Saturday, October 09, 2010

National Children's Castle @ Kodomo-No-Shiro

Macam orang lain jugak, selalunyer bagi mereka-mereka yang ada anak, bile nak berjalan, kite suke nak pergi tempat yang ade kene mengena dengan budak-budak.. sebab bile anak kite happy, secara automatik kite pun happy..  lagipun kesian jugak la kan , derang pun nak enjoy jugak...

So, seperti biase, kalau dah kawin dengan lecturer, buku adalah rakan baik.. Tahukah anda bahawa suami saya akan membeli ape saje buku berkaitan dengan sesuatu tempat kalau dah plan pergi sane.. macam I nak pergi LA, so ade lah buku pasal LA saje laki I akan beli.

Macam nak pergi Japan ni, laki I beli ade lah few books pasal Japan, and salah satu buku tu I tertinggal dalam bas kat Jepun huhuhu.. ok balik kepada cerite, actually dalam buku ade mention, kalau kat area tempat kiterang tinggal tu, selain nak pergi Disneyland, another attraction is National Children's Castle yang terletak di Shibuya, yang hanya 20 minit dari rumah my SIL.

Puaslah tanye kakak ipar I, mane nyer tempat ni, sebab mase lalu naik bas, tak nampak pulak signboard nak pergi tempat ni.. tapi my SIL tak tau.. tapi dia tolong tanyekan orang lain.. dalam banyak-banyak yang dia tanye, soranggg je yang tau, itupun dia tak berape pasti.. so kawan my SIL pun bagi lah direction..

Tak jauh pun dari stesyen Shibuya, jalan sikit jer.. i tak ingat la berape minit, tapi seingat I, I takdelah mengeluh penat macam I panjat bukit Hakone tu..

Bile sampai-sampai tersergam indah tempat ni..


Building ni khas untuk aktiviti budak-budak sahaja.. besarnyer adalah dalam 5 tingkat, besar dia tak leh nak imagine, tapi besar la jugak.. and semuaaa nyer adalah pasal budak-budak... Ruginyer kat Malaysia tak de tempat macam ni untuk budak budak kan..

Of cos, ade kene bayar.. tak mahal pun, i tak ingat the exact amount, tapi untuk 3 orang tak sampai RM50 pun and you can spend the whole day dekat sini..

So mule mule kiterang masuk Art Room dulu.. Kat sini semua pasal crafting.. Emir bile nampak brush and painting and the big wide paper.. seronok sakan la dia..


Budak budak akan ralat lukis.. and banyak warna pilihan kalau nak pilih.. Emir memang suke part ni.. dari hujung ke hujung dia akan draw one straight line...


Lepas tu pulak dekat sini ade satu counter untuk buat orignami, dia akan tunjuk few samples untuk kite try, first dia akan tunjukkan macam mane nak buat..lepas tu kite ikutlah.. yang ni Emir suke menggunting dan meng-gam jer.. mak nyer yang kene buatkan..


Tapi biaselah mak nyer tak kan ikut arahan pun.. yang tu kene buat muke Mickey Mouse and lagi satu kiterang buat buaya.. tak sure last-last jadi ape kiterang punyer origami..


Tempat ni bukan untuk toddler saje, untuk semua peringkat umur.. ade section yang budak besar Emir tak boleh masuk, macam main ping pong ke, karate karate ke.. yang tu Emir tak boleh masuk sebab tak cukup umur..

Bina membina ni memang menjadi favorite Emir.. Emir ni jenis yang err agak skema bile bab bab mainan.. lego, susun susun blok ni dia minat lah.. dia boleh ralik buat bende tu, lepas tu destroy kan and bina balik...


and kawasan ni jangan tak tau, penuh!! sampai kene tunggu giliran nak ambik certain-certain blok.. one of the thing i rasa, mak bapak boleh melunjurkan kaki relax sikit.. tapi pelik, budak budak kecik ni energy derang ni datang dari langit kot.. non stop main..


Tengok lah betapa panjang Emir punya blok.. panjanggggg kan.. lagi best, bendenyer boleh masuk guli.. lagi panjang u buat, lagi panjang lah guli tu berjalan, bile panjang, haa budak2 lain jadiii geram ...


Lepas tu pulak kiterang masuk computer room.. Emir bile tengok komputer dengan banyak nyer and tak de berapa ramai sangat orang, happy bukan main.. tapiiiiiiiiiiiiiiiiii kejappp je kiterang masuk sebab semuaaaaaaaaaaaaaa cakap Jepun and tak de satu komputer pun boleh convert in English..  hahaha


Emir setakat main tekan tekan la kat komputer tu, and buat buat cerite sendiri, konon-konon macam dia paham la tulisan jepun tu...


Dan Emir pun mainlah indoor playground ni..anak-anak Jepun ni memang behave, sorang dua je lari-lari tak tentu arah.. yang lain semua main ikut peraturan..maksudnya, kalau turun slide ni, semua orang akan turun dari hujung slide tu, bukan macam ade budak yang naik dari bawah ke atas..


Bile Emir dah bosan, kiterang ajak dia pergi Roof Top playground, barulah syiok, lain dari yang lain, kalau indoor playground boleh je dapat kat Malaysia.. kawasan nyer tak besar pun tapi memang nampak best.. and SEJUK!!


Antara tempat yang Emir suke ialah tempat bola bola ni, lompat, baring, tido, baling bola, berulang-ulang


Emir pun mule lah dengan aktiviti memanjat sana dan sini


Tapi anak I ni sungguh gayat orangnya, yang kat atas tu dah lah  mak ayah tak leh panjat, Emir pulak dah terstuck kat situ, tak mo jalan sebab dia takut lintas satu  bridge ni.. puasla pujuk suruh dia jalan slow slow, muke kat atas tu muke takut lah


Lepas tu, kiterang nampak ade nun hujung belah sane, ade orang buat aerobik, lari lari lah mengikut.. walaupun bahasa Jepun, kite buat la macam kite ni paham.. anyway, mase dekat situ pun, kiterang je tourist kot.. tak nampak pulak any mat saleh ke ape.. i rasa banyak orang tak tau tempat ni sebab dia macam tersorok sikit kot.. and rasa khas untuk budak2 jepun kot..


dan amiklah gambar dengan maskot ni.. I tak tau ni character untuk ape, tapi Emir ni pulak bende bende maskot yang dia tak kenal macam ni, Emir akan jadi penakot.. ajak gambar pun, dok pusing-pusing tak nak.. tengok lah gambar dia, mate tajam je pandang burung tipu ni..


Lepas tu ade area untuk main basikal saje.. basikal tak berape banyak, tapi budak ramai jugak .. again kene jugak lah tunggu giliran, nak nak tricycle untuk size Emir ni memang laku.. 


Sebab tu bile dah tunggu lame, Emir bukan main lagi pegang bende alah ni tanak kasik orang main.. dia main puas puas sampai orang tu kate, outdoor activity dah nak kene tutup...


Kiterang masuk dalam and carilah floor mane yang kiterang boleh masuk lagi sebab tempat ni tutup pukul 5 and kiterang pun sampai dah lambat, kalau tak rugilah.. sekali bile tengok dari satu tempat ke satu tempat, music room still open sebab mase tu derang tengah decorate something.. so dia allow la masuk walaupun dah pukul 5 lebih.. Emir pun startlah jamming dia.. best jugak bilik ni , mainan semua comel-comel jer.. budak budak boleh main ape saje yang depa nak..


Rezeki kiterang lah dapat duduk dalam ni sampai kul 5 lebih, kalau tak rugi tiket, dah la datang lambat kan..


Lame jugak kiterang kat sini, banyak jugak area kiterang tak sempat nak pergi.. tapi takpe, ni pun dah cukup penatkan Emir.. Memang dah plan pun nak bawak Emir.. I cakap ngan Emran, kat Tokyo ni I nak pergi dua tempat je, Disneyland and tempat ni.. sebab I tau, Emir akan enjoy habis.. and yes memang betul pun..





   

3 comments:

mama zharfan said...

tempat ni sgt best!!!!!

Iryani Noor said...

m'sia ptt wat building utk bdk mcm nih... yg best tu leh main conteng2..
sgt cool...

Ummi Dania Yasmine said...

WAHHHH ni bukan Dania je suka ni...Ummi Dania pun suka!!!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez