Friday, February 05, 2010

Facebook or Blog?



Sekarang ni semua bende online. Dulu kalau ikutkan mak mak kita mane ade masa untuk diri sendiri. Kalau duduk diam, tangan tu mestilah menjahit, buat kuih, lipat baju, kalau susah sangat, derang terus tidur.. tapi zaman berubah, mak mak sekarang macam ade anak lagi sorang pulak.. Computer, tak pun laptop, name it!! Kebanyakan ibu zaman siber ni, mira cerite pasal mira lah, mesti akan melapangkan diri sekejap pegang komputer and buat ape yang nak buat.. Ramai yang bukak hari hari nak tengok apa jadi ngan kawan kawan dekat facebook or blog. Kalau I, I love blogging and once a while I will log on to Facebook. saya tidak lah hantu Facebook, saya adalah hantu blog.. kenapa.. 

sebab zaman mira adalah Friendster, mase tu tengah training kat PETT, bile ingat balik nak tergelak pun ade, kejap kejap bukak Friendster, jangan tak tau mase mule-mule Friendster ade, baik mira atau kawan-kawan mira kalau buat Testimonial... macam series punyer testimonial lah. macam bace testimoni dalam buku tu lah.. bila bace balik macam nak muntah hehehe..

tapi tak lama lepas tu muncul lah Facebook, tapi entah laa, mula mula tu ok jugakdengan Facebook tapi bila sampai satu tahap macam boring.. kalau  masuk setakat tengok ape orang update and gambar gambar kawan-kawan.. selalu bukak tapi tidak lah hantu nak bukak hari hari. dan mira bukan terjebak dengan segala macam game dekat facebook. ohh tidak.. i can easily become addicted, so adalah langkah bijak mira menjauhkan dari segala bagai Farmville la, Restaurant City dan ape bagai..

 
--sorry kecik, tak tau kenape tak boleh nak besarkan, tapi nilah gambar yang first saya letak dalam blog ni.. entry tarikh April 18, 2004 (bukan first entry, ni first entry yang ada gambar mira)...

yang I hantu, adalah blogging. Tak tau laa, kalau ikutkan Mira blogging ni dari tahun 2003 OK!! kalau series macam Redmummy, entah-entah dah boleh kaya raya macam dia, Redmummy pun start 2005. Sebab tu I know, some of my readers especially silent readers ada yang ikut mira dari zaman sebelum kawin lagi.. thanks ya.. :) appreciate that..

last picture in this blog.. gambar Emir..

Sebelum kawin, banyak lah update pasal University, update pasal nak keje ape, pastu pasal Encik Emran, bile nak kawin, update pasal barang-barang nak kawin.. leaps kawin, sibuk pulak cerite pasal waktu mengandung.. sekarang.. hehehe pasal Emirrrrrrrrrrrrr manjang... stress keje, family dan macam-macam lah.. 

 
-ni zaman Uni-

I really love my blog. sebab kalau mira bukukan, memang boleh tengok macam mane perubahan hidup mira dari dulu sampai sekarang.. dari anak dara sunti, now I am already a mother, a working mother, a lovely wife -- cewaahh, nak muntah Encik Emran bace.. kuat bebel la..

dan sekarang, orang blog sebab nak buat duit... mira mengaku mira pun, tapi macam mane pun, i will always maintain emmira.blogspot ni as my personal blog.. i takkan jadi macam orang lain yang terkejar-kejar nak followers ramai,  no no i dont do that.. dan saya adalah sangat tidak berkenan (sila jangan marah atau terasa) kalau dapat message macam, "i follow u, follow me back".. "or i nak hit 100 followers, follow i boleh".. oh 
tidak.. mira suke duduk diam-diam, bebel dekat orang yang kenal mira.. heheh untuk blog inilah..

 
Gambar yang dah gemuk.. ok ini pun kire nyorok bagus ni.. kurang nampak sikit original nyer :)

 tapi kalau cakap pasal MALAYSIA Giveaway.. yes, I memang all out for that blog.. considered as a charity blog, listkan seberapa banyak contest, but at the same time..im making money by doing advertising.. tak banyak tapi for the first month, which is in January 2010 i manage to get RM45 on advertising and it is really a good start.. yes sikit jer.. campur ngan Nuffnang lagi bulan bulan boleh laa ..

My Nuffnang tidak lah banyak.. plan to retain the numbers, tunggu sampai banyak sikit baru nak cash out.. huhu.. Encik Emran kate, kalau Nuffnang bankrupt jangan menyesal.. tapi saya kata.. "tak denyer, business derang blooming, mane ade bloggers tak sebut pasal Nuffnang" hehehe tapi tengoklah.. macam mane, rase nak cash out end of the year..

Tapi yang kelakarnya, I thought Malaysia Giveaway will increase my Nuffnang's money but it is not..walaupun visitor nyer adalah jauh kali ganda banyak nya dari emmira.. tapi yang banyak datangnya duit adalah dari emmira nilah jugak.. Atas sebab sebab itulah saya sukaaa sangat berblogging.. sebab Facebook tak leh buat duit.. Blog boleh :p Simple kan..





   

4 comments:

Iryani Noor said...

btul la babe.. mula2 dulu addicted ngan fster... then fbook.. aku skrg pon skali skala jer msk fb.. takut addicted main game die... tp blog walaupon aku nyer kengkadang je update, aku slalu blogwalking tmpt org lain.. suka bacer kisah org lain.. hehehe...

This is .... said...

saya pun takde addicted dengan FB.. Memang bukak hari2 tapi just utk tengok status and photo2 terbaru aje..

kirana said...

saya pon tak suka sgt fb..online ada la seminggu 2 sekali bukak tgk..
serabut sikit ngn fb rasa...
bab folowers tu mmg setuju sgt2..ada tu org tu ckp mcm awak tu ler..dia follow kite..pastu suruh follow dia balik..apa ke hal konsep follower ni..org follow kalau suka..tak yah nak paksa2...

Em's Family said...

Iryani: haah, friendster facebook pun aku jugak laa yang mengintroducekan kat ko :p and sekarang pun ko dah makin rajim blog blog ni ehehehe

This is.. kite ni orang orang lame kot.. so macam malas hehehe.. tak pun dah tua :p

Ana: betul-betul.. nak nak kalau orang tu kite tak kenal...

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez