Tuesday, June 15, 2010

Lets learn how to make sushi from Chef Emran :)

You know Emir loves to eat sushi, I mean really. We always asked him "Emir, nak makan ape hari ni?" and sometimes he answered "Nasi Jepun" (dalam seminggu tu adalah 2 kali), and he is able to eat 4 plates of sushi at one go (betul tak tipu punyer!!) Kire memang berbaloi bawak dia kat Sushi restaurant. It all started when we went to Japan where he found his love with Nasi Jepun.

But you knowlah, sushi is not cheap, sekali duduk dah berape kan.. so Hubby decided to browse the Internet to find out on how to make a sushi..

First: you have to decide what you want as the ingredients, that day we had to Tuna, egg, sausage, cucumber and crab stick. Of course, you have to buy the essential ingredients - the vinegar, seaweed and the Japanese rice.

Do like this..

Start with the rice, then your ingredients and ends it with rice

Roll it nicely

and it will come out like this...

and cut into pieces and DONE.. ini kenyang tau!!




   

7 comments:

ashra said...

wahhh..emir suka makan sushi.
bagusnye..
auntie ash pun tak reti makan sushi,skadar try2 je.hehe.
pasni,da pandai wat sendiri,slalu la emir makan ek??

Jojoe, as you know her. said...

i like sushi too! tp yg biasa2 je... kalo ikan mentah tu takmoh la. kat u-tube ada mcm2 tutorial.. i pon dah buat dah hahaha.. tp kalo ada org buatkan lagi best mcm u!

kirana said...

tak reti makan..tak penah try..
terer aaa emran buat :P

This is .... said...

wah, ingat taste mat saleh, sebab rupa emir cam mat saleh.. hehe. saya makan seketul dua, boleh la.. banyak2, rasa nak terkeluar balik.. :P

BabyBooned said...

rajin nye mister emran! ini mesti try ni..

Ibu Emir said...

ashra: kalau makan selalu nak termuntah jugak..

jojoe: same here.. mira pun tak de nyer nak makan mentah.. selalunyer ambik yang dah masak tu.. makan sashimi sekali je mase kat mabul last year

ana: meh sini nanti datang rumah boleh habaq mai, mira boleh suruh encik emran masak

this is.. idak nyer.. makanan jepun yang dia suke, tak pun nasik lemak

babybooned: kene!!

Ummi Dania Yasmine said...

yummy nampaknyer :-)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez