Sunday, June 28, 2009

HAPPY BIRTHDAY EMIR. GAMBAR NI DIAMBIL DEKAT HOTEL SERI PACIFIC, TEMPAH ANGAH TINGGAL MASE ANGAH ADE CONFERENCE KAT KL, KITE SAMBUT BIRTHDAY AWAL MASE NI 26 JUNE 2009. IBU TERINGIN MAKAN SECRET RECXIPE AND ANGAH BELANJE KEK.. ITS A SMALL CAKE, SOON I WILL BAKE YOU YOUR CAKE YA

Salam Emir,

Ibu bukan lah orang yang pandai tulis dan mencurahkan segala isi hati dengan ayat ayat yang boleh menyentuh perasaan. Bagi ibu, cukup lah dengan sekadar coretan online diary yang menceritakan satu persatu development Emir dan rutin seharian ibu. Orang kate dengan tulisan yang spotan makin dekat kite dengan orang itu.
Ibu menulis coretan kali ini masa Emir tengah tidur. Hari ni bukan saje Emir penat, ibu pun penat, papa pun penat. Penat menguruskan Che yah. Mane tak nyer, tak pernah ibu register sampai ambil mase 4 jam. Ape punyer sistem lah kan, nasib baik Emir tak buat perangai. Tadi Emir tidur, terus ibu angkut masuk dalam kerete, bile Emir jage, hari sudah tengah hari dan Emir tak mandi. Walaupun badan Emir melekit, ibu tak nampak tanda-tanda Emir buat perangai. Alhamdulillah.


Esok umur Emir genap 3 tahun. Emir lahir pada 2.34pm pada 29 Jun 2006. Nanti Emir boleh check balik entry Ibu mase kelahiran Emir ok. Ibu pun tak sangke, pejam celik umur Emir dah cecah 3 tahun. Dalam mase 3 tahun inilah, Emir banyak ajar Ibu tentang kehidupan, tentang kesabaran dan tentang pentingnya Ilmu..

Walaupun Ibu bekerja, selagi hayat dikandung badan, ibu akan berusaha memastikan setiap apa yang Emir pelajari adalah dari Ibu dan di bawah kesedaran Ibu. dan ibu rase setakat ni ibu jarang tak tahu ape perkembangan Emir..


Emir, meniti usiamu 2 ke 3 tahun, Emir sangat cheeky, makin senang dengan orang. Ikut mood Emir, bile Emir rase Emir nak didekati, panjang tangan Emir hulurkan, tapi bile tak, tak lah. Satu ibu perasan, Emir sangat tahu ape yang Emir nak, Ibu tak dapat pasti lah sama ada baik ke tidak. Kekadang Ibu rase macam Ibu dan papa terlalu manjakan Emir. Tak boleh salahkan kami, memandangkan Emir sorang saje lah anak Ibu dan Papa. Jarang sekali permintaan Emir kami tak tunaikan, jika kami tak dapat tunaikan, maka akan bawak lah permintaan itu ke bulan depan. Sungguh, sayang sekali kami terhadap Emir, kalau boleh ibu tak benarkan walau seekor nyamuk pun menggigit mu.

Di kala usia mu ke tiga tahun, satu perkara yang Ibu rase usia Emir terlalu muda adalah minat Emir terhadap komputer. Cara Emir mengoperate komputer tak langsung menampak kan Emir berusia 3 tahun. Sudah berape ramai orang terkejut dengan kebolehan Emir dan sekali lagi Ibu tak tahu sama ada baik atau pun tidak untuk Emir. Ibu takut sangat mata Emir rosak di kala usia yang masih muda. Emir tahu tak, Emir boleh bukan tutup komputer sendiri? Ibu cuma perlu bukakan suis dan seterusnya Ibu serahkan pada Emir. Emir boleh pilih apa permainan yang Emir suka. Sekarang ni Emir sangat obses main game kereta. Emir boleh ke kiri ke kanan, ke depan ke belakang. tapi ya Emir tak pernah menang lagi. :)

Tapi satu, ade satu game Purble Place, nanti Emir carilah, game tu Emir boleh main sampai menang kala umur Emir tak sampai pun 2 tahun setengah. Main chess emir pun pandai, tapi setakat tengok mane komputer akan gerak kan. Kalau Emir rase nak main drawing ke, Emir akan buka Paint, and err Emir pun pandai main Mahjong Titans.. Ibu tak ajar perkataan Mahjong, ibu cakap Matching game.. Mama memang bisinglah, tapi ibu tak de la ajar, Emir tengok ibu main.. and yes, paling utama Emir akan gunakan komputer untuk tengok segala macam kartun kat you tube. Emir kenal Pocoyo pun melalui Youtube. Emir kenal upin Ipin pun melalui You tube. The rest, Emir kenal cartoon via Play House Disney Channel. Sorry sayang, sampai sekarang ibu n papa tak belikan Emir lagi DVD player.

Manja.? Anak mane tak manje dengan mak ayah dia kan. BEgitu juga Emir. Emir sangat manje dengan Ibu. Yes, sampai saat ini, Emir masih lagi menyusu. PEnat ibu cakap Emir dah big boy, malu minum susu, Emir bukan tak paham, Emir paham, tapi kalau Ibu tak bagi, Emir akan ulang2 mintak sampai penat. Ibu pernah biarkan Emir paling lame 40 minit, ibu tak tau mane Emir dapat tenaga cakap "I want kuku ibu please" berulang-ulang sampai ibu boleh kesian dan cair. Ibu pun ajar Emir toilet train, tapi ibu stop sebab Ibu tak cukup kuat nak basuh sentiasa.. Heheheh.. InsyaAllah, bile Ibu dah betul2 bersedia, ibu akan ajar balik. Tapi Emir pun same, bile dah banyak kali accident.. Emir mintak guling2 pakaikan balik diapers. Ibu pun ikutlah, mane tak nyer ibu pun senang. :)

Bab makan, hmmm Ibu dah boleh senaraikan apa yang Emir suke, ape yang Emir tak suke. Paling Emir suke, segala ape bende bersup dan banyak banyak makanan yang ibu buat Emir paling suke, Chicken ball soup + crab meat + carrot + hotdog, memang boleh terangkat Emir makan. Pernah ibu masak Emir habiskan half of the periuk.. Tapi Emir ni pun satu, susah jugak nak makan, Emir punyer habit, bile Emir rase buat pertama kali makanan tu, Emir akan muntahkan balik, dan suapan kedua barulah normal. PErkara ni pun banyak kali jugak la teacher Emir cerita kat Ibu. Tapi ibu tak berape worry sangat, untuk ibu, Emir pun manusia, walaupun kecik, Ibu tahu Emir mesti tahu, kalau lapar, pandai lah cari makan kan..



Akademi Fantasia. Papa cakap, tak lame lagi entah2 Emir boleh jadi macam DAfi, suara tak sedap tak pe. Hissh, ibu tak berapa minat la anak ibu expose dengan entertainment. Tapi anak ibu ni suke betul Akademi Fantasia especially Aril AF7 mase Aril nyanyi lagu Panas, panas, pusing pusing and Emir suke betul lagu Menuju Puncak. err, sampai nak muntah ibu tengok lagu menuju Puncak.


GAMBAR DIAMBIL TEPAT JAM 12 MALAM 29 JUNE 2009, BARU BANGUN TIDUR, TERUS CAPAI PHONE PAPA AND TENGOK VIDEO

Pocoyo. Yes, Pocoyo masih lagi tangge teratas dekat hati Emir. Ibu rase Emir dah khatam dah tengok Pocoyo sampaikan satu hari tu, Ibu ngan Papa terkejut. TErkejut besar. Emir pasang Youtube Pocoyo dekat iPhone ibu. Lepas tu Emir letak iphone tu jauh jauh, nak tahu ape Emir buat, siap gaye siap ape yang Pocoyo cakap Emir lakonkan bersama dengan Pocoyo. Mau tak terkejut yang anak Ibu dah sampai tahap menghafal sampai that extend. Ibu tahu emir dah banyak hafal ayat2 Pocoyo, tapi Ibu tak tau sampai setiap gaye Emir boleh hafal jugak. MAse tu Ibu tengok Pocoyo Swept Away.




Emir ni ade satu tabiat, suke cakap rojak. Campur english melayu. Tapi tak pe, janji makin lame ibu tengok makin banyak vocab Emir dan hari ni mase kite ke Mid Valley Emir cakap "Too many people, I tak nampak Ibu", Yes, emir selalu guna ganti diri "Emir" atau "I".. Kelakar kan , panggil ibu pun kadang2 "You" macam..

"You lapar ke" "You ok tak" "i tak pandai" gitu gitu lah.. mungkin dari segi pelat, Emirmasih pekat dengan pelatnyer, tapi tak pe, untuk ibu setiap kanak-kanak lain perkembangannyer. Ibu kalau boleh tak nak jadi ibu yang pushy.. InsyaAllah...


dan meniti ke usia 3 tahun ni, Emir makin manje. Dulu semua bende nak buat sendiri, tapi sekarang, kalau boleh semua bende nak orang buat kan. Nak kate sindrom ade adik baru, tak jugak, sampai kadang2 tu nak bukak kasut pun mintak tolong papa. Tapi bab2 yang Ibu nak buat macam gosok gigi atau bancuh susu, tekan microwave.. yang tu lah dia nak buatkan...


Satu satunyer perkara yang Ibu sentiasa nak hari hari Emir buat ialah, Emir datang peluk ibu and say "I yev u ibu".. sebab ibu tahu, itu lahir dari hati Emir sendiri..

Emir, akhirnya, Emir berjaya tukar panggil Ibu dari Abu ke Ibu. Tak ingat ibu bile, tapi bile Emir berjaya sebut Ibu tanpa bantuan Ibu betulkan, Emir sangat happy. Ibu ingat moment tu..

Rase macam terlalu panjang ibu tulis. Cukup la setakat ini .. kalau ikutkan tak akan cukup cerita mengenai Emir. Ibu doakan agar satu hari nanti bile Emir bace entry ini, Emir tahu yang Ibu Papa sangat sayang dekat Emir.. Happy Third Birthday Emir.. setelah Emir mintak berkali-kali, ibu akan usahakan Kek Pocoyo Emir, hasil tangan ibu..
GAMBAR-GAMBAR DI ATAS DI AMBIL SEMASA UMUR EMIR 2- 3 TAHUN,

14 comments:

im_an_ibu said...

happy 3rd birthday emir!!~~

kirana said...

happy besdayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!

ira said...

such a sweet entry.

happy birthday emir!

JOELY said...

dah besar dah emir...aku pon lum potty train anak aku...ko yg xpreggy pon xlrt nk membasuh2...akuyg asyik leteh ni...xtahulah...anak aku pon ckp rojak...tp pelat sungguh english dia...

Ibu Emir said...

thank u aunties.

auntie joely, ibu cakap sebab tu lah kalau nak bagi anak potty train ni mak dia punyermental kene kuat dulu.. ibu tak kuat :D

izzatsoleheen said...

selamat hari lahir bang emir...
moga allah berkati abg selalu...amin

Ibu Emir said...

terima kasih izzat!! first time orang panggil emir abang ni..

a wife, mother and an employee said...

happy birthday 2 emir..dah besar lah dia mira. sekejap je rasanya dah 3thn. semua pics sangat cun..dah lah budaknya ensem :)

bagus pe anak bermanja2 kan sebab sgn siapa lagi dia nak bermanja..nak minta itu ini..:D

Ibu Emir said...

ariffah: sebab tu i macam tak berape berkenan bile orang suke cakap, (not to my son, but to others as well) like "iee, manje betul budak ni, or "budak ni mak bapak dia manjekan sangat, to me tak de yang salah nyer.. terpulang lah

Raihan Rozlee said...

Happy Birthday emir dearest!

Mira, I like this entry very much...
touching *sobs*

Iryani Noor said...

happy birthday dear emirr..... chomelll sungguh la anak ko nih.. n aku sker entry nihh.. penuh dgn kasehh syg =p...

mummy ishqi said...

i folo citer emir dr hr dia dilahirkan.. hubby u updatekan. skrg dah 3 tahun! i pon smpai dah ada anak sendiri.. dlm bnyk2 citer emir yg paling i x bley lupa emran bg mkn popcorn chicken bontt ayam tu hahahaha...

happy bday emir!

Ibu Emir said...

Yan: Thanks Yan, cant wait for your wedding..

Iryani Noor: Heheh.. untuk anak sendiri

Mummy Ishqi: Serious?? dari EMir Lahir.. thanks for following.. Oh yeah, Bontot ayam tu memang satu kes yang best nak cerite bile Emir besar esok

BabyBooned said...

*sniff sniff* sooooo sweeet, mira! bergenang air mata i!

so sorry i missed it, emir darling, hope u had an awesome birthday!!!

happy birth-day to you too, ibu emir!!!!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez