Tuesday, September 21, 2010

Kenangan 10 tahun yang lalu

Entry yang banyak fokus kepada mereka mereka yang menuntut di MRSM Jasin.

Bila lalu Jasin, serte merta kenangan masa dekat sekolah asrama tu datang balik. Walaupun hanya 2 tahun je dekat asrama, tapi dengan 2 tahun tu la dapat rasa kehidupan jauh dari mak dan ayah, walaupun hakikatnya setiap minggu (masa mule mule masuk) mama and baba turun datang dari KL jenguk anak sulung yang duduk jauh dari mak bapak. Patut la yer, orang suke letak asrama jauh jauh, senang sikit PLUS nak collect duit hehehe..

DETIK MASUK JASIN

Macam mane masuk Jasin, aah, mase tu lumbe lumbe gune telefon talian 600 tu, sekali call mau berape ringgit, dulu zaman zaman sebelum handphone ade, nombor 600 tu lah yang buat mak ayah zaman 90 an memekik mekik kat anak, tak kasik tekan nombor tu. Tapi., ya Rabbi memang mahal pun, tak ingat rate berape, yang ingat sebab telefon 600 untuk Ella tu lah, duit belanje pergi sekolah I kene potong...

Balik pada cerite tadi, bile telefon nombor MARA tu, tetiba dia kate , dapat masuk Jasin, check kawan kiri kanan, boleh tahan jugak yang masuk Jasin, palingbest, kawan baik mase sekolah rendah si Hana tu pun, dapat masuk Jasin... ade jugak dapat MRSM Taiping dan ade jugak nun di Pengkalan Chepa, tapi Sabah Sarawak confirm tak de..

AGAMA DI JASIN
Jujurnyer, mase kat Jasin ni lah belajar agama lebih sikit, mule mule datang, I bawak sehelai je baju lengan panjang, mase tu I cume fikir, tak kan la cikgu tak kasi sekali pun pakai baju lengan pendek, sekali sungguh, memang tak de can.. cikgu tak sempat nak nampak, senior dah sibuk tahan kan.. 

Bukan tu saje, mengagau cari kain dalam.. haha dulu masa Sekolah Melawati, mane biase pakai kain dalam, ok ok, tak pernah pakai pun, kain pun biru gelap jugak, tapi masuk Jasin, mesti mesti, kalau tak, senior kate, nampak dua tiang lampu kecik dan besar.. ikut laa. mase tu konon konon senior lah orang paling garang dalam dunia.. erk..

Tak habis lagi ni, masa row call, nak masuk pergi kelas, siap ade jalan laki dan perempuan.. fikir balik nak tergelak pun ade.. laki jalan belah utara, perempuan jalan belah selatan, walaupun dalam kelas jumpe jugak. 

Stokin dan anak tudung wajib... dan paling best, solat lima waktu sehari semalam mesti dekat surau.. tapi honestly, masa umur I naik senior, ok 17 tahun, solat subuh, I dalam bilik je.. tapi yang lain still kat surau...

APE YANG BEST

Kawan kawan, cikgu cikgu.. seronok!!! Walaupun sorang sorang dah beranak pinak, tapi kadang kadang kelakar bile pikir balik.. mane taknyer, bayang kan dulu dulu kawan biase biase je, ade tu, kat Jasin tak pernah bercakap pun, sekali sekarang ni depa depa ni dah selamat jadi suami isteri.. adalah beberape orang Malin and Faizul, Hana and Acap, Shima and Ezanul and ni best.. Alif ngan Nik.. maybe ade lagi name i tertinggal.. tapi itulah orang kate, kite tak tau pun jodoh kite sape kan.. I pun mane tau I nak kawin ngan orang Melaka.. hehehehe

Mase dekat Jasin, I jadi JIP macam MPP (Majlis Perwakilan Pelajar), antara tugas I adalah kutip baju kat ampaian kepada sape2 yang tak kutip baju, rasa macam kejam betul, kalau tak kutip baju, kiterang angkat baju korang, kalau korang nak balik baju korang, kene denda, ish ish ish..  so sape sape yang tak kutip baju, lame lame kiterang kumpulkan and LELONG.. ish ish ish.. sehelai 20 sen je , sebab I kan orang yang mengajurkan, mane mane baju best, I amik dulu hehehe, and dapat la bedal baju kurung harga 40 sen.. ..

APA YANG KELAKAR

Orang kate bagi salam tu pahala, tapi kadang-kadang macam tak ikhlas, tahu je la kan senior ni, nak je orang hormatkan dia, so setiap kali jumpe senior2 ni kene senyum and bagi salam..  I feel kelakar, nak kate ikhlas tak jugak, tak kate ikhlas pun tak jugak..

I rase kelakar sebab beze setahun, tak kisah la junior I, but still kene panggil kakak. 

Oklah I tak sure laki i tau ke tak, tapi dulu duluuuuuuuuuuuuuuuu, tak de nyer bercinte pun.. cinta monyet pun tak, i bukannyer lawa pun.. tapi ade jugak la balas balas surat.. hahaha, esok datang tengok ade something dalam meje, kite pun balas tunggu pulak sampai esok pagi.. ade kawan i tu, kalau dengar lagu Britney Spears - Sometimes mule la mate melilau kiri ke kanan.. ade setengah yang lain, mase prep la sesi untuk ber"dating".. tapi kalau nampak di Ustaz habisla kene tampar ish ish ish.. Kelas I lagi lah, orang panggil, Lorong Haji Taib sebab gelap ..

Lagi satu, I tak tau la, laki laki kat Jasin ni tau ke tak.. swimming pool jasin tu kan.. hmm budak perempuan yang ngadap jalan tu, memang boleh nampak kamu kamu tu berlari macam budak kecik yer keliling pool.. hahahah I know sebab I remember, mase tu I duduk blok F (sekali ngan senior), sekali ade satu kakak yang I baik sangat panggil masuk bilik, sekali dalam bilik tu, mak aiiiii ramai giler kakak kakak, sorang sorang dok terkedek kedek gelak... ghupenyer, sekodeng budak laki kat pool!! terkejut jugak I, I tak tau, sebab bilik I bukan ngadap pool.. sekarang pun i tak sure la macam mane pool tu.. Hehehehehe....

Now masing masing dah ade kehidupan masing-masing.. walaupun betapa banyak duit kite, kite tak boleh nak pusing mase tu... sekarang, ade yang jadi doktor, engineer, cikgu, lecturer, full time housewife, banker, own business, im really proud to have them as my friends...

Banyak lah lagi, kalau cerite memang tak habis, dan hari tu lepas bertahun tahun tahun, siapa sangke I datang balik kat MRSM Jasin walaupun name dah tukar ke MRSM Tun Ghafar Baba, walaupun I just posing dekat depan pintu je, tapi satu satu kenangan dulu dulu muncul.. 

dan siapa sangke, I datang balik MRSM Jasin ni ambil gambar dengan anak I yang dah masuk 4 tahun..



Cepatkan mase tu terbang....








   

9 comments:

Iryani Noor said...

babe walaupon aku xmsk MRSM JAsin tu tp aku still leh terbayang2 camner life dlm tu..
1) sbb dulu kn kite selalu berutus surat.. chewahhh.. ye arr time tu lom zaman ada e-mail2 lg.. kalu hantar mesti berhelai2 panjangnyer.. kekek.. klako la kalu ngat2 balik..

2) sbb almost everyweek aku ulang-alik p sana sbb nk tgk faiz.. adek aku tu mmg manja.. sampai aku leh hafal la selekoh2 jln kt sana =p.. kalu boring dok jasin, kitorg p bandar melaka lalu ikut jln dlm.. sonok.. hehehe...

mama zharfan said...

panjang entry :)
adik me MRSM taiping
me sek agama biasa2 ajer :)

mummy_ayu said...

kalu ingat balik bab sekolah..memang happening...

rohaida said...

slalu jadi silent reader je...tp bila ko tulis pasal mrsm jasin...nk gak tulis komen..memang kelakar zaman kt jasin...paling best bila lunch nasik ayam...awal2 dh lari dr kelas..sbb nk beratur mkn nasik ayam..hehe

ashra said...

ye..sgt cepat masa berlalu...
mira ingatkan kita pada sekolah kita MRSM terendak..sgt rinduuuuuu...
kalu kita dapat gi sekolah skang ni,mmg nak sgt masuk dalam,tgk sekolah dan imbas segala kenangan duk asrama..
isk isk..

Em's Family said...

Yani: ha ah la si Faiz tu kat Jasin jugak, and aku ingat memang mak ayah ko selalu benor berulang tengok anak laki sorang ni

Ayu: yes ayu, kalau u ask me, i prefer lagi zaman sekolah dari zaman U.. zaman u cam dah tua sikit, so dah ade segan segan.. zaman sekolah tak ingat bende..

rohaida: awakkkkk, aku tak tau ko silent reader, is it rohaida yang i kenal, sekali rohaida lain pulak.. ya ya.. nasi ayam tuuuuuuuuuuuu.. kire macam makanan paling mahal la kat dunia mase tu

ashra: mrsm terendak ke, dulu mira ade datang mrsm terendak main coral speaking, mira jadi tukang karut tu haha

rohaida said...

mira, rohaida mat lazim classmate hana...org yg same ke?hehe

Em's Family said...

aaaaaaaaaa betul betul!!!!!ish ish ish , thanks for reading :)

dodah said...

Haha. Britney- sometimes... Gone with the days dahh..

Makanan yg sedap..Abang Zek.. Pisang goreng cecah sambal kicap..Nasi Lemak telur kuning cair.. Perghh. *drool

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez