Thursday, September 10, 2009

Ayam penyet

Every Wednesday hubby has a class until 6pm, so yesterday, there is no way I can settled my cooking before Maghrib (boleh sebenarynyer :p). Well, actually it is such a lame excuse -lah, few days earlier, I asked my hubby how delicious is Ayam Penyek since I have read abig Hu-Ha on it, and you know what he said
"Ayam penyet macam ayam goreng jer, kat Indon tu tepi tepi jalan-jalan dia jual"
"Jom try"
"Kat mane?"
"Kat curve ade"
"Nak makan ayam penyet sampai kene pergi the curve"
"ha ah tu je orang tau"
--------------------------------------------------------
Conversation continued on the way to work
"Petang ni nak makan ape"
"Ayam penyet"
"Sape belanje?"
"Papa lah"
"Tak de takde, kite dah bayar semua dah, bla bla bla"
"Kite pun tak nak belanje, kalau macam tu tak yah lah, lain kali pergi"
---------------------------------------------------------
Conversation continued lepas balik keje
"nak bukak puasa mane ni"
"beli je lah mane-mane"
"kate nak pergi ayam penyet"
"dah papa tak nak belanje, tak yah lah"
"ha ye lah ye lah, kite bagi RM50, lepas tu tak nak tau ape-ape dah"
"err, tapi ni dah kul 6 dah ni, mane ade tempat"
"tak de tempat, balik bungkus"
----------------------------------------------------------
Huhu, I think we were the last person who managed to find three seats there, (lucky me) or else we have to wait or take away, 
i have seen the menu, jus jeruk, es milo, da da da.. everything has been translated into Bahasa Indonesia. so kami dengan tamaknyer mengorder..
Of cos, ayam penyet for myself.. tapi Emir telah makan suku sebelum bukak puasa
Udang penyet untuk papa
Papa ni saje tau nak tunjuk orang macam pelahap sangat.. Tu sate untuk Emir (FYI, Emir loves sate so much) and bakso penyet... Ye ye, semua penyet penyet kitereang order.. Oh dengan Jus jeruk and Es milo extra
 
While waiting for the parents to finish eating, as usual Emir dah restless, luckily he "found" a friend "yang menerima nasib yang sama". Then, this is what happened in that small restaurant, mereke berlari, berguling.. tak pe tak pe, both mothers buat relaks je sebab nak makan dengan tenang hehehehe..

Overall, ok ok, this is my honest point of view, I couldnt find anything special about whatever penyet they offered, I guess it is all about the name that makes the chickens look more interesting and attractive. I have even browsed to look for Ayam penyet recipe and I agree with all of you, it is not as simple as ayam goreng that it used to be but to me, yes I agree with Encik Emran, it is still Ayam goreng with extra ingredients. Mungkin sebab dia peram semalamam kot. Udang penyet - udang goreng.  But after this, InsyaAllah tidak lah aku sibuk sibuk nak ajak Encik Emran cari ayam penyet lagi.. buat kat rumah lagi sedap kan :)

11 comments:

im_an_ibu said...

yerp, it has been such a hu-ha lately, kan? i thought it's an ayam yg dipenyek2kan. mcm ayam goreng rempahla, kan? huhuhuh.... now u already blog about it n well-described it, xdela i terliur sgt. hehehe... but if u buat, i'm willing to hav a try... wink2...

kirana said...

kite makan kat bali haritu..sama cam ayam goreng jer hehehe

kirana said...

eh mira ..suka layout baru ni..sgtg kemas..sng nk baca n tgk2 barang

Em's Family said...

che ah: ha ah, tak de la sebest mane pun, i mean best la tapi tak de la boleh dapat dekat ayam penyet tu je, actually belambak je kat kedai2 tepi jalan, even i think it is more to less to ayam goreng kat mamak tu, cume mamak letak daun kari.. :) wanna have a try, mari mari singgah di kuala lumpur.

ana: haa kan, ayam goreng biase je kan.. and thanks for the compliment huhu walaupun layout amik pada free template je and author sikit2 huhu

im_an_ibu said...

wah, u alter sendri layout nih? cayala... i'm sooo buta IT. xtau nak play around with the widgets, programming whatsoever....

ain said...

mira... aku baru nk ajak ko buka kat ayam penyet.. huhu biasa je ke rasa dia? tak penah try gak

hana said...

betulll!! i memang tak gemar ayam penyet.. nasi putih, ayam goreng, cili yg pedas.. kat rumah makan ngan kicap lagi sedap! hehe

BabyBooned said...

nasib baik u buat review pasal ayam penyet ni. i was also wondering what the big hu-ha was all about. curious nak try but now forgerrt it je laaa. baik makan ayam goreng gorengkan dgn tepung ayamas tu.. hehehe

p/s: mira, curve tu dah dekat dgn rumah i tu. nanti raya make sure dtg tau!!! i will try to buat small open house.

Em's Family said...

che ah: err, ha ah, tak de laa terror mane pun, bace Help tu jer huhu..

Ain: errr, errr.. ke nak bukak pose kat rumah aku jer? aku masak.. aku tak kisah.. i mean seriously.. rase ayam penyet tu serious biase je.. buat penat je aku meredah jam nak pergi sane hehehe

hana: yeah, rase macam tak kene sebab ayam goreng campur ngan sambal belacan yang pedas giler tu

BabyBooned: yeah exactly, forget it.. :D kalau raye nanti, kalau tak de ape2 insyaAllah I boleh bawak Emir jumpe Gib and you too jemput2 datang rumah i

dee_syana said...

hai.. lama tak singgah blog awk... saje nak bertegur sapa..

Em's Family said...

hai cikgu, tak de bende pun, ramblings mak nenek je lebih huhu

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez