Thursday, September 23, 2010

My opinion on taxi driver case..

ok, actually I jarang nak komen pasal hal orang (ye ke) hahaha, kalau boleh i tak nak cakap pasal hal orang dekat blog ni, kalau ade pun setakat dua tiga patah ayat.. dan kalau boleh i nak i punyer blog ni biarlah cerite pasal i, keluarga i, kawan kawan i, dan tak ade kene mengene dengan orang... kalau ade pun, tak de lah nak cakap banyak banyak

tapi kan kes ni, i tak boleh nak tahan tangan I dari menaip, nak cerite ape yang I rase, dan nak cerite my opinion.. i think ramai dah tahu yang pemandu teksi yang tendang, sepak adik arwah Syafiah Humaira dikenekan hukuman gantung sampai mati. kali ni proses penghakiman sangat cepat sebab memang ramai saksi untuk kes ni, mane tak nyer dia sepak terajang arwah dekat padang bola. Kesian budak tu, besar Emir je, even I ni kene cubit sikit pun dah rasa sakit, inikan sepak terajang..

By looking at this case, I boleh nampak betapa rapuh nya sistem kekeluargaan, or masalah sosial kat negara Islam Malaysia. kalau sape bace kes ni betul betul dari mule, mule-mulenyer mak dia cakap anak dia ade dua orang, sorang lahir 2006 (arwah) dan adik laki 2008 anak dengan suami dia yang kini ditahan dipenjara atas tuduhan membunuh, lepas tu cakap, dia dengan tertuduh ni suami dan isteri and cakap dia tak mengandung seperti akhbar laporkan...

ok takpe, lepas tu kes berjalan, lepas ibu Safiah ni mule beri keterangan, I think nampak sangat she is trying to help her lover.. ada dalam satu keterangan tu dia kate tertuduh ni mase dia tendang sepak arwah, dia dalam keadaan mabuk and high in drugs... tapi bende tu ditolak mentah mentah oleh mahkamah sebab orang sendiri suke suke mabuk tak boleh buat pembelaan kate dia separa sedar..
To me, memang tak boleh diterima pakai, kalau mabuk, boleh pulak bawak teksi hantar arwah tu pergi hospital and tinggalkan.. dan ini antara alasan kate actually tertuduh memang waras mase kejadian. Lepas tu pulak yang sedihnya.. ibu Safiah ni pun mengaku yang derang ni bukan suami isteri, tetapi dah merancang untuk berkahwin Oktober ni.. cakap dia dah kenal dengan tertuduh selama enam tahun, dan mule rapat lepas laki dia masuk penjara.. 

dan paling sedih, kalau tengok newspaper semua, majoriti bertanya, sapekah bapak budak budak ni.. sedih, kite ni agama Islam, patutnya, anak sape, bapak sape tak ade dalam kamus. now bende ni dipersoalkan. so dalam satu keterangan ibu Safiah ni, dia akhirnyer mengaku yang anak keduanya adalah hasil hubungan dengan laki ni.. tapi setakat ni, sama ada dia tengah mengandung ke tidak, itu tak dapat di pastikan..

Kesian I dekat budak tu, budak yang tak bersalah ape-ape. Tapi Allah kurniakan dia as lelaki, jadi kurang satu masalah untuk berkahwin, but ape yang tinggal, dan ape haknyer nanti bile dia besar kelak, ape budak dia rase bile dia membesar esok, dia tahu dia bukan anak yang sah.

and where is the parents of both families, baik tertuduh dan ibu Safiah.. I setuju, kite orang luar tak baik mengomen, tapi as an outsider, I couldnt stop wondering, mane pi? takkan tak tau, mungkin ibu Safiah ni claim yang dia kate dia dah kawin dekat mane-mane lah, husband dia dah ceraikan.. dia kelentong mak ayah dia ke, boleh jadi kan.. atau both of them anak yang sangat degil, kalau cakap lebih-lebih, nanti anak lari pulak tak nak jenguk mak ayah, kalau lari, kesian lah atok nenek, rindu cucu.. atau worst case scenarios, keluarga memang tak kisah, asal ko jage anak ko elok-elok, bagi duit kat mak ayah, tak lawan mak ayah, to them, engkau lah anak yang baik.. i dunno, it is just my assumption..

and kalau bace hari ni punyer paper, all papers ade bagi report, ape pun yang terjadi dekat tertuduh, ibu Safiah ni tetap sayang kan tertuduh dan dia tak de sedikit marah pun dekat tertuduh, sebab dia tahu, tertuduh ni sangat responsible (err...) dan sangat sayang dekat anak anak dia... confuse I...

Ini i punyer argument.. orang selalu cakap, kalau suami, isteri dan anak tengah terkapai-kamai kelemasan, secara automatik, suami akan cari bini dia dari anak, isteri akan cari anak dari suami, am I right?? I rasa betul jugak, Allah jadikan setiap manusia untuk bergantung hidup antara satu sama lain.. naluri ibu tak same dengan naluri bapa.. dua dua ade keistimewaan cume cara terjemahan berbeze..

so, case ni, I pelik, anak you dah kene sepak terajang sampai mati, but you are still OK? sayang kepada "lover" yang bukan suami lagi tinggi dari sayang kepada anak kandung?? Me as a mother and a woman amat confuse, tengok lah tertuduh tu, lepas dah jatuhkan hukuman mati, mak dia meraung raung, siap pengsan dua kali lagi, cakap anak dia tak bersalah. Itu untuk I adalah normal bagi seorang ibu, Ibu mane cakap anak dia jahat?? I sendiri takkan gune perkataan JAHAT, untuk I the word JAHAT sangat tak baik, so tapi ibu Safiah sangat "luar biase"... sayang kepada lover mengatasi sayang kepada anak

Suddenly I teringat satu ceramah yang I pernah dengar dulu, orang yang dah kawin dengan orang yang belum berkahwin, nikmat adalah berbeze, ok macam nilah nak simpulkan, ustaz tu dia contohkan "Sex" tapi I malu sikit nak sebut dalam ni hahaha, yelah bapak I pun bace :p, macam ni lah.. kalau sebelum kawin you dah pegang-pegang tangan, nanti bile kawin, pegang tangan tu biase je, no different, tapi kalau siapa yang jage adab masa dalam hubungan dan baru boleh sentuh bende yang halal lepas kawin, sure ade bezekan.. kan kan kan kan kan :p

Sebab tu I rasa, Islam kate kawin kawin kawin dan jangan hampiri zina, sebab dari zina, kite boleh lupe asal usul sebab kite rasa boyfriend girlfriend tu lah dunia kite, sebab tu keluarnyer perkataan "cinta itu buta".. 

Ok, tu je lah komen saya, kalau lah kite tak baik, banyak lobang lobang dalam agame kite, jangan lah kite teruskan dekat anak anak kite, buatkan anak kite betulkan bab bab lobang lobang kite ni..

Ok, momentum i nak taip dah menurun sebab Amazing Race Asia dah start hahahha...





7 comments:

mama zharfan said...

can't agree more
that lady memang 'buta' sbb cinta..anak mati pun tak pe --geram i bila baca kat paper..huh

mama_umar_maryam said...

nk ckp ni je,sula je dua2 nih setel,haaa..emokan iiii

Along said...

I believe ada lots more golongan camni di luar sana. Skg byk golongan pelik2. Persoalannya sapa nk tolong diorang ni? Ustaz ada beberapa kerat je. Itu pun busy ceramah sana sini . Org2 cam kita ni mana ada yg sanggup, sendiri tunggang tebalik.

Just accept the fact that umat Islam akhir zaman umpama buih di lautan (petikan hadis).

ana-kirana said...

puas hati hukuman setimpal
kite smapai tak leh tido masa awal2 kes ni dulu..tok teringat cara kematian adik syafiah ni..tak leh bygkan kesakitan dia kena sepak terajaang pijak tu

BabyBooned said...

haritu when i read the papers abt this case i rasa like i couldnt believe my eyes. how can she possibly accept the death of her child and continue to love the killer....???? it doesnt make sense at all. tak boleh diterima akal.

moga kita tak diuji macam tu! nauzubillah!

Iryani Noor said...

aku tak paham ngan pompuan tu...
laki aku ckp "bodoh nyer die"..
tp mmg betul kan..
macam xder hati perut...
tu belum anak yg luar nikah...
pelik pelik...
apa nk jadi nga manusia zaman skrg??

ashra said...

btul tu mira..
kita setuju apa mira tulis..
mmg nikmat org da kawin n blum kawin mmg berbeza...
tu pasal la,ibu safiah ni tersangaaaaaaaaattttla sygnya kat pembunuh tu..
mmg tak faham tul pe'el die.die sendiri yang rosak..

ada hikmahnya,safiah pergi dulu..kerana tak guna hidup beribu berayahkan org2 gni..

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez