Tuesday, August 10, 2010

Watch out this space TOMORROW for the RESULT!!!

and wishing you Selamat Menyambut Bulan Puasa Ramadhan Al Mubarak.

ape yang u ingat pasal bulan puasa??? Me, since I am following close to 200+ blogs, I tengok, majoriti bloggers are talking about this coming Ramadhan, mengucap selamat kepada semua orang dalam menunaikan Ibadah, dan majoriti jugak I tengok, update what you want to eat before Ramadhan kan kan kan...

Kalau cakap pasal Ramadhan, dari tahun ke tahun, I sangat rindu untuk puasa sebulan dekat rumah mak I, ok lah fair enough, rumah mak I tak de lah jauh pun, kalau naik kerete tak sampai sejam pun, tapi sebab rumah mak i jauh dari tempat keje (ok ok alasan), kat KL ni dah lah keje penat kan, nak duduk dalam traffic jam lagi, tambah la penat.. (ok ok alasan lagi).. sebab tu lah I malas sikit nak ke rumah mak I kalau hari keje. Selalu nyer kalau tinggal, dah tak nak balik balik, so selalunyer, kadang2 sampai sebulan jugak bertapak kat rumah mak I.. but anyway, weekend memang I akan singgah, tido sane kejap..

Back to the story, kenape I suke puasa kat rumah mak I. First I still ade mak ayah, bukak puasa dengan mak ayah sangat beze kan, nak nak my mother jenis yang mesti WAJIB masak walau macam mane penat sekali pun dia balik keje.. So masak yang dia makan dah tentu sedap.. lauk lauk beli beli ni jarang lah sangat.. tak pernah beli pun lauk, kalau beli pun kuih je. itupun jarang.

yang bawah payung tu mak I, sebelah tu auntie sebelah rumah.. mak I kalau masak, tang tang dia tengah rajin terlebih sangat tu, macam ni lah kat luar rumah

Secondly, makan ramai-ramai, I came from a BIG family, I have 7 siblings, sorang tak de, nun kat UK tu tamoo balik balik (hello Saffuan, kuih raya dari Ms. S dah dapat ke :p) so, bile bukak puasa ramai-ramai sangat meriah.. berebut lauk.. then boleh borak-borak.. kalau ade adik I Mimi tu lagi la meriah, mulut dia kan suke menceceh (ha haa satgi sure minah ni telefon *oo kutuk orang dalam blog yer).

surau depan rumah mak i

and third, ni I rasa paling istimewa, sebab tak semua rumah yang dapat macam rumah mak I, rumah mak I betul betul depan surau, gate surau adalah depan gate rumah mak I, lintas jalan terus sampai.. Kami adik beradik, ramai-ramai akan pergi surau same-same.. usually akan gilir-gilir ngan mak I (nak nak kalau tak de sape yang Cuti cuti Malaysia), kalau tak sape nak tunggu rumah kan.. i selalu akan solat terawikh 8 rakaat pertama dan my mother akan start terawikh 8 rakaat terakhir.. best, orang lain, kene parking kerete, pastu jalan sesak lagi sebab orang pergi surau.. kiterang just lintas jalan jer.. bile balik terawikh, mase ni lah seronok borak dengan ayah I, tapi dia selalu balik lambat, orang pencen kan, lepas dah 20 rakaat terawikh lepas tu borak borak session kat surau tu.. eheheh

Macam mane pun.. selamat Menyambut Ibadah puasa...

Last but not least.. result will be announced tomorrow!!!!






   

6 comments:

mama zharfan said...

bestnya baca citer u ni mira..u sgt bertuah sbb both ur parents masih ada..so gunakan masa bersama mrk sebaik mungkin
wah, kebetulan plak, i pun ada 7 siblings..patut ler serasi jd geng ni ;) selamat berpuasa yer mira :)

Em's Family said...

u pun 7 beradik jugak ke? no wonder... hope to see u anytime soon.. nanti kalau u dah balik malaysia kite jadi buddy buddy ok hehehe

kirana said...

sonok la mak n family dekat2 ....amik kesempatan bukak posa sama2 ..huhu kami di perantauan ni...uhuk!tak mau sambung ayat lah..


eh surau tu mcm kenal jerr...hehe...tp skrg dah tak lalu dah situ...

Iryani Noor said...

heheh aku paham mcm mana perasaan ko time ramai2 p masjid dpn umah.. sonok kn.. jln kaki jer.. tp thn nie aku xdpt la nk pegi sbb sapa nk jaga sofia.. aiyooo..
anyway slamat berpuasa beb..

mama_umar_maryam said...

wow..baru bc pon i dpt rase meriah tu..air tgn mak ni mmg 'ikat' anak2 kan..umah mak i pon xjauh jugak,heh2

maszmadi said...

iskiskisk bestnyer kalu dpt pose ngan family kan.. eee tringat kampung la pulok.. hukhuk

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez