Saturday, June 05, 2004

housemates
Part of UTP Click here for more..



Goodbye UTP

Akhirnya, mira balik for good from utp. alhamdulillah.. mungkin akan balik semuala ke utp untuk hantar dissertation and of my convo day. Walaupun utp ni terletak jauh dari keheningan kota, tetapi memori yang ditinggalkan amat berkesan. Di sinilah mira buka mata sikit mengenai erti hidup.. Oh ya, sekarang ni, mira akan cakap bahase melayu dan bile kene pade tempatnyer, ayat yang digunakan macam dalam buku.. n sekali sekala akan cakap jugak orang putih.. As long as, i want my readers can follow what im trying to ponder. kalau ikut ayat skema sangat nanti tak best lak kan...

back to utp, memang banyak kenangan pahit manis sepanjang lima tahun dekat sane, mungkin dari segi pengalaman hidup memang tak boleh lawan laa orang yang stadi kat oversea, yerp because they learn how to survive, instead of me yang at least twice a month mesti nak balik rumah.. tapi macam mira cakap tadi, minda ni terbukak sikit tengok care orang lain. dulu dekat sekolah diakui semua cara hidup kite adalah disusun oleh peraturan sekolah, tetapi bila dah masuk universiti, dekat sini lah masing-masing cube tunjuk belang. Ada yang positif tu alhamdullilah tapi ade jugak yang dah pelik sikit. Dari pemerhatian, ramai jugak yang culture shock. Dari sekolah yang semua perempuan, tetibe bile masuk universiti ade lelaki die jadi lain sikit and vice versa, ade pulak yang dulu tak pernah rase hidup asrama, so bile masuk U ni die agak kekok dan ade jugak dulu die sekolah agama yang memang mementingkan displin agama tapi bile masuk U die rase free sangat..

Tapi tak kisah lah, janji masing-masing jage diri dan paling penting dapat jage name baik mak dan ayah. Dari sini jugak lah kite nampak macam mane kite pade mulanya masih tercari-cari our own identity including me. Tak lah bermakne sekarang ni dah ade identity tapi sekurang-kurang nya care berfikir kite dah berbeze. Kalau dulu, mungkin care pemikiran kite masih lagi tersekat di zaman persekolahan, tetapi sekarang, mira yakin semua orang dah boleh berfikir seperti orang dewase. Dari segi kehidupan, yerp UTP dah banyak ubah persepsi, personaliti students nya.

Dulu, mira masuk UTP sebelum result SPM keluar, kire mase tu bersyukur sebab mase tu masuk U before the real exam result keluar. Jurusan yang mira amik IT, tapi lepas result SPM keluar, mm mase ni laa something happen, one by one my friends back then in jasin got offered to study abroad. Seriously ramai gile dapat, mase tu mira tak perasan ade borang JPA and watever keluar sebab mase result SPM keluar mase tu UTP tengah sem and biase lah kalau tengah sem tu banyak keje. Memang tak perasan and tak alert langsung.

So how do i feel that time? Rendah diri teramat sangat. Thats the answer. Kawan-kawan di keliling memang semua dapat tawaran study jauh dari negara kita. Kite ni setakat toronto (tronoh). Mase tu lah baba dan mama paling banyak main peranan. Still remember how they consoled me when i came back from my jasinian friend's open house. Mase tu i cried, bayangkan mase tu dari semua yang datang open house rumah tu SEMUA akan melanjutkan pekajaran ke luar negara and mira the only one yang belajar di universiti tempatan. Ape yang paling sedih, mase tu masing-masing sibuk menceritakan U mane derang apply and wat should i say. SENYAP. Memang mira tak bercakap, dunno what to say because i was not belong into the conversation. Tak salah kan derang langsung, because im sure, if i one of them, i will talk about the same thing also. Mase tu rase rendah diri, malu and semua..

Baba n mama lah who helped me to realize how lucky i was actually compared to others. Ade yang lagi susah pade kite kan, pandai tapi takmampu nak melanjutkan pelajaran. After a few hours of consultation, i'm back to normal. Then the next day, mira kene pi lagi satu open house, baba n mama tak bagi mira pi sebab takut this happen again, but i promised to them, im ok and i will be strong. and esoknye mira pi la open house tu and alhamdulillah no more that kind of feeling. mungkin ade tapi tak seteruk hari yang sebelumnya.

Bile dah tahun ke tahun mira makin membesar, mase ni lah mira realize semua yang berlaku ade hikmah di sebaliknya. Hujan emas negeri orang hujan batu negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri. Walaupun mira tak pernah rase hujan emas tu, tapi mira tahu hujan batu jugak lah yang kite suke. Dengan ade mira di sini, dapat lah mira tengok arwah kedua-dua opah mira sebelum jasad mereka dikebumikan. Dapatlah mira mandikan mereka buat kali terakhir. Lagi satu, dapat lah mira mengeratkan hubungan sesame keluarge, kalau nak tahu UTP lah tempat perkumpulan sedara-mara mira :). Walaupun mira akui kekadang tu liat jugak nak pergi kenduri kendara, tapi alhamdulillah makin ramai mira kenal siapa sedara-mara mira.

The most important thing, of cos, because of UTP i met my sweetheart - Emran. He is not studying here, but theres a story behind it and its all because of UTP. Macam mane mira kenal die, i will reveal one fine day and buat mase sekarang biarlah tu rahsie kiterang dulu. Even my parents pun tak tau :).. Only a few of our friends knows how and when :)..

Lagi satu, walaupun subjek yang mira amik ni, berlambak dah orang dah amik, tapi i am not regret at all and i really thanks to Allah because giving me the right cos that suit me well. Getting a PETRONAS scholarship is one thing yang buat mira rase tak menyesal langsung. Walaupun sekarang ni PETRONAS dah outsourcekan bahagian IT and the oppurtunity for me to serve PETRONAS agak tipis, but im proud to be one of PETRONAS scholar. mira dapat scholar ni tanpe ade orang belakang yang tolong, i really strive for it and faham je lah, kalau nak dapat PETRONAS scholar, ade banyak session interview yang kite kene buat.

So bile sekarang ni dah habis belajar dan mira tengok belakang balik ape yang mira dah lalui sepanjang lime tahun di UTP, it really will give me a big smile. Frienship, Life dan bermacam-macam lagi dan kalau mira nak tulis entah lagi berape panjang ntah. So what i can say is THANK YOU UTP!!

No comments:

 

| | | I'm Ibu Emir | | | Copyright © 2009 Baby Shop is Designed by Ipietoon Sponsored by Emocutez