Friday, August 27, 2010

What blogs can do??

Dulu masa I mule-mule ada blog, tahun 2003, tak ramai lagi bloggers tegar, yang tulis pasal politik ade, I mean serious discussion, ade, tapi tak ramai.. and masa tu jugak, blog tidak lah sepopular sekarang, ramai lagi tak tau blogspot tu ape, and as far as I can remember, I tak pernah dengar pun orang cakap "I am a blogger" or "dia pun blogger jugak". Dulu, gaya penulisan orang, banyak kebebasan sebab tak ramai orang yang ade so call online diary.

ni lah blog i yang kene hack

Tapi sekarang ni, bloggers tumbuh macam cendawan, ade yang gune wordpress, ade yang gune blogdrive, blogspririt tapi above all, blogspot masih lagi lagi popular, sekarang ni dah ramai pun yang pindah rumah baru, yakni ade domain sendiri. Me, on the other hand, I will stick to blogspot.. I have no intention at the moment to move to my own domain even though m ore and more bloggers are transferring their blog to .com. The reason being, I dunno, can I just say, I am comfortable with blogspot.. :)


one of the happy moments in my life which I have "recorded" in this blog

and so, dari segi layout satu satu blog tu, u can tell, who they are, percayalah cakap i, kalau layout orang tu is kosong, i mean just pakai template blogspot, I rasa orang tu sekadar nak menulis, sekadar nak bercerite kehidupan seharian dia, they dont bother nak amik duit ke ape from nuffnang, kalau orang tu layout dia penuh gambar baby, then u know, she is a mother or a father, but mostly mothers la kan.. and kalau layout tu penuh dengan macam macam widget or macam macam javascript, sampai loading pun lame, tulisan kejap kecik kejap besar, banyak benor singkatan sampai kite yang "tua" ni dah tak paham, then I bet you know that blog adalah blog adik adik remaja kan kan kan..

blog - the place where I "keep" all my winnings :)

so my blog, rojak, i akan cerite ape I akan cerite, kadang-kadang i rasa nak tulis bahasa omputih, I just tulis, kadang-kadang melayu and kadang-kadang campur, even cerite-cerite pun bercampur-campur, i didnt restrict myself. and my content pun adalah suke hati.. kejap cerite pasal diri sendiri, lepas tu pasal Emir, pasal contest, pasal bebel-bebel, tapi you all perasan tak, satu je i jarang benor i cerite, pasal beauty, sebab seriously, i memang sangattt fail bab bab ni, and honestly I dont really have an interest :)



Blog - where I earn an exra income

sama ada you perasan atau tak, i rasa kadang-kadang tu, blog mencerminkan sape kite sebenarnyer. kadang-kadang kat luar you tengok orang tu muke ya ampun garang, tapi bile dia blog, bile dia tego kawan kawan bloggers dia, dia ade satu hati yang baik rupanya.. or sometimes you tengok orang tu sangat ceria, sangat friendly, but when it comes to blog, she becomes a different person, sumpah seranah, kutuk mengutuk. gosh.. sangat terkejut, it happened to me recently. so maybe dengan orang-orang macam ni kite kene tau, kene berhati hati...

Blog - the place where I share about my joy

and now, blog is a powerful media. some people has earned thousands of money from just blogging. and some also has made blogging as a living, blogging dah sampai satu tahap ketagihan kepada mereka-mereka yang suke bercerita, macam I. I would rather blogging than facebooking or tweetering. Kalau campur itu dan ini, me myself, I dah earn close to RM5,000 from just blogging (campur segala mala blog contest + nuffnang + online sales + ads), sikit pada orang lain, banyak giler pada I.
 
and sometimes about my pain too

Tengok lah berapa banyak isu semasa yang dibongkar daripada blog, dari politik sampai lah ke gosip artis. recently, pasal isu ke-halal-an McD, kerana banyak bloggers yang mengeluarkan isu ini, McD tampil ke depan bagi penjelasan, Raja Petra kene masuk ISA, why? sebab gaya penulisan dia, sebab ape yang dia cerite mungkin telah mempengaruhi banyak orang. Tun Mahathir, blog beliau, berapa banyak isu yang dia kupas... banyak lagi lah kalau I nak bercerita..

and about my trip too...

I pun sendiri banyak I belajar dari blogging, walaupun blog i tak de ape ilmu pun you all nak belajar, tapi untuk I, I dah banyak gain from just blogging. dari simple thing sampai a big thing. Im telling you, mane I tau pasal magic wipe (magic wipe ni kain yang sangat best, kalau sental sental pakai magic wipe ni, memang bersih berkilat lah), i tau pasal ni pun dari "merayau" kat blog orang. I tau pasal contest, pun dari blog orang. Bile baca blog, kadang-kadang buat you bersyukur, sebab kadang-kadang kehidpuan you lebih baik dari yang lain and oh, kadang-kadang you rasa, orang itu hidup derang sangat bertuah.. and you try to be better than them, kire blog tu inspire you lah.. :) and petua petua, even mase Emir kene HFMD and H1N1, apart cari kat ada website, I cari blog jugak. sebab I rasa kalau dari blog, orang akan cerite the real life cases, experience macam mane derang handle penyakit2 macam ni.


and my work too.. - ni kat E to the Y

to me, blogspot is my own diary. kata lah kalau i tak de esok, i nak Emir bace ape yang I tulis, at least dia tau, mak dia sangat sayang kat dia. dia tau, mak dia banyak buat itu and ini untuk dia. even kalau i nak tengok macam mane i dulu dan sekarang, i just tengok je entry i tahun 2004.. huish.. banyak beze!! dulu sayang sayang banyak benor dekat Mr. Husband, mase tu kan dia pujaan hati, nak geli naik segan pun ade bile baca balik hahaha.. eh.. sekarang pun I sayang per, tapi tak de lah nak tunjuk lebih-lebih macam dulu kan hehe


blog - the place where I treasure my friendship

so again, i tak de nak condemn mane mane blog, to me, blog is your expression, tapi dengan kecanggihan, kepandaian orang sekrang, berpada-pada lah dalam bagi pendapat, jangan simply aci suke je bercerite pasal orang lain, pasal laki you, pasal keluarga you.. sikit sikit in general to me acceptable, ni kalau sampai describe pasal ape yang berlaku dalam rumah dan tangga, atau kutuk orang itu dan ini, tidak lah sesuai untuk dibaca even though you can always claim, suke hati lah kan, i punyer blog. again, to me, what you wrote in your blog, represent the truth about yourself, and nobody is perfect...

--- ok ok, tak tau kenapa sekarang ni nak cerite jer....





   

12 comments:

kirana said...

5k byk miraaaaaa....
sapa nk bg free2 5k gitu

This is .... said...

ye ye setuju.. blog boleh cerita apa aja, tapi tak sampai cerita hal rumah tangga atau apa2 yang undang sensitivity.. not nice gitu.. :)

Iryani Noor said...

betu la babe..
dulu aku suke baca blog org..
boring2 ader gak bender nk buat kan..
especially time nk kawen dulu, tgk mcm maaa preparation derang.. mmg bagus la..
pastu aku sker baca blog org yg dok oversea.. tgk tempat2 yg derang visit.. aisyhh tah bile leh p sana plak..
skrg nie baru nk berjinak menulis
*tp ko tau la kn.. aku nie bnyk merapu jer.. hahaha... ayat pon tunggang langgang jer =p..

mama zharfan said...

i love to read this entry mira!! and byk benda yg i totally agree with u on blogging :)

Iryani Noor said...

babe..
xtau ko dh join GA nie blom

http://wardahwardrobe.blogspot.com/2010/08/wardahwardrobe-1st-giveaway.html

http://naidschamber.blogspot.com/2010/08/dior-giveaway.html

http://mamatisya.blogspot.com/2010/08/mamatisya-duit-raya-2010-giveaway.html

ashra said...

hehe.suka la perenggan terakhir tu..yup,to me,kalu nak cite hal dalaman/yang lebih privacy,in general acceptable la kan..kalu over sgt,lebih baik tulis dalam buku diari tertutup.dari mengaibkan diri sendiri tanpa disedari

gtu gak dgn fb..skang ni makin ramai,suka2 je nak maki,luahkan tak puas ati kat status tu.aihhh..da makin byk bual,jadi gtu la kan..
bergaduh sesama sendiri..

Em's Family said...

kirana: ana itu bukan sebulan dua punyer ana, tu bertahun tahun tu... baruuu banyak tu..

ashra: yerp, makin ramai tak kisah letak ape derang nak letak, even though bende tu akan undang orang marah.. sometimes, setengah orang dia lack of this element dalam diri.. kire tak peduli or tak berfikir panjang

This is..: tak berani sangat nak cerite, sebab kadang2 suku sakat kite pun our silent reader kite jugak kan

yani: merapu tu untuk diri kite je, as long as kite tak kacau orang, then tak pe.. anyway, nanti aku upload contest2 tu kat MG, dua yang bawah tu contest baru tu

suzie: yaa... tapi mane bahagian tak setuju tu.. hehe mind to share :)

Anonymous said...

[url=http://www.pi7.ru/zdorove/1610-afrike-ugrozhaet-epidemiya-obezyaney-ospy.html ]Картинки приколы [/url]
Отношения у нас портятся из-за такого, что у нее есть еще одна подруга близкая и у меня другие подруги. Когда она мне что то расказывает про то как они провели сообща время(просто пили,болтали) меня терзает ревность и также самое я замечаю у нее,когда я что то рассказываю про себя с другими подругами. При этом мы друг друга любим, и про ревность не заикаемся, но выхода я не вижу. Как сделать так для того ревности не было? Нам по 25 лет.

Anonymous said...

[b]Привет Всем! [/b]
Я Екатерина Игнатюк... и это моя первая для начало запись в этом блоге.
Исходя из теории разумного эгоизма и как настоящая "эгоистка" расскажу немножко о себе любимой.
Я молода, здорова, небогата но стремлюсь, амбициозна, полна сил и энергии.
Живу счастливо, чего и Вам всем желаю.
У меня есть Интернет Клуб http://www.2nt.ru/users/katya (Важный разговор!Жду советов)) ) благодаря которому я наменрена помогать сохранять и улучшать здоровье людям.
Буду рада вас видеть у себя в клубе.

Предлагаю Вам [b][url=http://2nt.ru]секс знакомства без регистрации и поролей [/url][/b] и др, с огромным количеством информации по интересующей Вас теме. Для себя я нашла много интересного.

Anonymous said...

[b]Привет Всем! [/b]
Я Екатерина Игнатюк... и это моя первая для начало запись в этом блоге.
Исходя из теории разумного эгоизма и как настоящая "эгоистка" расскажу немножко о себе любимой.
Я молода, здорова, небогата но стремлюсь, амбициозна, полна сил и энергии.
Живу счастливо, чего и Вам всем желаю.
У меня есть Интернет Клуб http://www.2nt.ru/users/katya (у меня появился любовник.. ) благодаря которому я наменрена помогать сохранять и улучшать здоровье людям.
Буду рада вас видеть у себя в клубе.

Предлагаю Вам [b][url=http://2nt.ru]секс знакомства ангарск бесплатно [/url][/b] и др, с огромным количеством информации по интересующей Вас теме. Для себя я нашла много интересного.

Anonymous said...

вообщем у меня малые потовые губы выступают из больших...и это смотрится так некрасиво....так как они прям выпирают...блин это так неудобно...просто я же рано или же поздно потеряю свой блеск девственнось, а что будет с парнем который увидит это? кроме всего прочего клитера у меня не видно...я так боюсь азочаровать такого с кем буду сообща в дальнейшем...напишите правду, это же ужасно да?

[IMG]http://v7em.com/go/vnimanue.png[/IMG]

Anonymous said...

а мой МЧ любит поваляться, так и говорит...через 10 минут меня надо ещё раз разбудить...а пока я хочу поваляться

[IMG]http://v7em.com/go/vnimanue.png[/IMG]

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez