkan jejak Hanoi.. sebab Contest I ade peluang nikmati semua tu.. kadang-kadang I dapat jugak pocket money.. tapi  I tak se-hardcore kawan-kawan I yang lain, I cume concentrate online contest.. Malas nak hantar hantar surat pakai setem ni..

Pada contest jugak, macam-macam I dapat rasa, I mean blog I bukan la seglamer untuk advertiser kat luar sana nak advertise kan ape.. no no no.. tapi sebab contest, kadang-kadang diri rasa macam disponsor kekeke.. Dapat pergi sane, dapat pergi sini, dapat hadiah sane, dapat hadiah sini.. kadang-kadang dapat duit.. highest cash pernah I dapat RM2,500. Walaupun blog contest jer, tapi hadiah yang selalu organizer bagi selalunyer untuk kegunaan harian ...

Ok, back to the topic.. I tak surelah you all setuju ngan I ke tak, tapi sekarang ni another revolution to organize a contest is via Facebook.. and man.. I tell you, I tak berapa setuju sangat dengan application kat Facebook. I tak sure whether you realize or not, bile you allow an application, automatically you also allow your info to the third party.. boleh bace dekat wesbite pasal bende ni..

Memang tujuan organizer yang organized contest ni untuk gain sebanyak mane potential customers dekat website dia.. I tak sure kalau dari segi advertising macam mane, is it lagi banyak orang ikut you punyer application / Facebook, your sales increased? I dunno, those in advertising, please share your experience..

and then terjadi la perkara yang I kurang berkenan pasal contest kat Facebook ni.. Most of the contest kat Facebook ni kene LIKE, LIKE laa banyak-banyak, the highest LIKE, mungkin you menang contest tu.. So, mane pergi all those creativity?? Sekarang tak payah dah gambar lawa-lawa, tak payah dah nak cari ayat bombastic untuk buat slogan.. semua tu tak payah.. sebab ape.. you kene put extra effort ajak kawan-kawan you LIKE kan untuk you..

Ok, I sendiri experience bende ni jugak, kalau I, Malu ok nak mintak orang tolong LIKE kan.. sebab I rasa menyusahkan, dah la suruh orang masuk, ikut application tu lagi and then LIKE.. and not many people rajin pun. kan kan.. Ok fine, kalau nak tau, contest yang I menang untuk ke South Africa tu then change to Hanoi, adalah berdasarkan the MOST Like... mase tu la first time I gile gile mintak tolong orang LIKE kan sebab I nak gi jalan..nasib Mr. Husband pun tolong jugak.. susah jugak ok, takkan nak tetibe suruh orang LIKE kan, nak nak kalau kawan tu kite tak pernah bertego pun, tapi bile kite tego je, nak mintak tolong LIKE.. payah jugak, sebab nak initiate the conversation, tanye kabar dulu, baru nak mintak tolong..  kalau kawan dah biase tak pe.. 

sebab I dah masuk banyak sangat contest LIKE LIKE ni, ade sekali tu ade issue, sebab winner of the contest main tipu, depa guna dummy account banyak-banyak. and this is not the first time this thing happen..

So, there goes all the creativity.. kadang-kadang I rasa sayang.. tak fair jugak..macam mane kalau orang tu gile-gile buat slogan, amik gambar lawa benarr.. perah otak, tapi semua tu tak ade value di mate penganjur kan.. I think derang on the other hand, nak make it easy for them to decide who the winner is.. sebab figures are fact, judging process is subjective.. later ade orang tak puas hati lah ape bagai nak kene handle lagi.. I think that's the reason kenape CONTEST yang based on the MOST LIKES adalah sangat biasa sekarang ni..

Apa pendapat anda...





   

14 comments:

Miza Yusof said...

yaa. miza setuju. sekarang banyak contest yang kena "like" dekat facebook. malu kak, tebal jugak muka ni. hehehe

dah jarang orang buat kontest gunakan creativity ni. ini satu faktor kita boleh tonjolkan bakat terpendam. masa ni jugak otak boleh berfikir. 4 sure semua nak menang. masing-masing sibuk cari idea :)


p/s: erk, sorry. terkeluar topik lah pulak :P

kemma said...

setuju sgt dengan mira..tapi mmg respect la pasal mira yg sgt bertuah bila masuk contest..syok sgt baca entry mira ni.
sy plak jenis yg bkobar nak masuk contest tapi sll pk..x luck.

baru2 ni kat Fb de buat contest tok baby comel..kna like gak..then kawan sy cakap yg like paling byk that time baby nye x comeii lsg..eiii mmg x patut guna cara yang macam ni..that's why i pon malas join n segan nak suh org like..

Mama Zharfan said...

can't agree more
me sgt segan utk mintak org tlg like kan contest yg me masuk kat FB--me memang tak masuk FB contest, yg me masuk GTO tu kali kedua me masuk..dulu me masuk KFB FB, menang sbb kwn2 emenang tlg vote..
rasanya dh tak mau masuk lps ni...malu + tak de masa..tp yg tgh i join now tu sbb dh terjoin--asalnya me join kat blog ajer, then lsp tu baru notice kena vote FB plak..so teballah muka me sampai abis contest ni...tak tau berapa inci jdnya ketebalan muka me
sekian terima kasih

Adyshariz said...

ada betui jugak, kadang tu picture cantik giler, tapi bila x de masa nk suruh org like terus kalah..ada gak terfikir nk suruh org like..tapi mcm mira ckp..mmg MALU nk suruh org LIKE, nmpk cam terdesak la pulak, suka contest yg ada kretiviti baru ada challenge..

Ummi Dania Yasmine said...

I pantang contest Most Like wins.....cheh....boring boring....logik ke tak sampai beberapa jam sampai ribu riban Like. lepas tu ramai suruh i like pulak err err kekadang 'lambat' la pulak.

Wansteddy Tales said...

jujurnya mira, wan rs contest tinge 2 1st & last la wan join base on like ni. menyusahkan. memalukan nak raih undi org. lg haru ada plak golongan 'hebat tcomper' yg kutuk gile2 contest mcm ni. wa... tang situ sure terasa jugak bohong la kata xkisah xapa.

psl isu contest kreatif dah lama wan rs benda ni dah xguna pn. kita perah otak pk konsep dsgn, slogan yg mcm2 alih2 'kawan2 dia' jg yg menang. syarat: penyertaan mestilah kreatif untuk menyedapkan suku kata entry je. sudahnya kita tgk pemenang yg buat kerja ibarat batuk tak lepas yg jd juara. ini bkn takat 1,2pengalaman. dah beratus join contest gini mmg wan pk patut ada org bangkitkan isu ni. mcm mira, wan pn join contest start zmn belajar tp masa tu bnyk fokus contest meluks je so wan ni sngtlah undergroundnya hahah

comper beginner mcm wan kalau buka isu ini org akan kata kau ni sapa nk ckp lebih2. wahhahaha...sedih dan terkilan tp yg pahit tu mmg kena telan :P

AyuArjuna BiGoshh said...

beb...i yang oontest facebook mmg plg menyampah...menyampah ngan organizer..diaorg nak tarik ramai members so buat plg byk like...n mmg i peratikan sangatlah ramai yang create fake account...mcm mana sorang boleh smpi 100 akaun hangin tak...I berapa kali kena invite nak tkr votes ngan org camni...I ada satu akaun so mmg dieorg tak layan..tapi cuba bygkan kita gigih meraih undi tapi org lain join last min...ada phantom voters terus mng...hmmm..usaha+kegigihan meraih votes itu adalah sia2...cam i klu join oontest tu mmg for fun...put an effort (lbh suka kreativiti, pi ke slo ke) klu nak kalah biarlah kalah bermaruah...ngeh ngeh..

sue said...

Ya..sue setuju. Banyak sgt dah contest yg berbentuk mcm ni. betul..langsung tak boleh dinilai atas kreativiti atau seninya..Sbb..benda2 mcm tu..bleh suh kroni2 tolong klik..Lagi byk kroni or kengkawan..lagi byk la yg klik..

ChentaHati said...

true enuf mira... i mmg bukan kaki masuk contest and baru je nak berjinak2 masuk contest... kalau yang kena karang essay tu, i gagah jugak lagi duk bersengkang mata nak karang essay or amik gambar tepek kat blog. tapi kalau kat fb kena LIKE mcm u ckp tu... i tak gagah dan tak gigih lah mira... i rasa nt i lah paling kurang dpt LIKE [betapa tidak ada self confident] and kalau nak buat fake fb acc pun byk mana nak buat... takkan sampai beribu kot just for that LIKE kan.
so, kasik senang sama judges buat keje duk kira LIKE je... tu pun bukan judges tu kira satu per satu... then rasa contest tu mcm tak berapa kick lah pulak sebab kita tak perah2 otak bagai untuk menang...
btw, kalau hadiahnya mcm yang u menang trip to africa... wooohooo, why not give a try and kalau menang sgtlah best!

Iryani Noor said...

betul la beb.. aku msk satu contest je tru fb.. pastu rasa malas gile sbb nk mintak tlg org LIKE kt gambar aku tu kn.. (ala2 poyo pon ada gak.. miahahahah).. lg pon sbb ada kes2 penipuan mcm ko ckp, terus mcm malas nak amik port...

aku kalu bab menulis essay nie mmg la malas giler2.. kekke.. unlike you yg sememangnyer kretif.. plus rezeki dpt hadiah tu mmg Allah nk kasi kt ko kn =p.. u deserved it babe.. so don't stop join contest bnyk2 k..

Em's Family said...

Miza: yes miza, kak mira setuju, memang malu tebal muke kalau nak mintak orang tolong LIKE kan.. nampak cam desperate kan.. tapi sometimes contest dalam Facebook tu lah contest yang hadiah dia meletup-letup

kemma: i bukan bertuah kemma.. sometimes is based on effort and a little bit LUCK :) i think the key word, tak boleh berharap sangat, kalau berharap sure tak menang.. i sekali tu macam confirm dengan diri sendiri ingat menang, sekali saguhati pun tak dapat .. heheh

suzi: hahaha, tapi i selalu make one vision pasal contest FB ni, kalau i dah mintak orang tolong LIKE, i will make sure i am gaining something from it.. sebab dah la malu mintak tolong orang, effort kite lagi.. so we should deserve something kan.. hehe.. so good luck on your GTO

Adyshariz: tapi sekarang more and more contest is organized via FB, memang tak challenging langsung.. tapi ape nak buat, that is what we call revolution.. :)

Ezna: i tak pernah lagi experience sekali orang tu masuk dah ribu riban... man.. tpai organizer ni something did they know what is happening in the contest.. i dunno, sebab i tengok most of it tak heran pun...

Wan: awak jangan terasa ok, i bagi pendapat jer, sebab mira sendiri pun masuk contest LIKE LIKE ni jugak, tp I will always go for prizes.. tapi selalunyer tak kisah la hadiah dia mahal ke tak, most of the time i malas.. sebab selalunyer yang menang ni budak-budak, adik adik, yang banyak kawan2 boleh tolong..

yes, i agree with you, belambak isu pasal contest ni kat luar sana, but i think you sendiri pun dah tau talent u kat mane kan, which i setuju sangat-sangat, go ahead with your creative design.. nanti ape2 contest yang need this kind of skill, i will let u know ok..

Ayu: but kadang-kadang geram tak, u dah usaha suruh kawan-kawan you vote for you but at the end of the day, yang menang tu, dia main tipu tipu pulak, to me kalah tak pe, tapi bile kite kalah dengan orang yang tipu kite, tu yang tak seronok tu, even worst when the organizer just ignored..

Sue: ya Sue, and selalu menang, adik adik, percayalah, i think lagi satu derang banyak mase untuk ajak kawan-kawan, create dummy account, macam kite kite ni, tanggungjawab banyak, tak leh nak ngadap komputer saje kan..

ChentaHati: is not self confident laa yang, i rasa malas kot.. i pun same, malas sikit contest macam ni.. macam tak berbaloi, kite usaha nak suruh orang like, tapi berapa sangat je orang nak tolong, yang orang lain, sekejap jer vote tinggi menjunam kan.. yang menang South Africa tu pun secara tak sengaja, sebab mase tu highest vote baru 40 lebih which I boleh kejar, tapi kalau vote 100 lebih, i dah tutup mate dah mase tu.. tak mampu nak kejar..

Yani: aku takkan stop join contest cume contest yang dari FB ni aku kurang berminat sikit nak join unless kalau Contest tu based on judges judgment, kalau tak selamat jalan romeo lah hahaha

Nini D.. said...

saya menyokong semua kenyataan di atas....

mama_umar_maryam said...

waa mira,u kno what,i xpenah lg join contest LIKE until one contest nih,rasenye u perasan x kt blog i?mati2 i igt just put on the blog tp rupenye ade jugak need voter thru fb,which is mule2 i xbaper suke,tp i try jugak..mmgla its free,no harm lah..but the slogan?perah otak jugak nk create slogan kan..xpelah,i blve klu ade rezki mmg blh dpt..and for me it was the 1st n d last contest thru fb LIKE tuh,heheheh

ana-kirana said...

yup setuju!!!! LIKE satu!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez