Friday, April 23, 2010

Emir and Letterland and Levi's Warehouse Sale

Pagi tadi ade post entry yang sangat panjang, entry yang betul betul cerite ape yang Mira rasa dalam kerjaya Mira. kira that entry is the honest entry so far, tapi tak tau la macam mane jadi nyer, entry tu dapat publish tajuk je, isi dia terus hilang. Rasanya, entry yang betul-betul honest sangat tidak sesuai untuk dipublish kot. But its ok, Mira pun tak rasa pulak nak repeat one by one again. Enough is enough.  Sekurang-kurangnya puas jugak lah.

Anyway, hari ni tambah lagi RM150 dalam Emir punyer expenses, hari ni sign up kan dia dekat kelas Letterland. Sebulan RM150 tu, kire macam tuition la but in fun learning ways dekat sekolah Emir, dua kali seminggu, dari pukul 2.15 sampai lah 3.15. Sebab kawan-kawan dia pun join, kite pun join jugak, kesian pulak dia kalau tak join, lagipun kelas tu bukan la suruh ajar masuk periksa jawab soalan ke ape, just a fun class. 

Honestly Mira sendiri tak jumpe cikgu Emir lagi nak suruh dia explain what is the program is all about. Tapi Mira tahu Emir dah belajar basic of letterland sejak dia kecik lagi, sejak dia masuk sekolah ni lagi. Makin dia besar, makin complex sikit Letterland dia. 


Based on my understanding, Letterland was introduced in UK 40 years back. It is one of the method to teach young kids to learn how to read and write but in child friendly phonics. MAcam kite belajar dekat sekolah A untuk Ayam, B untuk Bola, Tapi kalau dalam letterland, A Annie Apple, B Bouncy Ben and setiap satu huruf ada lagu dia macam mane nak nyanyi dan ade cerite dia. Setiap satu character ade buku dia sendiri


Kalau nak tahu lagu dalam Letterland, boleh check Youtube, just tengok Annie Apple, belambak la keluar. Macam Emir sekarang, kalau huruf memang dia kenal, tapi kalau cakap pasal Letterland, dia tahu Annie Apple sampai Kicking King, yang lepas-lepas tu kejap ingat kejap tak..

And yes, i know some may say waaa cepat nyer si Mira ni nak suruh anak dia belajar bace buku. Itu mira tak boleh jawab, tepuk dada tanya selera mak ayah masing-masing. Kalau ikutkan Mira, Mira tak de la kisah kalau anak Mira boleh bace buku, kenal huruf lambat ke cepat, it doesnt matter, tapi since this program adalah fun and di ajar oleh cikgu yang specialised in this method, why not, lagipun kalau tak, Emir masih duduk dalam nursery tu main main, dari main main, baik bagi dia masuk kelas yang boleh develop dia punyer skills.

kalau nak tau ape itu letterland, boleh ke website www.letterland.com Emir punyer kelas ni kire macam satu hari kelas tu RM18.75, I think orang luar pun boleh masuk.

Tapi itulah budak budak sekarang ni, everything comes with money. Mira dulu belajar bace buku tu pun dari rumah and Mira tak sure sape ajar Mira. If I am not mistaken, by the time Mira masuk umur 5 tahun, mira dah tau bace buku. Semua tu free je dulu. Tapi bile fikir balik, kite keje kuat untuk sape, untuk keselesaan anak-anak kite jugak. 

Anyway, ade Levi's Warehouse Sale for kids sampai sabtu ni dekat Damansara Uptown 1, Level 9. Mira dah pergi tadi dah memandangkan satu building je dengan D****TT*, baju tak de lah banyak pun, kalau baju semua RM30 kalau gown and pants semua RM75, I just bough a shirt for Emir. Try nak amik gambar tapi apakan daya, sebab tak ramai orang datang, staff dia punyer mate dok melilau tengok Mira.. so ini jelah sempat snap, lagipun mira gi sorang je, tak de geng, semua orang busy ngan filing, Mira turun bawah jap nak tengok ape yang best, tapi lepas office hour ok. 


Baju baju yang gantung tu, bukan yang tu je yang tinggal, nanti kite masuk, dia bagi kite pensel and kertas, and kite kene tulis code baju tu, nanti baru amik order and bayar.. Ala ala macam kat Ikea....





   




2 comments:

BabyBooned said...

enrol kat mana,mira? gibran does letterland at school (part of the daily program) tapi buku dia tak banyak

Em's Family said...

Kat Sekolah Emir, wanna know more, nanti give me your e-mail ya.. :) Thanks

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez