Sunday, February 05, 2006

Today is Friday

Macam Mira cerita dalam previous post, hari Jumaat memang banyak bende mira tunggu. Yerp, satu-satunya hari yang mira boleh amik cuti, sebab lepas ni cuti kene beku sampailah habis orang bayo income tax. So, bile dah jadi hari cuti of cos macam-macam plan nak buat. Penat la jugak semalam baru balik dari Melaka, jenguk mak mertua, lame dah tak balik sane.

Hari Jumaat 3/2/06

Breakfast dengan Samah, Alif, hanis dengan Nad. Tak bagi tau derang pun kate nak datang sebab takut janji tapi tak jadi datang. Janji pukul 9 pagi, tapi pukul 9.15 baru terbangun tido. Confirm dah lambat gile. So terus telefon samah kate we are coming but a bit late.

Bile sampai-sampai je dekat NZ tu, tengok-tengok si alip ngan samah je ade. Lagi my sweet two girls tak jadi datang sebab ade hal. So, kiterang pun start laa borak, tambah-tambah dengan alif sebab last sekali jumpe die mase kiterang punyer wedding, tu pun tak sempat nak cakap panjang, say hi pade jauh je. Tengah borak punyer borak, sekali terjumpe la pulak my ex student mase kat stamford. Comel kan. As usual, banyak jugak bercerite dengan ex student.

Dah habis borak dengan student, sambung balik dengan derang. Macam-macam cerite. Good to have them especially when we have been as friends for ages. Ingat lagi si alip terlompat sane terlompat sini mase kat 2 bakti 3 bakti kat sekolah melawati, sekarang, our future doctor to be.

We ended our "meeting" dalam pukul 11, sebab mira pun nak pergi jumpe gynea. Tapi kiterang singgah dulu dekat bank, hehe kene lah top up duit before jumpe gynea, tapi mak aiii ramai gile orang kat bcb. Beratur punyer beratur, dah la satu atm machine, sekali duit habis pulak. So amik duit kat maybank, pun same.. Ade 13 orang depan Dearie dengan satu machine.

Ok actually, Mira ngan Em memang dah decide nak tukar gynea sebab.. ade banyak sebab actually. So dalam kerete tu, siap tak decide lagi nak pergi mane. At first ingat nak pi gomen punyer je, sebab under Em, tapi pikir punyer pikir lame la pulak nak kene tunggu. Was thinking to go to Ampang Puteri, tapi bile teringatkan Ampang Puteri ni uncertained sikit in terms or chargeability, so last-last kiterang pergi kat Damai Hospital kat Melawati je. Actually that place was recommended by my aunt too and also Samah and Alip.

So pergilah kat Damai tu, Emran was surprised to see that Damai is not just Damai but also presentable. And paling best, dapat gynea perempuan + Malay + Islam and she will be my gynea until the end of my pregnancy.

Ok, sampai sane, as usual, each visit kene buat urine test and dekat sini urine test die pelik gile. Hehehe. Keluar masuk, keluar masuk mira kat toilet. Kejap masuk, lepas tu keluar balik tanye nurse.

Sebenarnyer mira takut nak jumpe gynea kali ni, sebab mira takut nak tengok result for this visit. Sebab musababnye, ingat tak mira ade cerite mase mira jatuh tu, yerp. Mira jatuh boleh tahan jugak kedebubnyer and lepas tu mira tak pi check doktor. Nak kate confident tak jugak, tapi entahlaa, i have the feeling that my baby is ok. Ramai jugak orang marah mira tak pergi jumpe gynea...

Bile doktor tu check, alhamdulillah everything is ok, tapi bile doktor dah suruh baring nak scan, mira dah start dup dap dup dap. Serious punyer dup dap. Once the doktor letak bende alah tu dekat perut mira, straight away mira nampak heartbeat my baby. Alhamdullillah. Tapi tu pun gynea tak cakap ape-ape lagi. Husband mira sorang ni dah seronok dah tengok anak die.

Doktor pun cerite lah.. Lebih kurang la ni

"Nampak tak tu kepala baby, in this stage most of the organ dah function except for the hearing. Selalu nyer baby boleh dengar bile dah 24 minggu, mase tu boleh la bagi die headphone suruh die dengar ape-ape. (Dalam hati mira: Aiyaa yang mira ngadu-ngadu kat baby,cakap sorang-sorang tu die tak dengar lagi laa rupenyer) Tu tangan die, haa tu tangan kanan die. (My baby love to pose in front of the screen, tetibe je tangan kanan die angkat)..Ni kaki die, kecik lagi kaki die ni. Kalau sekarang ni berat die dalam 250 gram. Memang lebih kurang berat baby untuk this stage. But your placenta is slightly low, but dont worry, sikit-sikit die naik, tapi kalau die tak naik is still ok.

bla bla bla...

Tetibe em tanye,

"Eh, bukan die tengah pusing ngadap kite ke"

Doktor pun cakap

"Haa.. baby u all tengah tengok u all. nampak tak mate die.."

I love you my dear baby.

Mira pulak tanye

"Doktor, boleh tak nak tau gender baby"

"You nak tau? Baby dah in this position (ngadap kiterang), senang laa nak tengok"

Mule-mule ingat nak surprise, tapi mira biase laa tak sabo nak tau. Last-last bile doktor bagi tau gender die, my Dearie dah senyum meleret. Suke betul suami kite sorang ni. Mira tak kesah, but only what i can say, I am really happy to give my love one the happiest time in his life.

And i love both of HIM..

Dah lame cakap-cakap dengan doktor, baru laa mira reveal yang mira terjatuh dah dua kali. Last sekali jatuh baru lagi, tapi alhamdulillah once again doktor kate

"Dont worry, no proven of any part of placenta is bleeding, but next time, mesti extra careful"

For a zillion times, I just nodded.

Lepas scan, mira kene amik blood test. It is a must for every pregnant woman on their 4th months. Doktor check-check kat lengan, tapi tak jumpe tempat nak cucuk, so kene la cucuk kat belakang tapak tangan. Dearie, hampeh je, die boleh gelak-gelak mase mira nak cucuk. Die kate best tengok sebab tau tempat tu sakit sikit kalau darah amik kat situ.

Keluar je dari bilik doctor tu, my Dearie dah bising bising..

"Ye-ye, lepas ni dah ade geng nak semakkan rumah".. ohh boy..

Lepas je balik jumpe gynea, I went to the office kejap, pergi jumpe another doctor and so on and so call. Tak interesting pun nak cite…

And since my Dearie get to know the gender of his child, macam-macam laa conversation die dengan baby ni and it is funny to listen a father-to-be talking with his unborn baby. Paling tak best, kalau mira nak mintak ape-ape, kadang-kadang abang kite ni buat dek je, tapi bile cakap "Bang, baby mintak ni" Dan dan die zoom!!! Sepantas kilat bangun and tolong si mira ni. Hai..

No comments:

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez