Sunday, September 21, 2008

Bile..


Bile sakit itu datang

Emir dan jagungnya :D

Cerite pasal sakit. Semua orang tak nak sakit. Kalau boleh semua orang tak nak tengok hospital penuh dengan macam-macam penyakit. Tapi kalau tak de sape yang sakit macam mane doktor nak cari makan.

Sakit datang pada Yang Esa, sakit dapat bantu kite untuk lebih dekat padaNya. Bile kite sakit, baru kite ingat Allah. Ssebab tu Tuhan kate sakit ni dapat menghapus dosa. Bile sakit kite insaf, dan bile kite tengok orang sakit, akan lahir rase simpati dan lebih bersyukur.

Dipendekkan cerite, sekarang ni saya tengah sakit. Sakit belakang. Macam mencucuk-cucuk. Bukan dekat tulang belakang, tapi dekat bawah pinggang, dekat bahagian tengah-tengah tu. Between pinggang and atas punggung. Nak duduk pun tak selesa, nasib baik tidur boleh lagi.

Kejadian berlaku hari Sabtu malam Ahad. Mase tu dalam pukul 3 pagi. Niat nak pegang komputer dan pergi bilik air. Sekali nak cecah lantai, terase tak mampu, sakit sangat. Cube berkali-kali tak boleh (Nota: sebenarnyer boleh, panik kot mase tu). Saya kejut Encik Suami disisi kate saya tak boleh bangun. Minta bantuan Encik suami untuk bangunkan saya. Tapi masih tak mampu. So, saya duduk sekejap.

Sedih mase tu. Saya siap tanye dekat Encik Suami "Kalau kite tak boleh jalan, jage kite tak??" "Mm.. kalau sakit, cari orang lain tak??"

Risau. Sudah tentu, Nak nak bile tengok makcik yang sakit pun alami masalah serupe. Tapi saya buat kesimpulan sendiri, makcik sakit di tulang belakang. Saya rase saya silap urat, mungkin sebab Emir nakal. Ajak dukung di bahagian belakang, ajak wrestling dengan dia. Angkat barang (hmm ade lah tapi tak tau la kalau itu penyebab dia).

Tapi yang pasti, saya susah betul nak tunduk, kene berhati-hati. Setiap langkah kene berjaga-jage. Saya masih dukung Emir, tapi dah tiga hari saya tak mandikan Emir dan basuh poops dia sebabnyer kene tunduk.

Nak duduk lame-lame pun sakit. Bile nak bangun dari tempat duduk kene ade teknik. Silap teknik sakitnya. Kalau rukuk, saya hanya mampu 45 darjah je.

Encik Suami banyak membantu, biar saya jage Emir, tapi mandi, buat susu dan bende bende di bilik air akan dibantunya tanpa banyak cakap.

Ok lah, lame sangat dah tulis ni, bukan ape, asyik terganggu jer.. Emir makin besar, makin licik, banyak sangat keletahnyer.. Emir buat saya lupa saya sakit.. Doakan saya yer..

Alfatihah buat bapa mertua Along yang selamat kembali ke rahmatullah.

10 comments:

a wife, mother and an employee said...

mira, y dun u see a doctor. check mana patut. maybe adalah salah urat ke? kekadang postur badan tak betul pun.. sakit jugak kat belakang.satu lagi, u selalu jugak dukung emir kan..tu sakit tu.i dulu sakit blkg (time pregnant) and kaki tak boleh gerak lepas bersalin, i went to see fisioterapis.alahamdulillah, now dah OK

Ibu Emir said...

itu laa, i will i will..

dott said...

Mira, i slalu sakit belakang coz dukung Aidan yang berat... tapi my fault jugak lepas branakkan Adnan langsung tak gi mengurut..

Ehy not gi mengurut and check with dr.

Take care k

iryani said...

take care cuz! pegi checkup pls

BabyBooned said...

mira, this sounds serious. trust me. i've had spinal problems all my life, and i can imagine what ure going through. Tuhan aje lah yg tau what goes through our minds bila we're faced with the possibility of losing our ability to walk and tak boleh function normally. pergi jumpa doctor, ok?? jangan tangguh tangguh. haritu nasib baik my mr.husband insisted i pegi jumpa dr... or else the dr. said if tunggu lagi sebulan, i mesti dah tak boleh jalan langsung. cannot describe the fear. just for your info, my surgeon is Prof Mohammad Razak from HUKM Wad Khas (Specialist Ward, which is the private wing of HUKM). He's a top spinal surgeon and used to be director of the hospital. If u're interested try calling them at 91703700 or 91456700. Sometimes it's hard to make appointment with Prof Mohd. Razak sebab he hardly takes new patients, so my second recommendation would be Mr. Tan (also orthopedic surgeon yg specialise hal-hal spine.. he always operates in the same team as the Professor). Ask for Mr. Tan the spinal surgeon. If tak silap, clinic Mr. Tan is on Friday mornings. You can make appointment just like any private hospitals (but I'm not sure if you need a referral letter.. just ask them). Please don't postpone.. go and get help before you make the same mistake that I did. And for now jangan lah dukung si Emir tu... percaya tak, I have not dukung Gibran for 6 months. Rindunya tak terhingga but what to do? Mira jgn ambik hati ok if anything I say here offended you, I apologise in advance.

Take care and may you get well soon, InsyaAllah!

Ibu Emir said...

Thanks everyone..

To tell u the truth im a bit contemplating nak pergi doktor ke tak.. ok ok im bad im bad, .. i thought i wanna go this week, but with a lot of things coming up, i postponed it.. but im sure i will go for thorough check up in next two weeks.

Alhamdullilah, the pain is slowly fade away, still there but I can now bend down but im still not pushing myself too hard.

As for Emir, sometimes I dont have any option and saya sangat lemah bile dia nangis2 nak mintak dukung kan dia and thats one of the reason i think why he is still breastfeeding until now. Sebab i kesian..

Babybooned: thanks for the doctor recommendation. I pun tengah cari but i dont know where to start. and guess what, i wanted to ask u, tapi takut macam sensitip pulak.. okeh..

Dear all, thank you for your concern and prayer..

Anazam said...

haaaa tu laaa....degils sangat!! Don't take things for granted, beb. You have Emir to tae care of. n no way u can do that if u didn't take care of yourself first.

.:HalogAmora:. said...

mira, selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin semoga hari baik bulan baik ni membawa lebih kebahagian kepada u sekeluarga.

BabyBooned said...

alaaaaa ape lak nak sensitip nya... call la saya anytime! take care okay....minimize-kan kerja kerja berat (termasuk lah men-carry emir yg comel sgt tu..)

Marliza Radzi. said...

alolo comel betul emir dan jagungnya!

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez