Tuesday, October 05, 2010

Raya Haji @ Japan

You know, I sangat lah happy, macam orang yang baru lepas jumpe harta karun, mane taknyer mase kiterang pergi Japan in November last year, dalam I dok update blog day by day, sekali tanpa disangke dua kejadian berlaku tahun lepas yang buat I separuh jalan jer update cerite I pergi Japan..

Mule-mule, ye kawan kawan, laptop husband saya kene curi, habis tingkap kerete dipecahkan.. itu takpe lagi sebab Mr. M (oklah lepas ni panggil Mr. M, senang).. ade buat backup, so dalam sibuk dok pilih pilih gambar ade lagi satu kejadian tak diingini berlaku, lagi teruk rasanya dari hilang laptop. Mr. M ade buat backup kat satu externa hard drive saje, tapi entah macam mane, my SIL terlanggar hard drive tu and jatuh la hard drive tu menyembah bumi dari atas meja lebih kurang 2 meter.. langsung ROSAK.. imagine lah macam mane kene robeknyer masa tu, ye lah dalam tu siap gambar Emir dari kecik2 lagi..

Tapi orang kate takpe, bukannyer my SIL sengaja pun, dia terlanggar.. nak buat macam mane kan.. nak betulkan macam mustahil sebab memang rosak teruk..

Tapi satu hari tu, laki I tengah bengang-bengang dengan I (peace peace Encik Emran), dia lari pi UM, so godek godek dia punye hard drive ni, patutla lame kat ofis mase tu.. sekali YEAY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! berjayaa!!! suke gile ok, rasa nak nangis tengok gambar-gambar yang I sangke dah hilang tu ade rupenyer..

So, sorrylah, walaupun cerite dah nak dekat setahun dah, since tak pernah lagi keluar kat sini.. I nak cerite jugak...


Gambar ni mase on the way nak pergi Embassy, mase tu semua orang dah pergi dah, kerete my SIL kerete paling last sekali keluar dari rumah staff Malaysia..


Since this is our first time, raya kat perantauan walaupun raya haji, haruslah bergambar sakan.. mase ni pun my parents tak de, depa kat UK, adik-adik I dua orang yang kat Malaysia, Mimi and Che Yah, I hantar pergi rumah makcik I ish ish ish..



Emir dengan Papa posing mase tengah tunggu solat Raya.. Gambar dua ni la gambar paling dekat Emir tengok kamera, yang lain semua, dia posing tengok belakang


Teruk jugak yer orang yang kat Embassy ni, ingat glamer ke.. kalau time raya, or time menteri nak datang, bukan ade catering, derang ni la yang tukang masak ape semua, orang lain datang makan kan.. pagi pagi lagi derang dah bangun nak masak untuk tetamu


Nampak anak I yang dah guling guling dekat atas lantai dengan budak-budak lain.. I mase ni dah tak tahan sejuk dah, anak I cool jer.. yang cermin depan tu, haa tulah rumah Ambassador


DBKL at work in Japan.. haha.. Emir sapu sapu


Emir dok lah main dengan budak ni, tak tau la anak sape.. dua dua boring tunggu mak ayah yang dok ralat sembang...


Me and my SIL, dia suruh I amik gambar dengan staff orang Jepun yang keje dekat Embasssy..


Antara tetamu-tetamu yang datang, seronok tengok muke-muke orang Malaysia yang muda belia.. ye lah dekat Embassy tempat kakak I tinggal tu err semua dah errr.. "matang" sikit kan..


Us dekat in front of Malaysia Embassy's entrance. I yang insist nak amik gambar dekat sini, tapi aiyaa.. laki I ni pulak, kecik benor gambar ni sayang oii..


Bagus jugak gambar kecik, kurang sikit kesan lebarrr yang tidak membanggakan.. hahah, imagine gambar kecik pun you all dah tau kiterang ni memang sihat kan..


Paling best, bile terjume kawan kawan lame... akhirnya dapat laa nak bercakap!! she is my junior mase kat Jasin, tak ingat name dia ape.. but i know her.. laki dia sekarang keje kat Jepun.. ade jugak jumpe kawan Emran punyer bini, mule-mule dia cerite dia cakap kat diri sendiri "eh sebijik macam muke bini Emran" sekali memang betul pun!! Hai Aisyah.. kawan Emran dulu masa kat Legenda, pun same jugak, laki dia keje kat Japan


Yang ni Emran amik, I tak sure mane satu yang dia berkenan kekekeke


I remember budak ni peramah betul!! Student.. again dah setahun, I lupe name dia.. datang dari Hiroshima.. jauh erk?? 


Budak Jasin, kenal tak Kak Jannah, yes yes, she is still there, ingat lagi bile tanye dia, bile nak balik, dia cume jawab, tak sampai seru lagi nak balik Malaysia.. Kak Jannah ngan laki dia, belajar kat Jepun, kawin pun kat jepun, and sekarang pulak, keje kat Jepun...


Mase ni bile kiterang dapat klik untuk bawak kiterang gi jalan, I dah sarong dah baju sejuk, my SIL panggil kiterang suruh amik gambar dengan Ambassador and his wife.. cantik kan wife dia..


Dan inilah long lost friend Emran yang tak jumpe sekian lame, budak STAR.. name dia orang panggil Wale, Emran kate lame gile tak jumpe.. wife dia cute and peramah, panggil Sam.. godek punye godek, rupenyer laki aku ni bile dah jumpe kawan lame dia, tak amik pulak gambar yang lain.. 

Of cos we have fun mase ni, kiterang keluar sampai terlupe nak pesan dekat my sIL, hehe marah dia sebab tunggu kiterang kat Embassy sampai pukul 2 kot.. kiterang jalan gitu je..ye lah kan, seronok punyer pasal..

Tahun ni of cos kiterang akan beraya dekat Malaysia hehehehe.. 




4 comments:

mama zharfan said...

ooo..nilah pics u kat japan yer :)

psst ; bj raya emir+papa sebjik mcm bj raya my zharfan &papa heheh (me beli kat jusco :)

Em's Family said...

duhhhhhhhhhhhhhhhhh kiterang pun beli kat Jusco. kakakakaka..!!!

a wife, mother and an employee said...

mira, that's true..memang kena masak sendiri. tak de catering. bila ada majlis apa2 pun, sure kena masak huhu

ashra said...

bes gak sesekali dapat rasa beraya di perantauan dgn famili lak tu..kalu sorang2,nanges gak.keke

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez