Wednesday, August 26, 2009

My first homemade chocolate..

Sebelum sebelum tu, lepas ni, setiap kali nak bukak entry, I akan masuk satu contest.. alang alang kan.. seronok seronok.. 
http://chocville.blogspot.com/ is organizing an online contest to name her new website. No slogan is required, what you do, you just need to suggest the best name to describe Chocville as a whole. So here is my suggestion..

i suggest www.1-choc.com (sebab 1choc dah ade orang amik domain ni)

name nyer pun senang nak ingat, nak gambar kan malaysia, ape tah lagi kan, nak nak sekarang ni semua pasal 1 malaysia, 1 ni pulak means yang terbaik, tercanggih, so sesuai la untuk choc you yang paling best kan (hehe kaki kipas kene lah ade sikit).. budak budak pun senang sebut and I bet orang pun senang nak ingat.. yer tak tuan-tuan dan puan-puan..


1-choc pun i rase not only keMalaysia-an but commercial name pun ade jugak.. Ok tak??

Ok back to reality..

Over la saya ni, tak tau nape makin rajin pulak bertukang-tukang dekat dapur.. Shh.. orang kate, orang rajin jangan ditegor. :D

Semalam masak habis awal, so dalam hati memang dah bercadang-cadang nak buat chocolate, tapi tak tau bile, so there you go.. Tengok tengok chocolate ade, shortening memang ade, fresh milk pun ade, tapi cocoa butter tak de.. 

Tapi tak pe, belasah je lah.. Resipi, errr main tibai sendiri.. so nak kasik cover sedap, I letak almond nuts and pistachio huhu..

Tapi banyak kene practise lagi.. but as a first timer with my own recipe, I think I am quite satisfied..

Hubby said -- "ok ok, ade rase chocolate" hehehe.. 

Note to myself: Jangan diusik-usik chocolate tu, nanti dia tak cantik bile dah sejuk..

5 comments:

ciketon fazya said...

salam puan,
oo wat choc juga.. ni wat guna choc ape? boleh la kite share resepi choc making..

sitisifir10 said...

uwwah...patutlah H.O.T....ada coklat baru masak kat sini :P

a wife, mother and an employee said...

Rajinnya ibu emir ni..entri sebelum ni..penuh dgn cupcakes, ni plak choc. nanti boleh kitaorg tempah ye :)
btw, share le how you make the choc. nampak sedap tu..

Mummy Rizq said...

slurrpp..slurrrpp..... batal poser kang!

BabyBooned said...

ishh rajinnya si minah sorang niii. share la recipes, mira... ;)

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez