Sunday, April 12, 2009

Hi and Salam

Sebenarnye tak de rase nak update blog, tapi macam terpanggil untuk taip sesuatu selepas tengok video ni.. Please click here if you are interested to watch. Caution: mothers please do think twice ok. I took this video from Nina's friend.

Honestly, leaving behing my ex-maid with Emir did haunt me up until now. Rase itulah kesalahan besar yang I buat sepanjang besarkan Emir. Bukannyer ape, saya memang dibesarkan bersama pembantu-pembantu rumah. Walaupun I datang dari adik beradik yang ramai, I might say, my mum was very lucky sebab majoriti maid maid mak I semua nyer Ok. adalah sorang dua, tapi still considered ok dan saya mempunyai perception, nursery is not the best place to place your kids. I mean kalau demam semua demam, kalau sakit semua sakit. Thats my perception.

Dan sebab itu pade mulenye saya terpanggil menghabiskan duit saya sebanyak RM6k untuk ambik maid. Mase tu umur Emir 8 bulan, dan saya tak nak menyusahkan maid mak saye yang baik hati tu. dan mase tu jugak bulan Mac di mana saya dah start busy, sebab kalau maid mak i jage anak i, it means that she has to sleep quite late to finish her works / house chores. dan confirm bulan-bulan itu saya balik lambat.

Yes, I stayed with my mum at that time, but my mum is a working mother. Dia bukan macam nenek-nenek dulu yang ade mase nak belek cucu ke ape. Dia balik pun dah penat, adik-adik still sekolah and still needs attention from my mum - homework lah tuition lah.. So thats the reason, tak nak menyusah kan orang, I took the option to have a maid.

Bile sampai, badan dia besar, suara dia lembut, muke tak macam Indon and memang pade mule I nampak dia ni quite literate which it was easier for me to teach her. She came in March and that time I stayed with my mum. Sampai lah bulan Oktober in the same year, lepas dapat kunci I amik decision to move to my new house.

My parents was bit worried when I voiced out to move out of the house. Memang mase dekat rumah mak i pun, adik I ade bagi tau maid ni amik barang-barang, even she took my night gown ok. Tapi i just pekak kan telinge and didnt say any word sebab i rase dia jage anak i ok. Tak de issue. dan yang pasti saya tahu dia ni memang malas.

Yes, I moved to my new house. and yes, saye tinggalkan Emir 100% alone with her. Dan sampai sekarang, saya rase menyesal tak pujuk Emran betul2 untuk letak CCTV, dah plan tapi asyik tangguh jer.

As i said before, dia ni memang pemalas. Selalu terpikir, ape lah dia buat satu hari dekat rumah, dengan baju i tak bercuci, mop lantai pun jarang dan saya, I rase i adalah sorang majikan yang sangat baik. Saya menagku another big mistake is saya tak pernah marah dia. Sebabnyer, saye terfikir, kalau marah dia, saya bukan tahu ape dia buat dekat anak saya nanti. So saye biar je. But in front of us, seriously I tak de rase yang dia ni nak lari dari rumah.

DAN SAYA TAK RASE DIA NAK PUKUL EMIR KE APE..

Mase dia nak lari rumah, memang dia sangat pemalas, baju tak cuci, masak ala kadar, tapi I diamkan jer. Tak kuasa nak marah. and i know dia curi and amik duit kiterang. I pernah buat spotcheck and yes, ade jumpe barang-barang but again, I tak marah dia. Depan kiterang dia memang lah baik.

Ramai orang cakap kat I jangan bagi muke, but seriously I tak pernah sekali pun tengok mak i marah my maid. Geram ade tapi dia tak pernah tengking maid ni macam i penah tengok orang lain tengking maid. My mum was not like that and I learnt this from her.

Sampai lah dia lari pun, I menangis giler-giler, sebab I tak paham kenape I ni yang baik sangat ni, dia still nak lari dan saya rase sangat tertipu. Takkan lah dia jage Emir pade kecik, dia tak de rase kesian langsung dekat Emir and dia memang sedia maklum mase dia lari tu, I was damn busy with my peak period. Balik lambat all the time. And mase tu jugak Emir dalam 1 tahun 8 bulan gitu. Sebab kebaikan dia dekat Emir tulah, yang buatkan saya malas nak marah-marah dia. Untuk I, I rase dia jage Emir sampai jugak ape yang I expect.

Until.........

I sent Emir to the nursery. I tak sure lah betul ke tak, b ut the teacher told us ade kesan-kesan lebam macam kene cubit dekat peha Emir. Macam orang kate lah, takkan la I tak perasan, I rase I memang perasan tapi I rase sebab I tertutup dengan kononnyer kebaikan dia, I rase lebam-lebam tu macam kene gigit nyamuk macam gitulah. Sampai sekarang, saya dok terpikir ape lah lagi yang dia buat yang I tak tau, and I memang menyesal jugak..

Walaupun hidup I sekarang kelam kabut, penat nyer bukan main, tapi hati i tenang. I tak pyah nak fikir masalah orang lain yang bukan dari keluarge I. I tak yah nak risau-risau pasal Emir dan saya sangat gembira dengan perubahan Emir. KAlau tak kerana dia tak lari, I takkan hantar dia ke sekolah.

memang mak i agak disagree sikit i hantar nursery. Dia memamng kate kesian Emir, kecik-kecik dah kene kejut mandi pergi sekolah padahal umur dia, dia patut ade banyak kebebasan. But i think I dont have a choice unless my mum dah retire and able to watch the maid all the time.

Kadang-kadang teringin jugak nak maid, especially jage kebersihan rumah. I seriously nak sangat rumah i 24 hours guest ready. Memang saya teringin nak panggil weeekly maid, mati-mati I mintak permission from my hubby tapi dia tak bagi. Once a week ke, sekali dua minggu pun tak pe, but still dia tak bagi. Paling i nak, I dont want to see any more kesan-kesan maid I dulu dekat rumah I, but until now, the room is still the same. no changes from the first day she left. Honestly, bende ni laa yang paling I frust sekali. But yeah, wife is always be a wife and syurga isteri bawah tapak kaki suami.

So do I need a maid in the future, most probably yes. But yeah, buat mase sekarang ni I tak terpikir langsung lagi, except for the weekly maid.

p/s sorry laa bahasa berterabur sikit





5 comments:

a wife, mother and an employee said...

mira, i watched the video, tak payah ckp la apa rasanya tgk that crazy maid...pity to that girl, wherever she is hopefully she is fine.
about maid, i mmg susah nak percaya stranger and stay bawah satu bumbung lagilah..rasa tak selesa.tak taulah tp mmg ada feeling gitu..so rasanya kalau terdesak mcm manapun, tak mungkin i amik maid.nursery pun kita tak tau kan sebaik mana. betuilah ckp orang, the best person to take are of anak2 is the parents/mother. anyway, kita doa2 lah selalu agar anak sihat dan selamat bawah jagaan sesiapapun.

Asiah Abd Jalil said...

I juga membesar dengan maid, but until I was 11 years old aje. Then kitorang tak pernah ada maid, walaupun my parents have 10 children. Salute my mother, entah macam manalah dia uruskan rumah masa tu. Anak-anak yang dah besar boleh uruskan diri sendiri, but for sure still mak kena urus kain baju, masak, bersihkan rumah, semua...

Bila I dah besar, baru I tahu, rupa-rupanya maid kitorang dulu start kerja dengan kitorang when she was only 14 years old! Indonesian, masuk Malaysia secara haram, tipu biodata semua, claim dah 18, rupanya budak lagi. Despite knowing, my parents buat tak tahu. No wonder la seingat memori I, our maid dulu petang-petang bawa kitorang pergi playground, main sama-sama dengan kitorang, panjat slides, main swing, main kejar-kejar, semua. Rupanya dia pun budak lagi! Padanlah my mother tak suruh dia buat kerja rumah sangat, dia boleh main dengan kitorang dan monitor kitorang mandi, makan, etc. tu pun my parents dah satisfied enough.

When she was 18, dia nak berhenti kerja. Dapat kerja jadi cleaner, gaji lebih tinggi, mungkin dapat lebih freedom. Lebih-lebih lagi my parents dah susah payah pergi imigresen uruskan dia punya dokumen, bila dah sah duduk Malaysia, nak bebas la kot. Tapi kitorang adik-beradik takde dendam apa-apa dengan dia, because for years she had been our friend.

Sorry to say, I ada perasaan prejudice sikit dengan Indonesian maids ni. Sebab banyak dengar cerita bukan-bukan, in fact banyak tengok kisah benar kat sekeliling. For me, kalau nak suruh diorang jaga rumah, cuci-cuci, uruskan rumah, boleh. Tapi nak bagi kepercayaan jaga anak? Sorry, no way!!!

Kenapa diorang datang Malaysia sanggup jadi maid? Sebab diorang datang dari keluarga susah, tak educated, desperate nak cari duit. Latar belakang diorang menyebabkan I rasa diorang ni penuh tipu muslihat, berpura-pura, and sometimes keji, sebab tu dengan budak-budak kecil pun diorang sanggup pukul.

And your story pasal your maid tu menambahkan lagi koleksi cerita buruk tentang Indonesian maids yang I ada...

im_an_ibu said...

Mira!!!

Takutnye tgk that video. I'd watched another video that shows how a maid main campak2 je baby (around 4-5mths old) sbb baby tu keep on screaming sampai baby trus diam. diam as in no movement at all!! i wonder what happened to that baby. xsanggup nak recall that vid.

JOELY said...

same here mira...teringin nk rumah 24 hours ready for guest...actually if u send to a good nursery, u can expect good outcome...but kt Malaysia..very limited nursery with adventurous learning environment..because kids love adventure..mcm my son, sbb kt UK, i don't mind paying more than my house rent, but really satisfied with the outcome..drpd budak yg pemalu xmo dkt org lgsg...die dh tuka jd seorg yg outgoing and independent..and even, die tahu how to make himself busy...and we've been kept informed everyday on his development by the caretaker....and i think the system here is really systematic...my hubby pon suggest to take indonesian maid when we have more kids, but i only want Malay maid because xnk bazirkn duit riban2..end up..die lari...this happen to my sis maid and my MIL maid...so..please...i xnk serabutkn kepala with those future prob...rela anta ke nursery even kene byr mhl.....tp lg luckylah..kalau dpt pengasuh mcm my first one dulu...tp pasni xboleh dah la...die xnk asuh ramai2...die asuh sorg2...takat 2 org budak bolehlaaa.....

BabyBooned said...

memanggg.. maids are more troublesome than beneficial. this i will not deny. if i work full-time, mira, i would definitely send my child to daycare jugak. i think u've made an excellent decision. memang ada berkat maid tu lari.

pasal emir punye lebam lebam tu... dont be too hard on yourself, dear. it can happen to any parent, and of course kita ni selalu taknak asyik sangka buruk aje terhadap orang. betol tak. alhamdulillah things turned out okay akhirnya.

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez