Tuesday, August 10, 2010

Musim Rambutan & Kenduri Tahlil 40 hari

Cerita ni dari minggu lepas, tapi tak sempat nak update.. so at the end of July, three of us balik Melaka sebab my MIL buat kenduri arwah untuk 40 hari. cepat kan..

Bile kerete masuk je perkarangan rumah mak, mak aii, tengok tengok rambutan mak, merah menyala, dah la hari tu panas terik. Mak dah pesan dia memang niat nak sedekah kan rambutan-rambutan ni kepada orang yang datang, target dalam 40 orang, perempuan saja.


Jadi cucu-cucu, anak-anak tolong lah, i tak tolong amik rambutan huhu, tolong makan bawah pokok jer.. :) Lagipun cucu cucu seronok amik rambutan, thats remind me I tak jumpe gambar Emir, ade gambar dia, tapi tak sure, camera mane bapak dia gune..


Mak dengan hasil rambutan dia, puaaskan, tanam tanam buah tumbuh dengan lebat, boleh jamu orang makan


Inilah hasilnya.. banyak kan, siap buat 30 plastik bag kot, itupun the next day, kiterang amik lagi mau dekat 20 plastik bag, nak bawak balik kl. itupun pokok rambutan tu buah dia banyak lagi kat atas pokok..


Bacaan yassin.. sedap suara ketua tu...






   

6 comments:

Fakhrur Razi berkata said...

hahaha kalau jual tuh sume dh bpe inggit dh tuh xD
btw.. slmt berpuasa~ =D

ashra said...

wahh..besnye
samalah kita..baru balik dr kg ni..mmg duk kejekan rambutan je sebelum puasa ni kan..

mummy_ayu said...

bestnye..teringat rumah arwah nenek ayu pun ada tanam pokok rambutan..kalu musim cam nie best je layan..tapi semua tinggal kenangan..

mommy nazeef said...

wow...banyak nyer rambutan.sedapppp...klu pokok sendri sure manis :)...nazeef takot nak pegang buat tu...die geli ade macam rambut-rambut tuh.hahaha...

jojoe said...

yep.. teringat rambutan rumah arwah nenek i. warna kuning. skrg sume tu tinggal kenangan jer.. dah takde lagi.

Em's Family said...

Fakhrur Razi: hahaha, itu lah orang datang tu ingat kiterang nak jual ke ape, sebab banyak belonggok kat luar rumah

ashra; sebab tahun ni pun rambutan musim dia elok je sebelum puasa

jojoe and ayu: hmm... dulu arwah nenek I ade kebun, tapi tak de sape nak jenguk2 now tinggal kenangan jugak

noris: hahaha, dulu emir pun same, tapi kiterang bagi2 jugak kat dia.. now dah ok

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez