Sunday, September 05, 2010

Berbuka puasa with my father's family...

Pertama kali buka puasa bersama sama dengan keluarga sebelah ayah I. Inilah pertama kali kami semua kumpul balik selepas kematian auntie kesayangan I Januari lalu. Itulah orang kata, selalunyer nak tengok semua muke kumpul same-same, hanya 2 perkara sahaje, sebab kematian dan kenduri. 

 Emir main bola dengan cousin I, kire Uncle Emir hehehe..

Sebab tu, mak I jenis yang akan pakse anak-anak dia ikut dia pergi kenduri sebab dia kate mase ni u akan kenal sedara (I agree with her). dalam adik beradik I, honestly I paling senang ikut mak I, in which my husband terpakse ikut retak I kadang-kadang tu. Mase mule-mule kawin, I think laki i terkejut jugak kot, sebab banyakk betul sedara mara punyer rumah kene pergi, but I guess, adjusting period tu dah lepas.. kan bang.. dia pun dah imune.. 

 Since I antara cucu yang awal, so cousin kecik kecik ni berderet lagi

Even, sedara mara jauh dekat memang kenal I dari adik-adik i yang lain, may be sebab I anak sulung.. kalau ikutkan pun, kalau kate mak I tak sempat nak pergi kenduri sape-sape, dia akan wakilkan both husband and I to attend that kenduri... I hope adik-adik I yang lain (i know they are reading this) akan ringan tulang jugak menziarahi sedara kite yang lain.. it doesnt have to be all relatives, but at least you are able to inform your mum "tadi kiterang pergi rumah makcik ni dan makcik itu", im sure mama is happy.

Rows of food

Back to the story, GOSH, im so in need to have a dedicated camera in my handbag. iPhone is still a camera phone, bile waktu malam serious gambar tak cantik, sakit mate tengok gambar gambar ni.. but thinking that, hey, it is still a memory kan.. actually bukak puasa ramai-ramai ni mase Merdeka hari tu.. best.... tengok lauk penuh atas meja, the best part, dapat kumpul sedara mara... I ngan adik-adik i je pakai seluar, tshirt, yang lain, pergh macam nak datang raya, semua dengan baju kurung ngan baju melayu hehe..

am telling you teruk kan quality of the picture

 the ladies, while waiting for azan

 ladies sibuk dekat dapur (walaupun dalam gambar ni auntie i sorang je potong kuih, yang lain tukang tengok haha), ade dua tempat makan, satu kat depan satu dekat dapur.

two elderly man in our family now, my father and my uncle (Ani's father)

 I kan supplier bunga api, hehehe so malam malam bawak budak-budak ni semua main bunga api. Emir merajuk, dia kan tak biasa sharing, menangis nangis tak kasik mak dia supply bunga api kat uncle ngan autie auntie dia ni

 lepas tu budak budak ni, sorang sorang amik handphone mak pak derang, main game dekat phone pulak...

Can't wait for Raya.. 




   

4 comments:

mama zharfan said...

meriah sungguh!! me tak ramai auntie uncle..tp bukak puasa gathering adik beradik me dgn anak masing2 pun dh meriah jugak..cuma me miss all those gatherings lah ..

kunci said...

Aktiviti ni ada persamaan dgn my famili. I rs my hubby pon cam rs kena folo ke?? bnyk sgt rumah nk pegi.. hehehe. kalo side his famili tayah pegi pon takpe: i guess anak lelaki mmg kurang diharapkan mende2 camni. my mom pon cam ur mom.. and kalo i x dtg pape gathering mmg org akan tanya sbb mebi i yg sulung dan paling dikenali. kalo relatives masuk spital kdg2 i wakil pegi ziarah. raya ni pun ada gath tp my hubby tanak join sbb kena berpatah balik perjalanan.. mebi next time.

shu said...

my family on my dad's side pun selalu ade gath.monthly adik beradik my dad took turn to host a gath. that one of those things that i missed while being abroad skrg ni. i missed family day, kacau dodol, raye.. sob2. hee..

mira, selamat hari raya! maaf zahir batin. have a blast raya ok ~ take care.

Teh Zawani said...

That's the beauty of having such a big family like ours ;) hehehe...but dah banyak sangat kenduri kendara, susah pulak kita nak terjumpa kan..soon,Insha Allah.
Selamat Hari Raya, Kak Mira. Maaf Zahir Batin.

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez