Saturday, April 18, 2009

Saje letak gambar kat atas tu sebab series, I tak pernah tengok si Emran ni lompat setinggi itu.. huhu. Jangan tak tahu, laki i sekarang ni tengah sibuk nak diet. makan tak nak minyak, makan nasi dikurangkan.. sampai kan nugget pun kukus (buwekk tak sedap :p). Kadang-kadang tak syiok jugak tengok dia nak kurus sebab sesungguhnya saya belum lagi ade tande-tande mahu turunkan berat badan ini dengan secara serius.

Well, boleh kerat jarilah kalau ade orang datang kat Mira cakap, "Eh, Mira you dah kurus la", hai rase dah bertahun-tahun i tak dengar orang cakap macam tu. Ok, you tell me, perempuan mane lah yang tak nak ade body cantik, semua baju boleh masuk, pergi mane-mane kedai kat, nak cari size baju is not a problem. yes, I also dream of it.

But just to let you know, dari kecik sampai besar, i memang tergolong dalam kanak-kanak, remaja lebih size. The only year yang badan I turun secara mendadak mase I Form 4 sebab mase tu I was too active at MRSM. Tapi mase Form 5, dah start naik balik badan ni sebanya semua budak2 Form 5 dah tak yah nak aktif-aktif dah. My father called me as "Bulat" when I was a kid.

Yes, kadang-kadang tu memang you rase sangat lah low self confidence, sebab I rase diri I ni memang tak lawa. Ingat lagi kalau kat sekolah, benda yang paling I tak suke, timbang berat badan depan orang-orang lain sebab I tahu nombor saya adalah antara yang paling banyak sekali.

Itu zaman dulu-dulu, kalau mase mengandungkan Emir tu, memang confirm lah I main belasah je ape nak makan dengan harapan nanti mase pantang nak turunkan berat badan. But yes, since mase I pantang tu, more like hasil daya usaha sendiri, jadi takdelah nak bersungguh sangat. InsyaAllah, kalau lah ade rezeki dapat anak lagi sorang, I try nak cari upahkan orang yang betul2 boleh jage pantang pantang ni masa dalam pantang.

And now, I rase badan i ni lagi berat dari mase mengandungkan Emir and it is a normal situation for me bile jumpe orang dah yang bertahun tak jumpe, they will shock to see me "Mira, asal badan naik sangat ni.."

Nak kate tak terase 100% tipulah kan. tapi i still rase ok, but there is only one occasion, ade satu kakak kat ofis i ni dengan tak semena - mene..

"mira meh duduk ngan akak, derang ni kurus-kurus" I was like watt!! dia tu badan dia half than mine. Kalau yer pun nak kategori kan orang, biar lah betempat kan. See yourself first. Saya sangatlah jauh dari kategori dia yang dia sangke dia tu gemuk sangat. Mase tu memang terase giler and I bet dia memang tak tau I terase pun..

Dan salah satu lagi sebab nyer, husband saya tidak lah pernah nak mengur badan saya ke ape, kekadang tension jugak, sebab semua nyer elok sampai satu hari ni dia suruh I kuruskan sikit badan. Mase tu sikit pun tak terase, happy lagi ade sebab akhirnye ade jugak dia nak bagi komen.

But now, I dunno where to start. Saya memang suke makan nasik dan saya ni tergolong dalam orang orang yang kene makan nasik dan selain pade itu saya suke bende yang bergoreng dan panas. MAcam sotong goreng tepung, ayam masak kunyit.. itu memang favorite laa.

Teringin jugak nak mendaftarkan diri kat mane mane slimming centre program but yeah tidak mendapat kelulusan SIRIM dari boss dia - Mr. Emran. Actually dah setahun lebih jugak I macam tangguhkan nak kurus dengan alasan, nanti karang tetibe mengandung lagi, sia sia je program nak kurus, but until now, Tuhan Maha Kaya, rezeki yang nak dari tahun lepas tu tak sampai-sampai lagi. Tak payah la korang korang tanye yer bile nak lagi sorang, jawapan nyer memang nak tapi tak de rezeki lagi..

So berbalik pade tadi, sometimes orang orang kite ni tak de sensitiviti. Main cakappp je ape nak cakap, memang la negara ni demokrasi tapi kadang-kadang mulut kene simpan especially bab bab yang personal. "Eh asal dia makin gemuk ?""Eh, husband dia hensem ke" Sometimes kite kene stop bab2 personal attack ni.

Oklah, saje nak bebel2.. maklumlah bulan tension untuk saya.. tambah-tambah melayan client yang h ai.. "because of your things I have to come both weekends" sabar jelah.. aku ni tiap2 minggu datang weekend, balik malam lambat and I dont make it out loud to you. Honestly, being in this line, dengar orang kate dia BZ manjang, I rase nak cekik jer.. bz manjang but you still go back home before 7.

Sorrylah saya emo sikit.. :D

6 comments:

BabyBooned said...

alamak, mira... kesian i tengok u emo. it happens to the best of us, hun. jgn sedih... insyaallah hari kurus akan datang, or maybe rezki anak kedua nanti akan dtg. i'm in your boat jugak lebih kurang. nak lose weight takde lose lose pun sampai skarang :( org asyik kata H is slim and handsome, tapi bab pasal i asyik negative comment je. yg paling sakit hati ada once tu someone said; "eh, you ni bagi lemak you dekat H ke, sebab H dah kurus tapi u bertambah sihat nampaknya". kurang asem betol.

hope you'll get your chance to go back home early frm work soon too. hang in there dear

a wife, mother and an employee said...

berat i pun naik gak but now sdg 'berisi', so tak kisah sgt la.tp yg tak best people keep talking yg my husband kurus..ckp i tak msk la..xreti msk sedap la..dan lain2 lg.walaupun ckp sambil gelak (kekonon gurailah kan)tp kalau asyik ckp benda sama, kecik gak ati ni. then bila i tembam, adalah yg compare i dgn my husband.tu belum ada suara ckp my son gemuk. Manusia..manusia..
takpe mira..nanti bila dah kurus, biar padan muka org2 yg mulut takde insurans tu

~Mrs Fred~ said...

Mira,

dun worry, still not too late to workout! I pun takut if lepas bersalin nanti I takleh nak kurus.. huhu.. skrang dah 16kg naik - that is totally freaking me out! Luckily my husband pun sama2 naik badan.. haha..

anyway, mmg agree with you that org kita ni tak open minded sgt bab2 badan chubby, which I dont understand why!

hang in there! insyaAllah nanti Allah kasi Emir adik lagi.. silap2 kembar plak.. hehe.. (mcm our fren, shikin)

kirana said...

mira..as long asben happy ..its ok...
mira,kwn sy kata..tak yah gi slimming sbb diet nya ketat..kalo gitu baik kite diet diri saja kat rumah..pstu gi exrcise kat taman2 jer..jog every wekend

pastu kalo betul2 nk buat..tak yah mkn nasi..mcm izat buat ..tka mkn nasi..
sy pandai ckp jer..tp saya tak leh tak mkn nasi..hahahah..

kalo awk dok terasa org ckp pasal berat..sy dok terasa org dokkata anak2 saya rapat huhuhuhuuhu

Eddina said...

salam mira...

tak kisahla gemuk ke, keding ke...janji hati baik sudah... pedulikan le dorang tu...

as for kerja balik lambat...janji suami kita faham dan redha... alhamdulillah... sacrifices has to be made... insya-allah ade rezeki leh la kita duk umah jage anak jer...huhu...

hang in there ya...

Ibu Emir said...

yeah, sebenarnyer tengah emo giler, emo pasal lain, bile type, terkeluar bende lain..

well, i know untuk kkuruskan badan is not only to kuruskan badan and be beautiful, but it more towards living in a healthier life.

InsyaAllah, im more into live healthy. tapi tak tau bile nak seriously start

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez