Monday, March 21, 2005

Orang Kite

Cerita 1

Mane pergi harge sebuah nyawa? Setiap kali bace paper, memang tak pernah miss adenyer berite pasal kematian, terutama kes kene bunuh. Ape rakyat malaysia sekarang ni tak bertamadun ke? belajar untuk pas exam? dah tak ingat hukum agame semua? aorang sekarang ni, asal dapat puaskan hati, nyawa orang melayang.

Tengok la kes dekat ipoh, pemilik stesen minyak, meninggal dunia dipukul hanya kerana pertengkaran kecil dengan mat rempit. Dekat kelantan pulak, seorang ibu berada dalam keadaak kritikal setelah ditetak oleh perompak hanya kerana seutas rantai. Dan baru-baru, seorang setiausaha yang baru selesai membeli barang, ditembak mati oleh seorang pencuri. MasyaAllah, dunia-dunia.

Pernah kah mereke ni fikir, ape akan jadi pada keluarga ini? si anak kehilangan bapa, si bapa kehilangan anak dan lain-lagi lagi. Tak takutkah mereke kepada hukuman Allah, jika tidak di dunia, di akhirat sane? Tidak kah mereke terfikir, hidup mereke tidak akan tenteram? Tidak cukup kah rezeki yang diberikan oleh Allah sehingga kite sanggup menggadaikan nyawa orang lain? Cukuplah ape yang terjadi, tak sanggup rasanya menatap cerite sebegini.

Cerita 2

Orang lain pun ade handphone jugak. Rasenye semua orang kat malaysia ni pun ade handphone. Orang indonesia pun ade handphone. Yang tak de handphone pun, bukannye derang tak mampu tapi tak mahu diganggu. Takpelah, itu masing-masing punyer cerite. Tapi yang nak cerite ni, tentang sikap orang kite. Nak tunjuk-tunjuk mereke ade handphone kat semua orang. Nak tunjuk-tunjuk betapa tak professional nyer derang.

Sorryla mira memang sakit hati sikit, kalau tengok orang yang tak reti nak tutup handphone kat tempat-tempat rasmi. Kalau sekali dua tu tak pelah, mungkin terlupe ke ape, tapi ni, hanye muke yang same je tak reti nak tutup handphone. Alasan mereke, kalau vibrate, nanti tak dengar handphone bunyi. Oii TOLONGLAH!! aku, kau, die dan mereka ade hanphone, boleh pulak dengar bunyi vibrate. Tak de masalah pun, handphone lame lagi. Yang korang punyer tu dua kali mahal harge dari kiterang, takkan vibrate tak leh function lak.

Inilah orang kite, mira akan kate selfish. teramat la selfish. Orang lain dalam kelas nak concentrate, tetibe dengar muzik yang menyakitkan. Orang tengah sibuk meeting, die pulak saje bisingkan telefon.. Common la.. Dah besar, fikirlah orang lain.

No comments:

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez