Sunday, April 03, 2005

Macam mane nak kawin

Cerite 1

Hai banyak betul cerite yang best minggu ni, kire nyer minggu ni bende yang best=-best datang. Alhamdulillah. Sampai tak reti nak cerite yang mane dulu. Lain la kalau dapat blog tetiap hari, mesti ade je cerite yang panjang-panjang. Walaumacam mane pun, tiap bende yang suka ade juke bende yang duke.

Moyang mira, mira panggil nenek, minggu ni kesihatan die tak menentu. Mase hari selasa dengan rabu hari tu, cuase sangat la sejuk, even orang mude macam mira ni pun pakai comforter tido pun boleh terase sejuk lagi. Kesian nenek, tapi mira tak sure la sebab sejuk ke sebab ape, tapi nenek memang tak sihat. Bile mama mintak bace yasin kat tepi nenek, sayu rasenye. The next day, mama minte orang surau bacekan yasin untuk nenek. Alhamdulillah, after a few days, kesihatan nenek kembali seperti biase, walaupun masih sakit di sini sane.

Cerite 2

Hari Rabu petang, mira rase inilah berite yang paling mira suke sekali sepanjang minggu ni. Mase tu, mira received a call from Dearie, pulak mase tu mira tido petang sampai ke asar. Yerp mase tu kelas petang takde. Biase laa kalau tido asar, otak kite pun mengong-mengong sikit.. So mase angkat telefon tu...

Mira: "Hello"
Dearie: "Hello, buat ape ni, tido erk, ish ish ish"
Mira: "Mmm"
Dearie: "Yang, berite ape yang paling nak dengar sekali"
Mira: "Huh?"
Dearie: "Berite ape yang paling nak dengar sekali"
Mira: Tanpa fikir2 "Duit masuk"
Dearie: "Tu je??"
Mira: "Lagi satu dapat keje kat KL"

Dearie, actually has been offered a job as engineer in Malacca with a very good salary.. And i really hope, he will get a better job here since my whole career is here..

Dearie: "So, ape kite nak cerite ni, jatuh kat nombor due laa"

Mira pun ape lagi, dari mamai-mamai terus duduk atas katil dengan tersenyum besar-besar..

Mira: "Abang dapat UM ke??"
Dearie: Gelak, gelak gelak dan gelak..

Betape bersyukur nyer mira kepada Allah sebab Allah answered my prayers. BEtape itulah rahmat dan rezeki yang Allah beri. Memang pada mulenyer Dearie memang tak letakkan harapan yang tinggi langsung mase interview, padahal mira Ya. Lepas tu, hati mira pulak hancur berkecai bile Dearie dapat surat, kate interview gagal. Dearie relaks je, tapi mira yang frust menonggeng. Tapi mira tak putus harap, sebab mira rase Dearie ade peluang. Sangat tak sangke, selepas 2 bulan surat penolakan jawatan, alhamdulillah, Dearie diterima sebagai pensyarah di Universiti Malaya. Its a miracle. Dearie nearly start his new job in Malacca. Dan memang sudah ade dalam rancangan, i have to follow him to malacca and forget about my career in accountancy. Mase tu sedih memang ade, tapi mira memang ikhlas sangat mase tu akan ikut die without any feeling. Tapi inilah kesudahannya.. Alhamdulillah. I am really really happy..

Cerite 3

Hari jumaat lepas, pheww, mira terpakse ponteng kelas sebab nak buat surat kebenaran kawin. Hai, tak penah-penah dalam sejarah, dulu mase kat utp, kalau rase nak ponteng, memang suke hati mira je la nak ponteng kekadang tu tak rase rugi pun. Tapi kat PAAC ni, bile ponteng rase banyak sangat tinggal.

Ok, untuk kengkawan yang nak kawin, tak kirelah bila dan tahun bile, rupenyer proses nak kawin ni pun boleh tahan renyah nyer. Tambah-tambah pulak Mira n dearie ni lain negeri. Kalau sape-sape nak kawin kat oversea pun, banyak jugak cerite die. Tapi mira cerite mira punye cerite je la. Mane tau boleh jadi panduan dekat orang lain.

Macam ni, mule-mule bakal suami kene isi borang dulu, kalau die tinggal senegeri dengan alamat kat ic die, senang la ceritenye, tapi kalau macam Dearie, asal Melaka keje kat NS, kene lah ikut beberape prosedur. Mule-mule ambil borang dekat pejabat agama, lepas tu, kene jumpe tok imam, ketua kampung mintak die sahkan kite tinggal dekat kawasan tu. Lepas tu isi borang dan hantar balik borang tu dekat pejabat agame. Kalau proses kat NS, adelah ambil mase dalam 2-3 hari.

So, lepas dah selesai pihak lelaki, pihak perempuan pulak kene isi, ok same lah, kalau kite tinggal kat tempat lain dari ic negeri kite, kite kenelah mintak tok imam sahkan, so macam mira, tak payah sahkan. Pihak perempuan ni banyak kene isi, bukan untuk diri sendiri, tapi untuk wali dan saksi sekali. Kalau kite anak sulung, sijil kawin mak ayah kite pun derang nak tengok. So lepas dah isi semua, kite kene bawak wali kite dan due saksi kite dekat pejabat agama sebab kite kene sign dekat depan pendaftar. So sebab hari jumaat lepas wali dan saksi-saksi mira free, sebab tu kene ponteng.

Kite kene kepilkan sekali, dokumen2 dari pihak lelaki, dan habis selesai semua, kite (pihak perempuan) kene bace satu perenggan kuat2 sebelum kite, wali dan saksi2 kene turun tandatangan. Macam kat selangor mira buat, proses surat kebenaran kawin hanya ambil mase 1 jam je. Cepat kan.. So, surat kebenaran ni valid untuk 3 bulan..

Cerite 4

Hari ni sangat penat yer.. adik kecik mira si Ika tu buat birthday party and mira laa jadi kepala in organizing the games and entertaining the kids.. Dearie jadi photographer as usual. Hehe.. tapi gambar as usual tak de ngan mira sekarang.. dengan die.. ntah boleh update ke tidak.. Sangat seronok layan kawan2 ika, especially this cute 7 years old girl.. comel sangat dan sangat lah kuat bercakap..Dearie berape kali dok snap gambar die je.. Oklah nak tido, esok surau depan rumah mira ni, ade event besar, agong nak datang.. Best friend die punye anak nak kawin.. Nak curi2 snap gambar agong dari balcony rumah..hehehe.. Ok take care everyone.. bye

p/s Woww sungguh panjang post kali ni

No comments:

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez