Monday, May 16, 2005

Kenangan bersama arwah pah dan arwah tokwan

Bile kenduri makin hampir, kenangan bersama arwah pah dan tokwan datang menyinggah. Alangkah baiknya kalau arwah pah gerik, pah taiping dan tokwan berada disisi menyaksikan detik bersejarah yang bakal menjelma, atau sekurang-kurangnya menyaksikan sendiri cucu sulungnya yang pertama yang bakal melangsungkan perkahwinan.

Tiada orang tua, lain serinya, kalau mereka ada, sudah tentu rumah tidak akan dalam keadaan 30% tidak bersedia. Mesti mereka dah arahkan itu dan ini yang mesti disiapkan, mesti mereka dah arahkan ikut adat itu dan adat ini. Dahulu, sewaktu pakcik dan makcik hendak berkahwin, urusan begini diserahkan bulat-bulat kepada veteran, tetapi pabila mereka tiada, kami semua same-same belajar bende baru.

Alhamdulillah, nenek (moyang mira) masih disini dan dapat menyaksikan cicitnya bakal melangkah ke alam baru. Sekurang-kurangnya, neneklah pengubat rindu di hati. Sekurang-kurangnya ade juga orang komen, itu dan ini mahal. Sekurang-kurangnya, adelah yang sampaikan adat petua orang dulu-dulu. Mira tahu kalau nenek sihat, mesti die nak siapkan sekurang-kurangnya kuih untuk hantaran cicitnya...

******************************************************

Semalam, Sharmeen dan Hana singgah di rumah, seronok borak dengan derang, my 2 bridemate.. Sian derang datang-datang je terus dah kene kerah lipatkan kotak telur.. sempatlah derang habiskan 250 peket especially si Sharmeen yang betul2 dedicated tak ingat. Ohh, derang ade bagi present, punye lah tak kasik bukak, last-last lepas mak mira hilang, baru derang suruh bukak, sekali... :) hehe, hana kate kalau die kat sheffield dulu, kalau birthday sape2 je mesti derang kasik bende ni, so emmachan.. i think u can guess :D.. Anyway, a LOVELY birthday present. thanks!! meen and hana, tunggu lah pulak hadiah pade aku since aku mesti dah expert sikit :p

Anyway, love u all..

******************************************************

Ok, starting from today, sape-sape nak drop by dekat rumah mira, dipersilakan. banyak kerje menanti, but better malam, siang kene call dulu takut mira keluar.. Nad ape-ape ko just message aku erk.. i really appreciate it.. esok malam aku ade ajak beberape orang datang tapi tak tau derang datang ke tak...:) Thanks

Hana and Sharmeen will come on Wedenesday nite, derang nak hiaskan bilik tidur pengantin.. sape nak join derang pun boleh :D Ok, till then, bye..

No comments:

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez