Thursday, July 08, 2010

Cerita lama - 1Superkids Family Day

Aah sungguh Along akan marah saya, rasanya nak dekat dua bulan jugak lah cerite ni dah selesai, sebelum pi LA lagi, tapi I baru terhegeh-hegeh nak upload. 

Mule-mule cerite dia macam ni, Along adalah message I kat Gtalk, dia cerite dia nak buat Family Day, lepas tu dia tanye Mira nak bukak booth ke tak, so tanpe rasa ragu ragu, ye lah honest mase tu nak tolong Along, terus jer cakap OK, tapi dalam kepala sungguh tak fikir mase tu nak jual ape.. Saja nak meriah kan booth..

Lepas tu tengok Along buat promosi besar-besaran, banyak betul penaja yang masuk, majalah Nur, Karangkraf, Playhousedisney. Mule mule sungguh Along, ingat gathering biase gitu jer.. lepas dah tengok promosi macam nak rak, aaa baru tahu, ni bukan sebarang Family Day.

Along mase tu dah mintak dah, mane banner I, nak jual ape.. serious tak decide, cakap kat Along nak buat Bubble Tea, lepas tu seminggu sebelum Family Day tu, cerite lah kat my mother, dia kate, tak ke nyusahkan buat air ni, nak angkut, nak angkat, nak bancuh. Lepas tu fikir ye tak ye jugak. Lepas tu mama tanye, tahu ke nak buat air nyer.. Bubble Tea ni macam segala bende letak susu, carrot susu, honeydew susu, lepas tu letak jelly, sedap!! Lepas tu baru terpikir, alamak serious tak tau buat, tahu beli je, agak agak boleh laa, tapi ni nak jual, buat malu "ini adalah bini Encik Emran".

Lagi seminggu baru tekedek kedek pikir nak jual ape, sekali pikir punyer pikir, barulah teringat Encik Emran ni ada lah beli baju yang sebegitu banyakkkk konon nyer nak suruh I jual mase dia bagi tempoh konon konon I boleh berhenti keje (sekali tak boleh pun ;p). Sekali tibe tibe bile Encik Emran tak kasi saya berenti keje dan I pun dapat keje baru, jadi baju tu pun terperam  buat pekasam.. bukak dari plastik pun tidak.. So decide la jual baju tu..

Lepas tu pikir balik, selalu nyer orang datang gathering ni mane laa nak beli baju kan. bawak duit pun tak de lah banyak mane pun.. so I pun mule lah ligat cari source mane pulak nak kembalikan balik sewa booth, sekali terpikirlah nak jual toys :) so sehari sebelum tu, barulah terkedek kedek sekali lagi nak cari toys ape..

So di hari itu, wah banyak betul orang yang jual, bile tengok semua orang betul2 semangat, mase tu kite dah naik segan la, I ni macam main2 pun iyer jugak. huhu mase tu pulak tak bawak Emir sebab kalau bawak sure Emir tak boleh duduk diam, jadi melepas lah Emir nak dapat Goodie bag dari Playhousedisney. Tapi takpe..

with Juan laki dia sporting, siap karoake lagi..

with Shila yang sarat mengandung, with Adam yang pakse mama dia beli belon we all haha

Tengok ramai betul geng geng blogger, tapi sungguhlah nak tegur ni i segan, lainkan i kenal, cari tuan rumah, dia punyer lah ke kiri, ke kanan, lepas tu hilang, sungguh busy Along hari itu. 

acara dengan clown dan macam macam

ramai kan budak budak, ade tak anak you terselit dalam gambar ni??

ni acara untuk ibu ibu

Macam macam acara ade, ade ajar macam mane nak ikat tudung, ada acara dengan anak anak, ada acara untuk bapak, dan ada acara untuk seisi keluarga. I ni teringin jugak nak join tapi kene jage booth, kalau tau besau macam ni, tak nak bukak kedai hahaha.. :p

oh sebelum itu, Wisma Bling Lustre ini terletak di Puchong, kalau ade yang nak buat training ke, seminar ke memang sesuai lah tempat ni. khas untuk anak anak pun ade. Kalau nak tahu lebih lanjut boleh tanye Along (tuan punye kedai ni).

 tak sure, tengah gossip or layan customer :)

bukan belon jer, ade bubble gun lagi.. habis OK...

tuan kedai yang sempat posing kejap...

macam mane business kiterang hari tu, err untung di sini, rugi pada hari tu jugak. baju baju tu tak laku pun, dua orang je beli, yang laku nun tu haaa mainan mainan tu, lagi satu nasib tak jual air, air Along kasik free jer sepanjang majlis tu berlangsung. since adik adik tolong tukang jual hari tu, tanye derang nak duit ke nak belanje makan, so derang kate nak makan.. hahaha, senang kan.. so bawak la derang pergi makan.. tapi bile pergi makan tu, kaw kaw derang order, biase lah adik adik aku kan.. :) alang alang kakak dia nak belanje, belasah je lah hahahaha.. 
with Mimi and Cik Yah tukang tolong, tapi nampak tu, duit tak rate-rate.. nampak benor tak reti berniaga hahaha

Anyway, memang kagum tengok kawan sendiri dah ade usaha untuk berniaga, is not easy to run a business, even mira ni yang buat sikit sikit, pun kadang2 malas jugak nak layan, ye la ade setengah tu banyak songeh kan , ade setengah ok.. apetah kalau nak jage satu kedai, tiga tingkat lagi.. kagum kagum.. 





   

5 comments:

mama zharfan said...

along dlm citer ni saper? ur kakak sulung ker?

ibu emir said...

Eh takla kwn I kat U dulu, kalo dlm blog name glamer dia mommy Lyna

toughcookie said...

hehe laki i haritu karaoke, anak dara i jerit kuat2 tak suka dengar daddy dia nyanyi. nangis teresak2 bila dengar daddy nyanyi. lepas daripada tu, dah taknak karaoke depan anak dah sebab she will scream. agak2 dia nak cakap macam simon cowell tapi tak boleh... so jerit je la ;P

Mommy Lyna said...

Alamak... TQ Mira for this very nice entry... Terharunya huhu. Btw we ve more events incoming. Kalu weekend boring2 tatau nk buat ape, Mohhh Le ke sini hihi

Iryani Noor said...

rajin seyh bukak booth...
aku mmg respect la org yg pandai berbusiness nih..
kalu aku la mesti dh lama bungkus.. kekekek...

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez