Wednesday, March 24, 2010

di tempat baru..

Masuk hari ni, dah nak dekat dua minggu Mira kat tempat baru. mesti ramai nak tahu, ape yang mira rasa.. well telling you the truth, I feel bless and for the first time after four years, I do enjoy what I am doing. ok masih baru lagi nak cakap, tapi Alhamdulillah, walaupun masih segan-segan nak join orang bercakap, tapi boleh katakan, Mira dah nak 70% untuk settle down.

Hari ni balik lambat, dalam pukul 9 lebih baru sampai rumah, tapi dekat ofis dalam pukul 8 pun dah tak ramai orang. Kalau kat tempat lame, kalau balik pukul 8 pun dah ade orang perli-perli.. tuan tuan dan puan puan, seriously workload dekat tempat sekarang adalah sama dengan yang pernah mira rasa dulu, tapi perkara yang paling obvious yang buat mereka-mereka ini boleh balik pukul berapa yang depa nak, sebab tidak banyak admin process and yes, everyone is given the trust to handle your own portfolio. Tak perlu email comel comel pun nak suruh manager review ke ape. Semua akan cc the engagement team, kalau salah, senior dari u akan call you kate you bagi salah e-mail. Simple - YES, itu baru satu banyak lagi..
Dan yang buat mira paling gembira, adalah apabile diberi peluang untuk membuat macam-macam  bende yang mira rasa mira takkan dapat sentuh kalau berada di tempat lame. Kat sini sesungguhnya tak payah nak meminta-minta mintak buat advise, bende tu datang dengan banyak nyer, dalam mase 7 hari dekat sini, mira dah cover 3 advise. 

dan hari ni, paling happy sebab advise untuk share plan dah berjaya keluar. mase dekat tempat lame mira memang nak sangat buat share plan tapi itulah, kat sane dah ade orang tetap buat. tak denyer nak amik orang baru. mase dapat advise ni, memang nak nangis sebab knowledge mira adalah sangat cetek untuk share plan, yang ni kene advise and give your review on Company's shareplan.

Banyak lah soalan bodoh Mira tanye, dan mangse yang kene jawab adalah Naz dan other colleagues. Mira amik masa nak dekat satu hari nak siapkan bende yang tak tau. tapi slow slow buat. Nak naik stress pun iyer jugak sebab memang tak tau.. akhirnyer hari ni bende tu dapat keluar. Puas tak terkata. Berbaloi balik lambat hari ni nak nak boss boss cakap Thanks. yes, cakap Thanks pun kite dah happy.

ade lagi dua orang colleagues yang dulu kat tempat lame yang jadi manager di sini, walaupun saya tak de lah berbaik, tapi tak dinafikan, knowledge mereka-mereka ini sekarang adalah jauh lagi bagus.. sangat jauh lagi bagus, they can comments and give their view on anything about tax, bukan saya nak rendahkan mereka, tapi mira tahu, macam mira jugak, kalau ade kat tempat lame, tak mungkin ilmu setinggi itu.

Tempat lame lagi kan dikenang. Ya tak dinafikan, tapi penghijrahan tu bagus, Orang kate buat ape lah nak pergi tempat yang rendah sikit tarafnya (tak yer, kalau Tax, we are currently is THE BEST) lepas tu buat keje yang same, kawan-kawan, semua orang boleh ukur tahap kemampuan diri sendiri. Sampai bile kite nak tengok orang amik opportunity tinggalkan kite jauh macam tu. 

SAya sangat happy, balik balik (ya tengah duduh rumah parents sebab Mr. Husband terbang ke Surabaya) terus tuju kat Mama and Baba cerite pasal happy saya. Mira memang sangat happy buat share plan tu. Sungguh!!

Tapi ye, sini, keje banyak tak dinafikan..  Memang banyak. Honestly, Mira pun tak tau berape lame Mira boleh tahan. 

Tapi dalam kesyukuran tu, gelak tawa dekat tempat lame masih lagi dikenang. Agaknya apa khabar mereka...




7 comments:

Syana said...

Alhamdulillah..semoga terus maju dan berjaya.. saya diakan tak lama lagi, mira jadik bos besar pulak.. hehehehehe

Teh Zawani said...

Congratulations, Kak Mira! Happy to hear that you are enjoying what you are doing now...Alhamdulillah :)

I think I need to start taking risk also...hehehehe..been stuck doing something I don't have passion at all, for almost 4 years now...ngeh ngeh ngeh...

so yeah, your story helps to motivate! :D

.:HalogAmora:. said...

tempat jatuh lagi kan d kenang mira, ini kan pulak tempat y pernah memberi rezeki kpg kita. Anyway, keep up the good work. am happy to see you happy :)

Siti said...

Alhamdulillah...semoga Mira terus happy selamanya...

P/S: lambatnya Mira balik kerja yer..Siti paling lambat pun kul 7 sampai umah.. tu pun sebab jalan jem.

Naz said...

woohooo cam cikgu BM la u... hhehehe.. :))))

kirana said...

wahhhh happy sungguh dia!!
bila la sy nak happy mcm awk niiiiiiii

Em's Family said...

i have to go along way to find this sweet happiness, of course this line is very risky, salah advise, habis.. tapi at least saya sangat rasa di appreciate.

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez