Monday, August 16, 2010

This is actually the story...

Im glad that I know ramai kawan-kawan i yang betul-betul i kenal are actually reading my ramblings.. sorry guys sejak kebelakangan ni asyik pasal contest macam tak de keje lain.. ade ade .. banyak. even hari ni pun sampai rumah mase azan maghrib, tapi balik rumah mak i kat kemensah, so sampai2 makanan dah siap hidang.. siap ade pinggan lagi, tinggal nak duduk and masuk mulut jer.. 

Thank you for the word of encouragement.. to be honest, actually i nak cerite pasal bende lain, tp bile tulis tulis.. keluar bende lain.. i nak cerita.. (ok another story).. during my interviews dekat big four company 5 years back

P*W*C - interview buat dekat concorde hotel, ade presentation semua.. i passed that presentation, lepas tu second interview pulak. dekat office at Si*me Dar*by tapi mase tu i mintak as IT audit.. i berselang-selang interview dengan cousin I, Ani, she finally owned the job but I was rejected.. 

K*P*M*G - ini I mintak as auditor, orang yang interview I was one malay manager, lelaki, harus diingat, mase i pergi interview semua ni, i baru je kawin.. kawin muda belia.. so manager ni terkejut la dia I kawin awal, I kawin umur 23 tahun .. muda kan :), dah la kawin, mintak pulak keje audit.. honestly tak sesuai, pulak tu , kalau u nak naik pangkat, harus lah duduk amik exam, tak kisah la ACCA , MICPA , CPA, or ICAEW.. yang penting kene amik exam. So, dia terus terang cakap kat I, dia takkan bagi i job ni sebab dia tahu, being an auditor is a tough job especially for those married woman. I appreciate dia sebab dia berterus terang.. i pun tak feeling ape-ape pun..

E*Y -ok, kat sini i mintak dekat Tax department, specifically in Ind tax. mase i amik intensive course tu, lecturer yang ajar I yang paling best sekali was tax lecturer, plus dia pun datang dari Company ni. so banyak la dia cerita yang buat i rasa sangat interested, pulak tu mase this course, i scored sangat lah tinggi untuk this subject.. I memang giler nak masuk E to the Y ni, nak nak kalau compare dengan 3 Big Empat yang lain, E to the Y lah office yang paling cantik sekali (haha, main peranan jugak tu kalau office cantik :))... finally I dapat..

Del*o*iT*te - dekat sini I mintak auditor pulak, saje nak test market.. this is the story i nak share.. orang yang interview I again was a malay guy, tak sure mase tu dia manager ke ape, tapi sekarang ni dia one of the partner.. again seperti biase, terkejut sebab i dah kawin, lepas tu mintak masuk audit pulak.. dia kate, dia tak berapa setuju orang yang kawin jadi auditor, sebab dia kate tak sesuai, (same je alasan dengan K*P*MG manager tu), tp dia tak de la terus kate I rejected. Dia cerite cerite, ape i nak buat, i kate i nak buat tax.. so dia pun interested la dengar cerite i walau pun hakikatnya mase tu goreng lebih.. dia bagi i phone number untuk contact partner / director kat situ and his phone number (business card) in case kalau derang tak reply i punyer phone or email..Kagum tak, mase interview, interviewer kasik u business card...

I memang simpan lah phone number yang i salin tu dengan business card dia even though mase tu i dah officially jadi milik E to Y, i simpan no tu sampai hilang.. biase la kan , simpan sangat sampai bende tu hilang sendiri.. and thats what happened to me..

so, hari tu, ok ok, you all tahu kan saya ni dah keje kat sini pulak lepas 4 tahun kat sane.. so satu hari dalam lif tu, i sorang je dalam lif.. and I TERNAMPAK partner ni in the same lif, yang interviewed i 4 tahun lepas.. dalam lif tu i berdua je ngan dia.. ok what should i say.. im glad to "meet" him.. teringin nak borak, tp how should I start.. takkan

"hi, my name is Amira, you interviewed me last 4 years" OR
"hi, my name is Amira, after 4 years, Im here" OR even worst
"hi, my name is Amira, u rejected me as an auditor, but now i already an assistant manager here in Tax" OR
"hi, do u know me, i know you"

kekekeke, banyak sangat soalan dalam kepala, last last tak tanye pun.. but i dunno.. im just glad.. i macam terhutang budi ngan dia..for dunno wat reason..i rasa mase dia interview i, dia macam ikhlas nak tolong. Tolong I supaya i tak sangkut dalam audit.. Actually, Im glad i jumpe 2 orang interviewer yang betul-betul cakap, this job is not suitable for you. bukan sebab u tak layak, tapi sebab the commitment yang sangat tinggi..

so kawan kawan, actually ni lah yang i nak cerite :D bukan nyer pasal PET tu, tak tau macam mane boleh tersasul ntah... :) ok i rasa dua entry ni banyak benor i reveal cerite about my past.. i think wanna stop now, untuk beri laluan kepada bende bende contest, Emir dan sewaktu dengan nya..





   

10 comments:

mama zharfan said...

setiap yg berlaku ada hikmahnya..me pun ada buat entry psl sejarah keje me..tunggu me auto-publish..sajer nak share dgn readers and bloggers frens..why i end up lecturing and now in UK :)

ashra said...

pjg perjalanan kan tuk capai tahap mira skang..papepun,sure mira tau hikmah di sebalik apa yg allah sediakan..

kirana said...

huishh seme gempak2 company..hih
mcm best tgk auditor tp tak tau mcm mana komitmen smpai dia kata dah kaweh susah jd auditor tu

Ummi Dania Yasmine said...

setiap yg berlaku ada hikmah yg tersembunyi.....lama2 baru kita realised it!!!

abanglong said...

salam :)

first time singgah.

nice entry n thanks for sharing. my wife was with the co kat sime darby tu dulu hehehe.

those were the days la.

mommy nazeef said...

hahaha...bile bace ur entry, teringat pengalaman kiter yg seakan-akan same tuh...tapi, norish xterjebak trus dah...
ade gak interviewer tu tanye 'u sanggup ke x dating ngn ur bf on every weekends?' while he pointing at my bf (my hubby now) yg tgh tggu kat luar bilik....hahahha...

kakyong said...

kakyong pernah koje audit for 15 mths.. b4 that 5 1/2 mths trainee.. @ EY Ipoh.. back to years 1995-1997...

I love the job very much.. tp tak tahan kene leter dgn mak ayah sbb selalu balik lewat, kdg2 tghmlm.. walhal g kerja seawal pagi.. hmmm.. dah jadi sejarah..

to those yg nak pergi jauh dlm kerjaya sbg Akauntan, memang bagus bermula asas dgn audit.. u'll be a good & analytical accountant.. lebih lagi dgn keperluan skrg ni yg semakin mencabar..

mama_umar_maryam said...

heheh,beselah mira,laen yg nk citer laen yg ditaipnye,i pon camtu gak..

Syima Emi said...

saya suka cerita2 lama ni. wpon org selalu cakap, yang lepas biarkan melepas.. tapi benda yg lepas2 tu yang 'menjadikan' kita seperti hari ini.

Em's Family said...

suzie: i read ur entry already, bagi i semangat pulak bace ur entry.. tapi tak tau la still nak proceed ke tidak hahaha berangan kene lebih sikit dulu

zeti: kan kan, selalu macam tu, tetibe either mencurah2 ke tempat lain...

kak yong: kak yong auditor jugak yer.. seronok sebenarnyer, tapi cume tak tahan the long hours and in my case, boss i agak garang sikit.. boleh berdebar jantung kalau nak ngadap dia.. and kak yong orang ipoh rupenyer :d

abang long: ooh, ye ke, sekarang masih lagi di auditing firm ke, atau company yang dah pindah dari si*me d*arb*y tu yang terakhir. anyway its good for those married woman yang tak berambition nak jadi partner.. keluar cepat2 sebab lagi lame, lagi erk.. stress..

mommy nazeef: but your work now is better.. :) kan kan kan.. ade hikmah semuanyer

syima emi: sebab cerite lame is our history :)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez