Thursday, May 28, 2009

Tersentap jantung rasenyer bile orang kate..


Cerita 1
"you ni ade masalah perempuan ke?"
"why"
"sebab u macam susah je nak mengandung anak ke 2"

Cerita 2
"aku rase badan ko ni dah naik sangat dah, sebab tu ko susah nak mengandung"

Cerita 3
"tunggu ape lagi ni mira, emir tu pun dah besar, tanak anak dah ke?"

Well, its hard for me to type those words, but hell yeah, its so hard for me to keep it to myself either.

Moga Allah bukakan rezeki untukku dan peliharalah Emir sehingga aku berada disaat bahagianya menerima keputusan UPSR, PMR dan SPM, melihatnya bangga menerima segulung ijazah, memeluknya ketika diterima bekerja, ligat meraikan perkahwinannya, dan menatap anaknya kelak.. Amin..

13 comments:

Eddina said...

Byk2 sabar yer mira...rezeki masing2... insyaallah ade nanti tu...:-)

Asiah Abd Jalil said...

Sesetengah orang memang mulut macam hampas kan?! I dah banyak kali rasa dulu, masa mula-mula kahwin, lepas doctor confirmed yang I tak subur. Yang hasut suami suruh kahwin lagi satu pun ada. Now anak I dah nak masuk 5. Entah apa agaknya orang yang mulut hampas tu nak cakap sekarang.

Allah tu Maha Kuasa. Hidup ni ibarat roda. Bila kita kat atas, tak selamanya di atas, bila kat bawah pun tak selamanya di bawah. Doa banyak-banyak...

Cik Kiah said...

meh aku tampor sikit diorg ni...sedap je nak ckp macam tu...

aku yg emo tau!

BabyBooned said...

mira dear... i feel for you. i'm getting those exact remarks frm ppl all around me too. ppl can be mean and so insensitive. tiap kali org cakap those kind of things, God only knows how my heart feels. siapa yg taknak anak... mesti u pun teringin nak bagi emir a friend to play with and grow up with, kan. that's how i feel. and it hurts a lot when ppl around us are so unsupportive and pandai men-comment aje. sebab the blunt truth is, who do they think they are?? Allah yg menentukan and what can we do if belum sampai rezeki dan masanya.

ok i dah mula emo lak, eh??

hang in there mira, do try to ignore all those remarks and stay strong. u may not see me but i'm right here in the same boat as u. H is always reminding me that "trying" to conceive is the best thing ever and still boleh dapat pahala. hahahahaha.. tah pe pe tah dia tu.

shu said...

:( sabar ya Mira.

Some ppl are just so damn bloody insensitive. sigh.

noorina said...

Insya Allah kak mira, rezeki akan sampai. tapi kalau dah mencuba, belum ada result, tak salah jumpa pakar. Sorry to say this, tp sy ckp berdasarkan pengalaman kwn ofis saya, her 1st child now 17..the second one darjah 3. Anak yg 1st tu mmg senang je conceive, tp anak 2nd tu, lama dia cuba, last2 dia jumpe pakar, and turned out dia ada prob with her fallopian tube.
Also sy dgr Dr Ismail Thamby dlm WHI last month..he said, kalau dah mencuba, setelah setahun, belum berhasil, berjumpalah pakar. Itu je dia dok ulang2 sepanjang rancangan..just my 2 cents.

a wife, mother and an employee said...

dun worry babe, Allah knows the best..Dia takkan bagi ujian/dugaan yang kita xboleh hadapi, termasuklah bab anak ni. Mulut manusia2 itu mmg kalau tak dijahit mmg tak boleh diam. org dapat anak ramai pun pot pet..org anak sikit pun pot pet. orang on family planning pun bising.apa lagi ek..LOL *pesal le i bebel2 pulak ni*

zailamohamad said...

pedulikan aper orang kata..yang penting..kita happy;)

izzatsoleheen said...

aminnnn :)

Ibu Emir said...

thanks ya.. i wont comment further, just a piece of entry untuk i express ape i rase..

kirana said...

sbb tu sy tak tny kwn2 sy yg belum ada anak ..
bila nk ada ..tak mo ada ker...apa2 jer la berkaitan anak..

soklan sensitp kan..

Iryani Noor said...

babe.. sabar ekk... aku paham aper yg ko rasa coz i do feel the same way.. sentap kn bile org ckp mcm tu... derang kena fikir, anak tu rezeki dr Allah swt... siapa kita nk tentukan bila nk dpt baby... sama gak bile kita persoalkan bila kita mati.. its just the same.. bkn tak nk tp rezeki belum ada..so sama2 kita berdoa agar dimurahkan rezeki utk dpt baby =p... biar anak sorg, yg penting quality, bkn quantity.. aightt babe...
mwwuahhh..

Ibu Emir said...

mira: yer, betul tu, saya rase dulu saya sendiri tak berape perasan bab2 macam ni, sekarang yes.. i wont ask

Iryani: yeah, kite same kan, bak kate kawan aku kat atas tu, trying tu pun banyak pahala jugak.. hehehe

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez